Sorting by

×

Lendvai Ildikó: arra kérem miniszter urat és kormányát, a háborúra való tekintettel fontolják meg a hazudozás felfüggesztését!

Tele a Kossuth tér -írja közösségi oldalán Lendvai Ildikó. Nem olyan szardínia-sűrűségben, mint a Békemeneten, de tele. Még a Mezőgazdasági Minisztérium árkádai alatt is. A kormány éppúgy elmérte a tanárok elszántságát, mint Putyin Ukrajnáét. Muszáj lesz valami ígérettel előállniuk. De ha komolyan gondolnák, már rég tárgyalnának a szakszervezetekkel, abbahagynák a sztrájkjog megtiprását, a vegzálást és fenyegetőzést.

Pillanatok a tanárok, szülők, diákok kockásinges tüntetéséről

– Nemcsak a pedagógusok szólnak, a diákok is. Az egyik kicsit meg is illetődik: “Még soha nem feleltem ennyi tanár előtt!”-magyarázza. Szól a szerdai szolidaritási diáktüntetés egyik szervezője, helyes gimnazista. “Osztály, vigyázz! Ország, vigyázz!”- mondja. Vigyázz az iskolára, a tanárainkra, a jövőnkre. Sokezer tanár kórusban kiáltja vissza neki és társainak: “Köszönjük!”
-Egy felszólaló szülő bemutatót tart arról, hogyan terjedhet a tiltakozás. Azt kéri, most csak az kiáltsa az ismert jelszót, aki történetesen piros kabátban van: “Nincs hatalmad fölöttem!” Elég sokan vagyunk ahhoz, hogy piros kabátosból is legyen párszáz. Kiáltanak. Aztán csatlakozásra hívja a piros kabátosok mellett állókat. A hang erősödik.Végül az egész teret. A sokezer hang már messzire hangzik, talán még a parlament csukott ablakai is beleremegnek: “Nincs hatalmad fölöttem!”
-Felszólal a tiltakozókkal kezdettől szolidáris Nagy Ervin, a színész, a népszerű “A tanár” sorozat főszereplője. “Én csak egy tanár vagyok a tévéből”-kezdi. Azt mondja, nem tudja, maga nem tapasztalta, milyen síró gyereket vigasztalni, bajban, szegénységben lévőt segíteni, ébredező tehetséget fölfedezni. De név szerint sorolja az őt útjára bocsátó pedagógusokat, Mária óvónénitől a SZFE tanáraiig. Ő olvassa fel a sztrájkolók 12 pontját is. Az utolsó: “Uniót az Unióval!”

Forrás

Nézem a kézzel írt táblákat

“Kivan a nemzet.” “Nem erre van előre!”.

Egy kismama ölében párhónapos baba, fölé tartja a feliratot:

“6 évem van az iskoláig. Engem ki fog tanítani?”.

-Többször elhangzik, nemcsak a pénzről van szó, de arról is. Meg szabadságról, méltóságról, megbecsülésről. Az egyik táblán számok:

“22 év tanítás. 2 diploma. 230.000 nettó”.

A tüntetés végén beszaladok vásárolni a közeli boltba

Semmi különös, se drága édesség vagy alkohol, még csak nagybevásárlás se. Tej, kenyér, mirelit zöldség, felvágott, sajt, joghurt. gyümölcs, száraztészta, körözöttnek való. A kasszánál 7000 forintot fizetek. Ő hogy oldja meg? Remélem, nem albérletben él.

Itthon olvasom Kásler minisztériumának közleményét. Már kicsit hangot váltottak: a követelések jogosak, de arra kérik a pedagógusokat,

“a háborúra való tekintettel fontolják meg a sztrájk felfüggesztését”.

Én meg arra kérem miniszter urat és kormányát, a háborúra való tekintettel fontolják meg a hazudozás, rágalmazás, uszítás, lopás felfüggesztését. Ja, és a hülye nyilatkozatok kiadásáét is.

Kapcsolódó

Lendvai

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.