Jaroslaw Gowin: Lengyelország kész elállni az uniós költségvetési vétótól!

Lengyelország kész elállni az Európai Unió következő hétéves költségvetésével és koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügyi alappal kapcsolatban kilátásba helyezett vétójától, ha az unió vezetői jóváhagynak egy magyarázó nyilatkozatot az uniós pénzügyi támogatások és a jogállamiság közötti kapcsolatra vonatkozóan – jelentette ki csütörtökön Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes Brüsszelben.

Gowin vezető uniós tisztségviselőkkel folytatott tanácskozása után újságírók előtt azt mondta, hogy Lengyelország belátja, hogy pénzügyi károkat okozna Lengyelországnak és más uniós tagállamoknak is, ha Varsó megvétózná a következő hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy egy lengyel vagy magyar vétó esetében az uniónak ideiglenes költségvetése lenne, amely – ellentétben néhány lengyelországi véleménnyel – nem lenne előnyös Lengyelország számára, és nem lenne jó a másik 26 tagállamnak sem. Így hát mindenki érdeke, hogy kompromisszumot találjunk

– mondta Gowin. Hozzátette:

a kompromisszum akkor lehetséges, ha az EU vezetői elfogadnak egy kötelező erejű nyilatkozatot a jogállamisági feltétel magyarázatáról.

Magyrázó nyilatkozat

“Ezzel a magyarázó nyilatkozattal az Európai Tanács világossá tehetné, hogy a jogállamisági határozatot nem használnák fel arra, hogy ok nélkül nyomást gyakoroljanak egyes tagállamokra olyan témákban, amelyeknek nincs köze az uniós pénzek helyes felhasználásához”

– fejtette ki a lengyel politikus.

Gowin beszámolt arról is, hogy az Európai Bizottság képviselői csütörtökön egyértelművé tették számára:

ha Lengyelország és Magyarország továbbra is ragaszkodik a vétóhoz, akkor az EU kénytelen lesz megkerülni őket, és a 25 tagállam együttműködésével fogja elfogadni a helyreállítási alapot.

A magyar és a lengyel kormány hetek óta fenyegette vétóval a következő uniós ciklusra vonatkozó költségvetés elfogadását.

A két ország miniszterelnöke több alkalommal is elmondta, hogy amíg a többi ország és az Európai Parlament nem mond le jogállamisági mechanizmus bevezetéséről, addig blokkolják az összesen 1800 milliárd euró felszabadítását.

Mateusz Morawiecki épp egy hete járt Budapesten,

és akkor Orbán Viktor társaságában arról beszéltek, hogy hosszú harcra készülnek. Orbán akkor azt mondta, hogy

amíg a lengyelek nem engednek, addig a magyarok sem fognak.

Johannes Hahn, az EU költségvetési ügyekért felelős osztrák biztosa már csütörtök délután arról írt Twitterre, hogy szerinte péntekre megoldódhat a költségvetés kérdése. Fel van adva a lecke a Fidesz-kommunikátoroknak, hogy miként próbálják kimosdatni Orbán Viktor és a szócsöveit a hónapok óta mantrázottakból. Szintén próbatétel előtt állnak a hívőik, akik dönthetnek úgy, hogy benyelik, bármi is legyen az indok, vagy elgondolkodnak.

Összegzés a Facebookról:

” A lengyel és az orbáni álláspont közti különbség nem a migrációban van, és nem is a szuverenitási kérdésben, és nem is a Gender kérdésben, hanem abban, hogy a lengyeleket nem zavarja, ha vizsgálják az EU pénzek elköltését. Orbánékat meg igen.

A lengyelek csak azt kérik ne lehessen őket támadni, amikor leépítik a demokráciát, Orbán vétója meg arról szól, ne lehessen minket támadni amikor leépítjük a demokráciát és lopunk.”

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük