Magyar György: A Fidesznek a saját törvénye sem számít: nehogy már belepofázzunk a jogalkotásba

A közjóról, a jogszabályok sokoldalú megalapozásáról hablatyol a Fidesz a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvényben. Ám január vége óta a kormány honlapján egyetlen új előterjesztés sem jelent meg, miközben kötelező lenne lehetőséget biztosítani a törvénytervezetek és rendeletek véleményezésére. Igaz, ezt eddig sem vették túl komolyan.

Hónapok óta nem dolgozik a kormány

– legalábbis erre utal, hogy a kabinet hivatalos honlapján január végétől egyetlen jogszabálytervezet sem jelent meg. Miközben egy 2010-ben elfogadott, a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény szerint az előterjesztéseket közzé kell tenni, s azok véleményezésére megfelelő határidőt kell biztosítani.

„Annak előmozdítása érdekében, hogy a jó kormányzás keretében a társadalom legszélesebb rétegei kapcsolódhassanak be a jogszabályok előkészítésébe, elősegítve ezzel a közjó érdekében a jogi szabályozás sokoldalú megalapozását, ezzel pedig a jogszabályok minőségének és végrehajthatóságának javítását, amelyek együtt a jó állam elengedhetetlen feltételei”,

biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy a

„miniszterek által előkészített jogszabálytervezetek természetes személyek, valamint nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek” véleményezhessék

– így szól a Fidesz törvénye.

Ezt persze soha nem vették komolyan,

pedig nem nagy feladatról van szó: a kormánypárt maga vállalta kötelezettségének eleget tehet akár azzal is, hogy az előterjesztéseket – például törvényjavaslatokat, rendelettervezeteket – egyszerűen kiteszik a kormány honlapjára. Ott a dokumentumok kapcsán a megadott határidőn belül gyakorlatilag bárki véleményt nyilváníthatna.

Elvileg a

„jogszabály előkészítéséért felelős miniszter mérlegeli a beérkezett véleményeket és azokról, valamint az elutasított vélemények esetében az elutasítás indokairól tipizált összefoglalót készít, amelyet a honlapon a véleményezők listájával együtt közzétesz”.

Ilyesmire eddig azonban nemigen akadt példa.

Másfelől pedig a kormány dolgozik,

mert a parlamenti honlap szerint vagy negyven előterjesztést nyújtottak be az idén. Igaz, ezek közül több mint tucatnyi nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szól, amelyre nem vonatkozik az egyeztetési kötelezettség.

A sorban szerepel azonban egyebek mellett a családvédelmi akcióterv, az Erzsébet-program, az agrártámogatások szabályainak változása vagy a felsőoktatási törvény módosítása is. Ezek a tervezetek viszont soha nem jelentek meg a kormány honlapján, így egyértelmű a jogsértés. Az meg csak hab a tortán, hogy csaknem harminc idén benyújtott javaslatot már sietve el is fogadtak.

De ebben olyan sok újdonság azért nincs

Számos törvénytervezetet egyéni képviselői indítványként terjesztettek be – ezekről egyébként sem kell egyeztetni –, javaslatok sora pedig véleményezhető változatban soha nem jelent meg a kormány honlapján. Minek is, mert csak zavart okozna, ha valaki hozzászólna mondjuk a „családvédelmi” akciótervhez vagy a “rabszolgatörvényhez”. A hatalom nem kíváncsi az esetleg másként gondolkodók álláspontjára.

Most azonban már a látszatra sem ügyelnek,

mert a kabinet hivatalos web-oldalán január óta semmilyen új előterjesztést nem tettek közzé. Sokat azonban nem lehet kezdeni ezzel, legfeljebb jót kacaghatunk azon, hogy az aktuális hatalom szerint a jó kormányzás érdekében szükség van a társadalom legszélesebb köreinek véleményére. Ám legfeljebb akkor, ha álkérdésekben folytatnak nemzeti álkonzultációt. Egyébként meg fogjuk be a szánkat!

Forrás

Kapcsolódó

Orbán 10 milliós „babaváró-hitelének” hivatalos feltételei

Vakok és Gyengénlátók “nyomására” akadálymentes – na, nem a metró – a nemzeti konzultáció!

Egy hozzászólás itt: “Magyar György: A Fidesznek a saját törvénye sem számít: nehogy már belepofázzunk a jogalkotásba

  • 2019.04.12 - 11:23
    Közvetlen hivatkozás

    Kedves Jó Magyar Uram! És a képviselői indítványok? Egy nap és szavaznak. Szerintem 99% azt sem tudja miről. Mert ha bekerültél volna esetleg tudhatnád. És akkor mi van?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük