A magyarnál csak két országban romlott nagyobbat a korrupciós helyzet

A JPMorgan által követett 29 feltörekvő piaci ország közül Magyarországnál csak Bahreinben és Törökországban romlott nagyobbat a korrupciós index az elmúlt 5 évben.

A befektetési bank emlékeztet rá, hogy az évente mintegy 180 országban elkészített korrupcióérzékelési index próbálja megragadni a korrupció különböző formáit (a csalást, a közpénzek eltérítését, a közhivatal magángyarapodára való felhasználása, nepotizmus) és egy nullától százig terjedő skálán mutatja be az országokat (a nulla a legrosszabb korrupciós helyzetet jelenti), így az egyes évekbeli eredményből dinamikák is kirajzolódnak.

Természetesen nemcsak a korrupciós érzékelési index abszolút értéke a lényeges, hanem az is, hogy az adott ország világrangsorbeli helye hogyan alakul. Az anyag meg is jegyzi, hogy az Európai Unióban Bulgáriában, majd Magyarországon és Romániában a legrosszabb a helyzet.

A JPMorgan rámutat, hogy világszinten az országok átlaga a 2017-es felmérésben 43,1 pontot tett ki, ami kismértékű javulást jelent a 2016-os 42,9 ponthoz képest. Az elmúlt öt évben Magyarországon 9 ponttal romlott a korrupciós érzékelési index és ez a 29 vizsgált ország közül a harmadik legnagyobbnak számít Bahrein (-12) és Törökország (-10) után. A korrupciós helyzet legnagyobb mértékben Fehéroroszországban (+15), Elefántcsontparton (+9) és Csehországban (+9) javult ugyanezen öt év alatt.

A befektetési bank azt is hangsúlyozza, hogy a magas érzékelt korrupciós kockázat rányomja a bélyegét az életszínvonal mutatóra (egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson), azaz ahol magasabb a korrupciós kockázat, ott alacsonyabb az életszínvonal.

(Forrás: Portfolio)

Kapcsolódó:

Biztosan indul amerikai vizsgálat Orbán ellen korrupció miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük