BanánköztársaságGyorshírHírlevélbe

Még mindig nem értik?!

Az EPP újra „figyelmeztetni” akarja a Fideszt. Pedig nem hihető, hogy még mindig nem értené, mi is a helyzet. Pilátus módjára igyekszik lemosni magáról a gyalázatot, de neki sem fog sikerülni.

Nézzünk meg néhányat a legutóbbi napok eseményei közül.

  1. „Közérdekű bejelentést tett a Fidesz” – Németh Szilárd, a „bevándorlásellenes kabinet” vezetője
  2. „Eltűntek” a Zöld Hídnak „adott” pénzek – Vécsey László, a Fidesz legújabb „kiderítésügyi” biztosa
  3. Uniós országok érdeklődnek a „gazdaságfehérítés magyar eszközei iránt” – Varga Mihály „szakember”, a Fidesz „kultúrembere”

E három esemény közös jellemzője: ha nem történik meg, akkor sem lett volna semmi. De kellettek ezek, mert kellenek az öncélúnak tűnő pimaszkodás újabb és újabb eseményei. Ahhoz kellenek, hogy az emberekben rögzüljön: ez a banda bármikor bármit mondhat, bármit megtehet.

Németh Szilárd a maga „közérdekű bejelentésében” elismétli a Fidesz által mantrázott gazemberségeket, hazugságokat. Egyet a példa kedvéért idézek:

Németh Szilárd felidézte: maga a szervezet vezetője jelentette be augusztus végén, hogy Éjjeli Őrség néven párttá alakulnak, és továbbra is folytatni kívánják bevándorlást szervező tevékenységüket.

Igazi gengsztermunka

Ha akadna egy, csak egyetlenegy újságíró, aki megkérdezné, megkérdezhetné: mikor, hogyan „ismerte be” a szervezet, hogy folytatni kívánja „bevándorlásszervező tevékenységét”…

Zöld Híd… Taccsra tétele igazi gengsztermunka, de nem az első a Fidesz történetében. És akkor előáll egy gazember azzal a dumával, hogy „ki kell deríteni…” Képzeljük el a Fideszt, amint éppen „kideríti”, hová tűntek el bizonyos pénzek – közpénzek, EU-s pénzek…

Varga Mihály, istenem… „A gazdaságfehérítés magyar eszközei”… Hát igen: igazán figyelemre méltó „eszközei” vannak a „kormánynak”…

De nézzünk mást, a Fidesz hátországából!

Az egyik agitpropos, „főszerkesztője” valamelyik fideszes szennylapnak, írt valamit Mácsai Pál ellen: megugatta, no. Firkálmányában olyan benyomást keltett, mintha nem tudná: az Akasszátok föl a királyokat! és a Dicsőséges nagyurak… Petőfi két, egymástól bizony különböző verse. Igaz, a (mindkét) vers szégyene a magyar költészetnek, legalábbis az agitpropos szerint.

A másik agitpropos, az agitproposok agitproposa, a papagájkommandó egyik „tekintélyes” tagja, netán vezetője mindezt lelkesen ünnepelte.

Megjegyzem: a Dicsőséges nagyurak… az egyik kedvencem. Ebben az előadásban is elhangzik, 5:33-tól… Régi szép emlék: érdemes az egészet megnézni.

Nos, a tájékozatlan agitpropos hőbörgésére versben adott szellemes és lényegre mutató választ Hont András. Az illető agitpropos is vette magának a bátorságot, és versben vágott vissza – innen mindkettő elolvasható. A „választ” azonban – hátha később eltűnik – itt is közlöm:

Hont András komája

(kurucvers)

András vagyok, már csak ez kellett,
A gettó szült, a Király utca mellett,
De hagyjuk Villont, lejárt lemez,
Francia gój, nem érdekes.
Mondom sorban, honnan jöttem,
Kretén pöccsé hogy fejlődtem,
Miért vagyok olyan béna,
Testi-lelki nyomorbéla.
Ezernyolcnegyvenhatban
Jött a család téli fagyban,
Ruszki pogrom, teli gatya,
Magyar földön lett új haza.
Családomat megbecsülték,
Mikor a veséket verték,
Verném én is, csak nem lehet,
Ezért inkább verselgetek.
Verselgetek, verselgetnék,
Széplányoknak szépet tennék,
De a lányok kinevetnek,
Ujjacskámnak csak én kellek.
Így élek én, irigykedve,
Pénzért, csókért epekedve,
Lúdtalpammal evickélek,
Talán még egy percig élek.
Magyarokkal nem komázom,
A műsorokat szétpofázom,
Amíg élek, nyugodt lehetsz,
A kétharmadra mindig tehetsz.

 

E vers elemzését olvasóimra hagyom, itt csak a lényegre koncentrálok. A lényeg pedig az, hogy a szerző nem valami szélsőjobboldali csoport lenézett szóvivője, vezetője – ó, nem. Ő a „kormánypárti” terrormédia egyik izéjének a főszerkesztője! És biztosra veszem, hogy holnap és holnapután is az marad.

Ahogy lelkes cimbije sem szorul háttérbe, az 5-ös számú tagkönyv birtokában.

Miről van tehát szó?

Az, ami máshol közmegvetés tárgya, marginális csoportok szövege, az nálunk a „kormány” támogatta orgánumok és munkatársaik legfőbb üzenete. De nem tegnaptól ám! – legkésőbb 1998 óta ez a helyzet.

Másképpen fogalmazva: az ilyen szövegek részét, mégpedig nagyon fontos részét képezik a „kormányzati” kommunikációnak. Amit nem mondhatnak ki nyíltan – sunyiban, de áttetszően megteszik! –,  azt rábízzák  médiaterroristáikra.

Tehát a „kormány” egyrészt „zérótoleranciázik”, mellet verve, másrészt folyamatosan és szervezetten juttatja el a közvéleményhez a maga rasszista, uszító üzeneteit. Részben maga is űzi az uszítást – elegendő a sorosozásra, brüsszelezésre stb. utalni –, részben pedig a vele egyet nem értőkre (vagy azokra, akik csupán lelkesedni restek), uszítja a magyar médiapiac meghatározó részét uraló visszataszító hordáját.

Miért mondtam el mindezt, újra, lényegében sokadjára?

Mert ez az a társaság, ez az a Fidesz, amelyet ismét „figyelmeztetni”, bizonyos normák betartására akar bírni az EPP. És Manfred Weber tett is rá egy lapáttal: nyomást gyakorolnak a Fideszre, de nem zárják ki…

Deklarációt aláíratni, figyelmeztetni, nyomást gyakorolni: mindent megtesznek, csak a magától értetődőt, a szükségest nem: nem zárják ki a Fideszt.

Vajon hogyan reagálhat a Fidesz ama deklarációra, amely a „liberális értékeket ünnepli”?

Előre megmondható: akár így, akár úgy, érdemben az Orbán-párt magatartása nem fog változni.

  1. A Fidesz nem írja alá a szöveget.

Ha ez történik, annak két lehetséges oka van. Az egyik: már (régen) eldöntötték, hogy ki akarnak lépni az EPP-ből, lehetőleg úgy, hogy kirakják őket, tehát ne maguktól távozzanak. Ennek alesete, ha tudják: az EPP már döntött, és távozniuk kell.

Egyiket sem tartom valószínűnek, de ha választani kell, az elsőre szavaznék.

A másik, fölöttébb valószínű ok: a Fidesz tudja, bármit megtehet, az EPP nem fogja kizárni. Legalábbis a parlamenti választás előtt nem – de ha addig nem, utána még kevésbé…

  1. A Fidesz aláírja a szöveget.

Mert miért is ne..? Talán van benne valami, amit a Fidesz megsértett volna? Pontosabban van benne valami, aminek a Fidesz ne volna védelmezője, akár a nagy nyugati pártok, nagy országok kormányai ellenében is? Van például Németországban, Franciaországban olyan sokszínű sajtó, mint Orbániában..? Hát közmédia..? Tisztelik bárhol is annyira az emberi jogokat..? A civil szervezeteket, az oktatás, a tudomány szabadságát..?

Na ugye.

Hát így állunk a „figyelmeztetés” értelmével. Pilátus moshatja kezeit, a gyalázatot nem tudja lemosni.

Kapcsolódó

Kemény brüsszeli üzenet Orbánnak

About Author

Szólj hozzá!