„Tavaly októbertől március 4-ig országszerte 338 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést a rendőrség „életvitelszerű közterületi tartózkodás” szabályainak megsértése miatt” – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól.


Kuriózum, hogy januárig ugyanez a szám 298 volt,

amiből kiolvasható, hogy az év első három hónapjában ötödannyi ilyen figyelmeztetés született hajléktalanokkal kapcsolatban, mint az előző év utolsó 3 hónapjában. Az is beszédes, hogy januárig 10 hajléktalan embert állítottak bíróság elé ez okból, azóta egyet sem.

Hajléktalanokról énekelni nem kell félnetek – vagy mégis?

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány elnöke a Népszavának elmondta:

a törvény elfogadása óta nem érzékelik, hogy többen mentek volna be szállókra. Inkább azt látják az utcán lakó hajléktalan emberek a rejtőzködést választják. Ami viszont azt is jelenti, hogy kikerülnek a szociális munkások látóköréből is.

Breitner Zoltán, a BMSZKI vezetője azt mondta a lapnak,

van olyan kerület, ahol a felére csökkent azok száma, akiket szociális munkásaik el tudnak érni, miközben a hajléktalanság problémája nyilvánvalóan nem szűnt meg.

A számokból így úgy tűnik, a hajléktalanság problémája nem csökkent,

csak a hatósági vegzálás nőtt egy darabig, illetve a rászoruló emberek a fennálló vegzálási lehetőség miatt a segítők látóköréből is eltűntek. A Népszava több minisztériumot is keresett a számok kapcsán, de azok nem válaszoltak a lapnak.


A merce.hu beszámolója szerint az októberben életbe lépett törvény csak félmelegítése volt két korábbi 2011-es és 2013-as törvénynek amely már lehetőséget adott a hajléktalan emberek vegzálására. A mostani törvény csupán nagyobb büntetési tételt és több jogkört adott ehhez.

“Van olyan katolikus egyházmegye, amely nem hajléktalanszállót, hanem stadiont épít”

De ahogy a korábbi törvényeket sem hoztak érdemben javulást a hajléktalan emberek helyzetében, és nem is csökkentették a közterületi hajléktalanságot, a mostani is megbukott. Tehát 8 év alatt harmadszorra bukott meg az a politika amely rendészeti intézkedésekkel akarta megoldani a hajléktalan emberek helyzetét.

Özönlenek a beadványok az AB-hez a hajléktalansággal kapcsolatos törvény miatt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét