Megszólalt a ‘hivatalosság’ Klubrádió-ügyben – Így tisztáznak ők…..

Többször beszámoltunk arról, hogy “törvényi kizáró ok” miatt nem újította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát a Médiatanács. Az a variáció is szóba került, hogy politikai ok is húzódhat a háttérben. Vasárnap látta elérkezettnek az időt a NMHH, hogy közleményben írja le az ő variációját.

Minden törvényes….

“Az elmúlt napokban több médium is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa törvényi kizáró ok miatt nem hosszabbította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát.

A beszámolók esetenként pontatlan információkat tartalmaztak, ezért az NMHH fontosnak tartja a következők tisztázását.

A médiatörvény egyértelműen fogalmaz

azzal kapcsolatban, hogy ha egy médiaszolgáltató a működése alatt “ismételt” jogsértést követ el, ez kizárja, hogy a Médiatanács kérelemre, pályázat nélkül meghosszabbítsa a jogosultságot.

A Klubrádió az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásával, 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást. Ez a törvény értelmében “ismételt” jogsértésnek minősül.

Az ismételtség megállapítása független attól, hogy a jogsértés miatt milyen szankciót – enyhébb vagy nagyobb mértékű bírságot – szabott ki a Médiatanács. Ez a szabály egyébként 1996-tól, a rádiózásról és televíziózásról megalkotott törvény óta ugyanilyen tartalommal van hatályban.

A törvény tehát nem ad mérlegelési lehetőséget a Médiatanács részére, ha a rádió jogsértéssel működött, kizárt a hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása.”

A Médiatanács nem “vette el” a frekvenciát a Klubrádiótól,

mivel a rádiózásra alkalmas frekvencia nem a rádiók tulajdona, azt – mivel korlátos erőforrásról van szó – pályázat útján lehet elnyerni, törvényben meghatározott időtartamra.

A magyar Médiatörvény előírásai alapján egy pályázattal hét évig (az új, 2019-ben módosított szabályok szerint tíz évig) lehet használni egy frekvenciát. Amennyiben a médiaszolgáltató a törvényeket, előírásokat betartva működik ez alatt a hét év alatt, akkor élhet azzal a kedvezménnyel, hogy ne kelljen újra pályáznia, hanem további öt évig (az új, 2019-ben módosított szabályok szerint hét évig) szóljon az addig is használt frekvencián.

Ismételt vagy súlyos jogsértés esetén ez a “kedvezmény” nem alkalmazható,

de a rádió nincs elzárva attól, hogy sikeres pályázati részvétel után tovább szóljon ugyanazon a frekvencián, vagy akár elinduljon egy másik frekvenciára kiírt pályázaton.

A Budapest 92,9 MHz frekvencia folyamatos működtetésének biztosítása érdekében

a Médiatanács MEGKEZDTE a frekvencia hasznosítására irányuló PÁLYÁZATI ELJÁRÁS előkészítését.

Az ismételt törvénysértés ellenére a pályáztatási folyamat során a jogosultságon jelenleg működő Klubrádió szolgáltatójának lehetősége lesz arra, hogy benyújtsa pályázati ajánlatát.

A Médiatanács szándéka szerint a budapesti 92,9 MHz frekvencián folyamatosan közösségi rádiónak kell működnie.”

Jó fejek voltak -írják- mert….

“A Klubrádió – a Médiatanáccsal folytatott pereskedés ellenére – 2013-ban megkezdhette hétéves műsorsugárzását a Budapest 95,3 MHz kereskedelmi (tehát médiaszolgáltatási díj fizetési kötelezettséggel járó) frekvencián. A megelőző időszakban ideglenes szerződések biztosították a folyamatos működést.

A jogvitás eljárások lezárásaként a Médiatanács 2014-ben kötött szerződést a Klubrádióval

a Budapest 92,9 MHz “közösségi” jellegű, tehát médiaszolgáltatási díj nélküli használatára, hét évre. Ezt a szerződést a Médiatanács ugyancsak hét évre kötötte, de a 2011-2014 között megfizetett 103 millió forint médiaszolgáltatási díjat visszafizette a Klubrádió részére egy jogerős bírósági döntés nyomán.

Így a Klubrádió, minden más médiaszolgáltatótól eltérő módon nem hét, hanem tíz évig, 2011-2021 között sugározta műsorát, “közösségi” jelleggel, tehát médiaszolgáltatási díj fizetése, illetve új pályázat nélkül.”

Még támogatták is…..

“A Médiatanács eljárása, mellyel a Klubrádiónak minden más rádiótól eltérő kedvezményt biztosított, nem azt a törekvést mutatja, hogy a Klubrádiót el akarná némítani.

A Médiatanács – számtalan más rádióhoz hasonlóan – a Klubrádiót anyagilag is támogatta: a médium 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban összesen több mint 12,8 millió forintot nyert el hírműsor-készítésre, illetve műszaki fejlesztésre a Médiatanács hét, médiaszolgáltatókat támogató, szakmai pályázatán is.

A döntéseket minden esetben független bírálóbizottsági javaslatok alapján hozta a grémium.”

lapzsemle

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük