Merre tovább alapellátás? – háziorvosok a “hogyan továbbról”….

Csütörtökön a háziorvosokat is bevonták az egészségügy átalakításáról szóló konzultációba, bár a különböző szervezetek már régóta kijelölték a politika számára azt az utat, amelyen előreléphetne a háziorvosi rendszer – írta a Medicalonline.

A mi bőrünkre megy….

Az elmúlt hetekben a szakpolitika több szervezettől is javaslatokat kért az alapellátás átalakítását illetően. Ötleteit megfogalmazta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportja, a Háziorvosok Online Szervezete (HAOSZ), a praxisközösségben dolgozó alapellátók képviselői, és számos, a szaktárcától és az egészségügyért felelős államtitkárságtól érkező kérdésre adott választ az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvosi Tagozata és Tanácsa. Az általuk felvetett problémák is visszaköszönnek a háziorvosoknak most kiküldött online kérdőívben.

Nem kérnek államosítást, de központi koordinációt igen

Amikor MedicalOnline elsőként megírta, hogy az egészségügy átalakítási munkálataiba bevont Belügyminisztérium az alapellátás államosításában is gondolkodik, a HAOSZ közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a sajtóban megjelenő hírek csupán az indulatok generálását szolgálják; kifejtették azt is, hogy a szervezet elveti az államosítás gondolatát, az alapellátás fejlesztése szerintük kizárólag úgy képzelhető el, ha a praxisok megőrzik az önállóságukat.

Ne non-stop rendelés legyen az ügyelet!

Számos jogszabályi hiátus terheli az alapellátást, így többek között hiányzik annak a definíciója is, hogy milyen esetekben kell rendelkezésre állnia a háziorvosi ügyeleteknek – a lakosság pedig ennek megfelelően veszi igénybe a szolgáltatást, azaz a rendelési idő meghosszabbításaként tekint rá. Az ügyelet kérdését az Emmi és a Belügyminisztérium online kérdőívében is feszegetik.

Nem vállal ügyeletet a háziorvosok több mint fele,

ami érthető is, hiszen a másutt elérhető ügyeleti óradíjak töredékéért kellene ellátniuk ezt a feladatot. Bár a kötelező ügyeleti kialakítását egyetlen szervezet sem támogatja, például a HAOSZ szerint finanszírozási ösztönző bevezetésével el lehetne érni, hogy több háziorvos vegyen részt benne.

Siránkozva nem lehet „eladni” a hivatást

Valamennyi szervezet javaslatcsomagjában hangsúlyosan szerepel a képzés megújításának szükségessége, a kompetenciák kiszélesítése. A hatásköri listák újragondolását a kollégiumi tagozat is kiemelten fontosnak tartja, hiszen számos olyan feladatot sorolnak most a járóbeteg-szakellátáshoz, amelyet az alapellátás szintjén is tudnának kezelni az orvosok.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

koronavírus-fertőzöttek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük