Sorting by

×

Mi lesz veled, békemenet? A lengyelek otthon “menetelnek”, a vonatbérlés árát inkább az ukrán menekülteknek ajánlották fel!

A békemenete-történelemben először nem utaznak csöcstől a lengyel szimpatizánsok a magyar  elvbarátok vonulására, hanem otthon oldják meg, méghozzá támogatva ezzel Ukrajnát és a vonatbérlés árát, amivel idezötykölődtek volna, átutalják a menekülteknek. A CÖF-nek maradnak a hazai szimpatizánsok.

Mégsem indul el Budapestre idén az a lengyel különvonat,

amivel a március 15-i Békemenetre utaztak volna lengyel résztvevők – olvasható a hagyományossá vált utazást szervező Gazety Polskiej Klub Facebook-oldalán.

A szervezők inkább az ukrán menekülteknek ajánlják fel a bérelt vonatot, és otthon tartottak Békemenetet – Ukrajna megtámadása ellen tiltakozva.

Első alkalommal szervezett lengyel részvétel nélkül tartják a Békemenet nevű fideszes kampányrendezvényt. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett eseményekre 2012 óta hagyományosan különvonatot bérelt a Gazety Polskiej Klub, a Gazeta Polska („Lengyel Újság”) nevű jobboldali-konzervatív magazinhoz kapcsolódó szervezet, hogy lengyelek is eljöhessenek Budapestre.

Ukrán menekülteknek ajánlják fel a különvonatot

A szervezet oldalán szerdán jelent meg „a 10. Nagy Magyarországi Utazás szervezőinek nyilatkozata”. Ebben azt írják,

„két hét múlva terveztük, hogy elmegyünk magyar barátainkhoz a budapesti nemzeti ünnepre. Ez lett volna a 10. évfordulós Nagy utazásunk Magyarországra. Azt terveztük, hogy részt veszünk a Békemeneten (…) 10 évig béreltünk egy különvonatot a Lengyel Államvasutaktól. Sajnos ma azt látjuk, hogy a vonat, amivel Magyarországra kellett volna mennünk, a Putyin bestiális viselkedése elől menekülő gyermekes anyák számára létfontosságúvá vált.”

Ezért, mint írják, a bérelt vonatot felajánlják a Lengyel Államvasutaknak, hogy segítsék a gyermekes anyák kimentését Ukrajnából, emellett a klub erőforrásainak nagy részét az ukrán menekültek megsegítésére fordítja.

„Боже, бережи Україну! (Isten óvja Ukrajnát!)”

– köszönt el a közlemény szerzője, Ryszard Kapuściński.

A CÖF oldalán megerősítették, hogy a lengyelek lemondták a szervezett vonatutat, de a levélben a Békemenet-szervezők továbbra is invitálják a lengyeleket, hogy jöjjenek busszal, gépkocsival Magyarországra.

Saját Békemenetet tartottak – Ukrajnáért

A lengyel közlemény nem állítja, hogy a döntésnek köze lenne az Orbán-kormány Putyinhoz való viszonyához, Oroszországhoz vagy az Ukrajnának történő segítségnyújtáshoz. Egyúttal azonban a CÖF-nek vagy a magyar kormánynak szóló támogató üdvözletet sem tartalmaz, ehelyett egy meglehetősen bürokratikus hangvételű üzenetben közlik, hogy aki már kifizette a magyarországi utazás költségeit, az garantáltan visszakapja a pénzét, vagy felajánlhatja jótékonysági célra, egy ukránokat segítő alapítványnak.

Március 1-én egyébként a Gazety Polskiej Klub Ukrajna megtámadása ellen tiltakozva megtartotta saját békemenetét, amin több ezren vettek részt.

Lengyelország Ukrajna megtámadása óta az Európai Unióban talán a legharcosabban képviselte a szomszédos ország fegyverekkel történő megsegítését, és kulcsszerepet tölt be a fegyverszállításban – Lengyelországon keresztül viszik be azokat a fegyvereket is, amiket az Európai Békekeret alapján szállítanak az oroszok ellen harcoló ukrán haderőnek.

További részletekért feltétlenül kattintson az Átlátszóra!

 

Mi lesz veled, békemenet? A lengyelek otthon "menetelnek", a vonatbérlés árát inkább az ukrán menekülteknek ajánlották fel!

átver

Egy hozzászólás itt: “Mi lesz veled, békemenet? A lengyelek otthon “menetelnek”, a vonatbérlés árát inkább az ukrán menekülteknek ajánlották fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.