Miért kell ott lenni az október 23-i ellenzéki tüntetésen?

Megint azt hallom, azt olvasom a Facebookon megjelenő posztokban, amit évek óta mindig: hogy ellenzéki ismerőseim, barátaim nem lesznek ott az október 23-i tüntetésen. Nem az ő tüntetésük, ezt mondják az ellenzéki (mínusz Jobbik és LMP) tüntetésre, mert a demonstrációt az a Márki-Zay Péter szervezi, akinek sok olyan mondata van, amivel ezek az ismerőseim nem értenek egyet.

Az alábbiakban arra teszek kísérletet, hogy elmondjam, miért kell elmennünk az ellenzéki tüntetésre.

Elsősorban azért, hogy kinyilvánítsuk: elítéljük és megvetjük Orbán Viktor rendszerét, undorodunk s Fidesz kormányzásnak csúfolt uralkodásától, elutasítjuk a diktatúrát, és nem kérünk abból, hogy szétlopják a országunkat. Tiltakozunk az ellen, hogy ellopják a fiatalok jövőjét, elhazudják a jelent, megmásítják a múltat. Azért kell ott lennünk, hogy még a mostaninál is világosabb legyen: nem kérünk a padlóra küldött egészségügyből, a versenyképességet nem segítő, lebutított (és ily módon manipulálható) tömegeket képező oktatásból, s nem kérünk abból sem, hogy országunkat egy másokkal és a saját démonaival harcoló, lesajnált, rosszkedvű és szomorú hellyé tették.

Ez a közös alap: hogy ezt nem akarjuk. Ezt kell kinyilvánítanunk október 23-án (és minden más alkalommal).

Ami pedig a résztvevőket és a szónokokat illeti: szerintem Márki-Zay Péter tisztességes, rendes, a hazáját – hazánkat – szerető ember. Jót akar az országnak. Sok mondatával nem értek egyet – gondolom, ő sem mindennel ért egyet, amit én képviselek. Száz százalékosan a többi felszólalóval sem értek egyet – van, amiben osztom a véleményüket, van, amiben nem. Ami közös, hogy elutasítjuk azt a diktatórikus rendszert, ami épül, és ami nagyrészt már ki is épült.

Ha Márki-Zay Péter – vagy bármelyik más szónok – olyat mond a tüntetésen, amivel nem értek egyet, nem fogok tapsolni. Sőt, a mellettem állónak és körülöttem lévőknek meg is mondom: ez most szerintem ez baromság volt, mert ebben speciel szerintem nincs igaza.

Mindenkinek, aki demokratának tartja magát, ott a helye október 23-án az ellenzéki tüntetésen.

Ez nem jobbikos tüntetés lesz, mint ahogyan többen posztolták, még ha jobbikos érzelmű emberek is lesznek a tömegben. Nyilván azért lesznek ott, mert elfogadják, hogy van egy közös cél. Olyan, mint amilyen például 1956-ban – legalábbis az elején – volt. Hogy meg kell szabadulni a a zsarnoktól, a diktátortól, a gonosztól – hívják őt Rákosinak vagy Orbánnak.

Márki-Zay Péter nem a Jobbikot képviseli, még akkor sem, ha vannak a jobbikéhoz közeli – s nekem például nem tetsző – gondolatai is. De vannak olyan gondolatai is, amelyek tetszenek, és amelyekkel egyetértek – ezek a gondolatok vélhetően olyanoknak nem tetszenek, akik sok mindenről másként gondolkodnak, de ugyancsak nem akarják, hogy Orbán Viktor és csapata az idők végezetéig uralkodjon Magyarország, a magyar emberek fölött. Ezért kell, hogy minél többen legyünk október 23-án, még akkor is – vagy éppen ezért – ha nem mindenről ugyanúgy gondolkodunk. A közös alap – a zsarnokság, a diktatúra, a mások iránti gyűlölettel álcázni kívánt állami szintű lopás elutasítása – jobban összeköt bennünket, mint az, ami távolít egymástól.

Én azért leszek ott október 23-án,

mert azt akarom, hogy ebben az országban, ne az legyen, ami most van. Azt akarom, hogy a hazám élhetőbb, jobb hely legyen. Olyan ország, ahol az elesetteket, az üldözötteket, a szegényeket nem üldözik, hanem segítik.

Olyan ország, amelyet nemcsak a szülőföldemnek, otthonomnak, de jó szívvel a hazámnak is nevezhetek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük