Sorting by

×

Gyurcsány Ferenc: elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok… – Miért pont Novák Katalin?

A beavatatlanok számára meglepően hangzott a szerdai Orbán-bejelentés, mely szerint a Fidesz (értsd: Orbán Viktor) Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek a hamarosan leköszönő -mert lejárt a második mandátuma is- Áder János helyére.

Allgemeine Zeitung

A tekintélyes német lap arról ír, hogy Novák Katalin személye korosztályváltást jelent, hiszen ő az első komoly pozícióba kerülő, aki nem Orbán generációját képviseli. Azt a német lap is kiemeli, ami a közös nevező minden megszólaló esetében, hogy a jelölt személyében egy Orbánhoz minden körülmények között a végtelenségig hűséges személy kerül pozícióba.

Márki-Zay Péter így reagált a bejelentésre:

“Orbán ráérzett arra az elvárásra, hogy a társadalom örömmel látna több női vezetőt a közéletben. De Novák Katalin nem az a személy. Ő még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb arra, hogy ellent tartson Orbán Viktornak. Az államfői tisztség esetén a jelölttel szemben alkotmányos követelmény, hogy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, köztiszteletben álló személy legyen.”

Gyurcsány Ferenc is “keményet” szólt  

“Elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok. Nincsenek. A Fidesz megölte a remény utolsó szikráját is, hogy a haza első polgára valamennyi magyar képviselője lehet. Volt már ilyen elnökünk.
De ennek vége. Párttitkár-helyettes lesz az államfő egy pártállami kísérletben. Megalázzák a hazát. Megalázzák az államfői hivatást. Ismét.”

Török Gábor politológus szerint

“Logikus és okos döntés. Amikor a választási kampány utolsó heteiben választ a parlament államfőt, akkor a döntés – és annak vitája – minden korábbinál erősebben a kampány része” – írja közösségi oldalán Török Gábor.

Mráz Ágoston Sámuel

A kormányközeli Nézőpint intézet vezetőének 5 pontja Novák Katalin jelölése mellet:

 1. “Sikeres és népszerű politikus.
 2. Az általa irányított családügy kérdésében nemzeti egység van, azaz könnyen megfelel majd alkotmányos munkaköri leírásának a „nemzet egységének” kifejezésének.
 3. Jelölése bizonyíték rá, hogy a Fidesz egy modern jobboldali néppárt, ahol sikeres és népszerű politikusnők is vannak.
 4. Női államfője még a demokráciából Magyarországot szívesen kioktató Egyesült Államoknak, Németországnak és Franciaországnak sem volt.
 5. Mindezekért nehéz lesz a baloldalnak támadnia a döntést: világképüknek megfelel egy női politikus kiemelése, népszerű politikusok ellen hadakozni pedig könnyen népszerűtlenséget okozhat.”

De vajon miért éppen Novák Katalin?

Egyvalamiben, mint ebből a hevenyészett szemléből is kiderül, szinte valamennyi megszólaló egyetért és ez nem más, mint az, hogy Orbán távlatosan gondolkodik. Ez a lehető legnagyobb tévedés. A magyar miniszterelnök, mint pályája során oly sokszor, most sem a jövőben, hanem a napi politikai haszonszerzésben gondolkodik. Fontos volt neki, hogy a választások közeledtével levegye a támadások össztüzét kormány eddigi és egy esetleges győzelem esetén a várható tevékenységéről és átirányítsa egy kevéssé általános terepre célkeresztbe állítva egyik leghűségesebb katonáját, aki eddigi regnálása alatt már azt is bebizonyította, hogy kiváló golyófogó, valamint szó szerint és átvitt értelemben is jól beszéli az unió nyelvét és képes lehet önmagáról egy elfogadható képet kialakítani. Ne feledjük, hogy volt Fidesz-alelnök és családügyi miniszter. aki már eddigi munkája során is ezer szállal kötődött, és sokat tett az orbáni politika uniós elfogadtatásáért.

Végezetül idézzük ide a köztársasági elnöki székből dicstelenül távozó Schmitt Pál  ikonikussá vált köztársasági elnöki hitvallását:

„én nem leszek a kormány, a kormányzat törvényalkotási lendületének a gátja, sőt inkább a motorja. Ellensúly végképp nem akarok lenni, a kiegyensúlyozásra törekszem.”

Alighanem ugyanerre számíthatunk Novák Katalintól is ameddig ez a kormány van hatalmon, de azt is könnyű elképzelni, hogy Orbán Viktor elkötelezett hívétől mi várhat egy a tavaszi választáson esetleg győztes ellenzéki kormánya.

 2021-es Novák Katalin archív.

 

 

 

 

átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Gyurcsány Ferenc: elmúlt a közös hit, hogy vannak közös dolgok… – Miért pont Novák Katalin?

 • 2021.12.24 - 03:45
  Közvetlen hivatkozás

  . Katalin – Cárnő és. anya , igazi harcos, okos
  Nő – OK!♡ Döntes_Ámen

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.