Sorting by

×

Mi az? Orbán kedden két kézzel szórta, Varga szerdán stikában visszaszedegette… – Dübörgünk!

Erre szokás azt mondani: ügyes. Kedden nagy csinnadrattával sajtótájékoztató, mindenkinek jut csillagszóró meg szaloncukor, másnap éjjel stikában, sunyiban bevallják, hogy üres a kassza, a szaloncukorból már rég kiették a tölteléket Lölőék, a fára csak az ügyesen visszahajtogatott, üres sztaniol marad – jellemezte Péterfy Gergely közösségi oldalán Orbán Viktor és a Pénzügyminisztérium szerda esti bejelentését.

„A kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben…”

Orbán Viktor szerdai monstre nemzetközi sajtótájékoztatóján és a mögöttünk hagyott hetekben temérdek embernek, ágazatnak ígért be egyszeri-, illetve rendszeres jövedelemnövekedést hivatkozva arra, hogy a regnáló kormány feltalálta a csőben a lyukat és a világ többi országához képest leggyorsabban, legjobban, legeredményesebben kezelt mindent, amit csak lehetett.

Igen ám, de jött a szerda éjjel….

A költségvetés egyenlegét 755 milliárd forinttal javító csomagot jelentett be szerdán késő este a Pénzügyminisztérium. A pénzügyi tárca erről szóló tájékoztatását a Portfolio.hu cikke nyomán ismertette a Telexnek, ahogy a két héttel ezelőttit sem, amikor szintén a késő esti órákban egy 350 milliárdos intézkedéscsomagot jelentettek be. A PM mostani bejelentésében a Portfolio cikke szerint ez áll:

„A kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9%-ról 4,9%-ra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi.”

Orbán szerint minden OK, sőt….

A minisztérium szerint

„a magyar gazdaság újraindítása sikeres”,

amit jelez például a GDP 6,1%-os növekedése.

„Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni. A kormány ezért már december elején úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel idén 350 milliárd forinttal növeli pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett. A mostani döntéssel a jövő évi egyensúlyi mutatókat is javítja a kormány”

– olvasható a közleményben. A 755 milliárd forintos megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, írja a minisztérium,

„amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését”.

A közlemény szerint

„az egyensúlyi mutatók javításával Magyarország felkészültebb lehet a világgazdasági kockázatokkal szemben, erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése”.

Arra is kitérnek természetesen, hogy a 755 milliárdos csomaggal a pénzügyi tartalékokat úgy növeli a kormány, hogy

„közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adó-visszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre is”.

Átláthatatlan, követhetetlen, ellenőrizhetetlen…..

Hogy ez a 755 milliárdos csomag pontosan és részleteiben mit tartalmaz, milyen konkrét állami beruházásokat tol el 2022-ről a későbbi évre, évekre, a minisztériumi közleményből nem derül ki, sem az, hogy például az 550 milliárd forintos tartaléknak képzett Beruházási Alapot hogyan érinti. Azt viszont jelzi, amit a Portfolio.hu szakértői is megjegyeznek:

a jövő évi költségvetési folyamatok mára teljesen átláthatatlanná és ezáltal követhetetlenné váltak, hiszen a büdzséhez csak decemberben kétszer nyúltak hozzá, és csak a mostani, kilenc nappal az év vége előtt hozott intézkedés a költségvetési főösszeg mintegy 2,5%-át érinti.

Nem csoda, hogy a gazdasági szaklap értékelése szerint

„egységes, máig érvényes büdzsé nem létezik, a gazdasági paraméterek változása és az év közbeni változások miatt ezerszer átíródott gazdálkodási terv a PM-en kívül teljesen ismeretlen”.

Önt is “átütemezték?”

Mindez azért különösen pikáns, mert a költségvetési törvényt – többek között épp a kiszámíthatóság és a pénzügyi-gazdasági stabilitás indokával – eredetileg már idén júniusban elfogadta a parlament.

Egyes költségvetési kérdések már a keddi, Orbán Viktor jelenlétében megtartott kormányinfón előkerültek. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott:

„A költségvetés átrendezése több százmilliárdos tétel, és fontos tudni, hogy nincsenek elhalasztott beruházások, csak átütemezések”.

Azt, hogy az eredetileg tervezettnél lejjebb viszik a hiánycélt, azzal magyarázta, hogy ez az európai tendencia most, mondván: az európai országok eredetileg 5-7%-ban szabták meg a deficitcélt,

ehhez alakította a kormány a magyar költségvetési számokat is, „hogy az európai főáramban legyünk”.

De mivel az európai országok elkezdték lejjebb vinni a hiánycélokat, ezért Magyarország is csökkentette azt, hogy az átlagos uniós hiánycél szintjén maradjon.

A költségvetésre, hangzott el ezen a kormányinfón, az energiaárak elszállása is hatással van. A kormánynak ki kell fizetnie a Mátrai Erőmű kvótáit és a magyar áramszolgáltatónak azt a veszteségét, ami a rezsicsökkentéssel maximált lakossági, és most már közületi, kisvállalkozói árakból fakad, márpedig ezek is több tízmilliárdos tételek.

VIA Telex

Kapcsolódó

 

Mi az? Orbán kedden két kézzel szórta, Varga szerdán stikában visszaszedegette... - Dübörgünk!

átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Mi az? Orbán kedden két kézzel szórta, Varga szerdán stikában visszaszedegette… – Dübörgünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.