Orbán Viktor percről percre – Kormányinfót tart a miniszterelnök – Friss! Novák Katalin a Fidesz köztársasági-elnök jelöltje!

A 2021-es év utolsó kormányinfóján Orbán Viktor miniszterelnök mondja el, amit jónak lát és utána válaszol az újságírók kérdéseire a Karmelita kolostorban. Percről percre a 24.hu nyomán.

A mai eseményre a Magyar Hang is regisztrált, először úgy tűnt, hogy beengedik őket. Aztán kiderült, hogy mégse. Sajnos nem mehetnek kérdezni, mert koronavírus-járvány van, ami valamiért csak őket érinti.

Népszavazás

A kormány úgy gondolja, hogy a gyereknevelés terén az EU hozzáállása hibás. Ezért lesz népszavazás. A migráció kérdésében és a gyerekneveléshez kapcsolódó kérdéskörben is népszavazás volt, illetve lesz, egyedül Európában, mondta Orbán. Nem az elitek döntik el ezt a kérdést, hanem az emberek, fogalmazott a kormányfő.

A gazdaság újraindítása

Nem segélyekre, hanem a beruházások támogatására és munkahelyekre alapozták a gazdaság újraindítását. 1700 milliárd forintot fordítottak beruházások támogatására durván. A foglalkoztatottság elérte a válság előtti szintet. A munkanélküliségi ráta 3,9 százalék, az EU-ban 6,5 százalék körüli átlagosan. A válság második évének végére sikerült oda visszakapaszkodni, mint ahol a válság előtt voltunk, 2019-ben.

Sok múlik a választások eredményén

Ami 2022-t, illeti, sok minden függ persze a választások eredményén – húzta alá Orbán. Mindenesetre van tervük: a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességet kapnak. És visszaállítják a 13. havi nyugdíjat. A védekezést folytatni kell a vírus ellen, továbbra is oltás elleni lesz a védekezés, az első fél évben biztosan. Pfizerből rendeltek 2 millió adag vakcinát, ami gyerekek oltására való. És van ezen kívül 2,4 millió adag még raktárban felnőtteknek. 9,5 millió adagot rendeltek a Pfizertől az omikron ellen kifejlesztett vakcinából, jelentett be Orbán, 2022 második félévében és 2023-ban fogunk kapni, ebből másfél millió gyerekeknek való lesz.

Energiaválság

Az EU-ban vita van az elszabadult energiaárak kapcsán szükséges intézkedések körül. Az atomenergiát ellenzők nincsenek annyian, hogy blokkoló kisebbséget tudjanak alkotni. Ezért Orbán reméli, hogy a nukleáris energia a fenntartható energiaforrások közé fog kerülni. És a gázból nyert energia is átmenetileg fenntartható lesz, vagyis majd ki kell persze vezetni, de egy darabig még nem.

Klímaváltozás, extraadó

Ma bizonyos energiaforrásokat extraadóval sújtanak. Bennünket is sújt ez az EU-s álláspont. De a Bizottság tovább haladna. A lakástulajdonosokat és az autótulajdonosokat is megadóztatnák. Ennek a módszernek vannak támogatói az országok között, de Magyarország nem tartozik ezek közé Orbán szerint. E miatt is vita van az EU-ban.

Határvédelem költségei

Orbán nem először mondja, hogy az EU-nak a határvédelem költségét vagy annak egy jó részét állnia kellene. Fönntartják azt a rendet, ami a határvédelemnél van most Magyarországon, az Alkotmánybíróság ezt megerősítette Orbán szerint.

Újságírói kérdések…

A Magyar Televízió kérdezhet először. A kormány tervez-e valamit tenni, hogy minél többen vegyék fel az oltást. Orbán válaszol: kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, több ország próbálkozik is ezzel, de, fogalmaz a kormányfő, ő szeretné ezt elkerülni. A kötelező oltás nem működik szerinte Magyarországon.

Inkább meg akarják győzni az embereket. A kórházaink kapacitása fantasztikus, mondta.

Nem az árak korlátozásában látja a megoldást, hanem a bérek és nyugdíjak emelésében elsősorban. A rezsiárak be vannak fagyasztva, a benzinárak február közepéig korlátozva. Másban nem gondolkozik a kormány e téren.

Novák Katalin a Fidesz köztársasági elnök-jelöltje!

-ezt Orbán Viktor megerősítette.

Városháza-ügy

Mindenki söprögessen a saját háza táján!

Európai parlament, frakció, Fidesz

A francia elnökválasztás előtt nem csatlakoznak semmilyen frakcióhoz az Európai Parlamentben a fideszesek.

Szilveszteri korlátozás?

Orbán naponta kapja a számokat, de most úgy látja, hogy az utóbbi napokban kedvezőbbek az állapotok. Az új variánst még nem tudják pontosan jól felmérni egyelőre. A vírust oltással lehet legyőzni, nem karanténnal. Ha szükséges a beavatkozás, meghozzák. Tervezik, hogy a védettségi igazolványt a harmadik oltás beadásához kötik majd.

Legbrutálisabb szabotázs az EU eljárása

Nincs jogalapja az EU-nak arra, hogy bárkinek megtagadja a részvételt a Helyreállítási Alapban. Ennek minden fillére hitel, mert hitelként veszi fel az EU ezt a pénzt. Legbrutálisabb szabotázs az EU eljárása, hogy kizár egyes országokat ebből. Ez veri szét az EU-t. Rövidlátó, pártpolitika által vezérelt bizottsági döntés ez Orbán szerint. Az egész aláaknázza az EU jövőbeli hasonlóan nagy projektjeit a kormányfő szerint. Ki fogja ezt megszavazni? Mi nem, az biztos, ezek után, fogalmazott Orbán. Az Európai Bizottság politikai játszmát folytat szerinte, mert úgy látja, kormányváltást látna kívánatosnak a Bizottság Magyarországon. De ez szerinte hatástalan. Oda kell visszavinni a Bizottságot, amikor Barroso elnök idején volt, húzta alá Orbán.

EU-bővítés: nem állnak jól a csillagok

Nem állnak jól a csillagok, már ami az Európai Unió bővítését illeti, mondta Orbán. Bosznia EU-ba való felvételéért küzd Orbán. Meg Szerbiáéért is.

Az új német kormánnyal való viszony

Erős befolyásra tettek szert Németországban a társadalmi mérnökök. Magyarországon pedig konzervatív realisták vannak. Egyelőre két malomban őrlünk, fogalmazott a miniszterelnök. De a németekkel való kapcsolat kitüntetett kapcsolat. Azt kérjük tőlük, hogy lássák be, hogy ők németek, mi pedig magyarok vagyunk, intette őket Orbán. Nem kizárt, hogy fel lehet építeni jó magyar-német kapcsolatot.

A reptér megszerzése fontos lenne, de

A légiközlekedési iparág jövője bizonytalan, a pandémia és a kibocsátásadóztatás kérdésköre miatt. A reptér megszerzése fontos lett volna, de ez egyelőre lekerült idehaza a napirendről Orbán szerint. Fontos lenne, de most sérülékenységet okozna a vásárlás.

Nem jó a lapjárásom a nemzetközi politikában

Több olyan politikus is veszített a helyi választásokon, amelyekkel jó viszonyt ápolt Orbán Viktor. Nem jó a lapjárásom, fogalmazott a kormányfő.

Völner Pál bátrabb volt

Milyennek ismerte Völner Pált, kérdezte a Telex. Orbán elmesélte, hogy kollégiumi társak voltak Völnerrel. Felidézett egy esetet, amikor az egyetemen az egyik tanár Leonyid Brezsnyev 1982-es halálakor egyperces felállással akart adózni a szovjet vezető emlékének, négyen azonban ülve maradtak: közöttük volt Orbán Viktor és Völner Pál. Aztán kis idő múlva kényszeredetten Orbán mégis felállt, de Völner továbbra sem, inkább kiment a teremből. Erről az esetről Völnerről írt portrénkban is megemlékeztünk.

Novák nemrég Fidesz-alelnök volt

Hogyan tudja képviselni államfőként a nemzet egységét, kérdezte a Telex. Áder János kiváló köztársasági elnök volt, pedig ő is Fidesz-tag volt, mondta Orbán.

Átütemeznek vásárlásokat, mert mérsékelni akarják a költségvetési hiányt

Átütemeznek vásárlásokat, például a reptérvásárlást is, nem mondanak le tehát annak megvételéről, csak halasztják – ezt azzal magyarázta Orbán, hogy a jövő évi költségvetési hiányt nem engedhetik 5,5 százalékra, hanem maximum 4,9 százalék lehet.

Mi a fedezete a pénzosztásnak?

A munka a fedezet, sok ember dolgozik az országban – mondta Orbán arra, hogy lesz 13. havi nyugdíj, családiadó-visszatérítés, és így sorban.

Lélegeztetőgép-beszerzés

Amikor a vírus felütötte a fejét, alig tudtunk róla valamit, csak azt, hogy akár a legrosszabbra is fel kell készülni. Akkor járványügyi szakemberek azt mondták, hogy ha minden a legrosszabbul alakul, akkor 8-10 ezer lélegeztetőgépre is szükség lehet. Ezért mondta Orbán, hogy akkor legyen 15-16 ezer, hogy legyen biztosan, amikor szükség lesz rájuk. Járványban a legrosszabból kell kiindulni. Hogyan állna az emberek elé, ha Magyarországon akár csak egyetlen ember is meghalt volna azért, mert nem lett volna lélegeztetőgép az országban, zárta le a kérdést Orbán. Semmi sem fontosabb, mint az emberélet.

Völner-ügy

Nem merült fel Varga Judit miniszter felelőssége a Völner-ügyben, mondta Orbán. Azt is állította, hogy ő maga, kormányfőként akkor szerzett tudomást az ügyről, amikor az ügyészség kitett erről közleményt a honlapra.

Lesz miniszterelnök-jelölti vita?

Minden kampánykérdéssel a kampány hivatalos kezdete után foglalkozik Orbán, válaszolta erre ő.

Kapcsolódó

Fotó: 24.hu

4 thoughts on “Orbán Viktor percről percre – Kormányinfót tart a miniszterelnök – Friss! Novák Katalin a Fidesz köztársasági-elnök jelöltje!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük