„…Minden fideszesben van egy kis Kövér…” – legalábbis így vélik a budafoki választási fórum „barátságos közegében”

Az ukrán háború okairól és következményeiről, valamint a “balfék” Európáról is beszélt Kövér László egy budafoki lakossági fórumon, akit így konferált fel az „előzenekar”: „minden fideszesben van egy kis Kövér!”. Hogy pontosan mennyi Kövér van egy pártkatonában, azt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának regnáló-párti elnöke nem fejtette ki, bár a tömörülésben jó számolók lehetnek, hiszen a Fidesz azt is tudja, hogy Márki-Zay Péter például 100 százalék Gyurcsány – számolt be az eseményről a hvg.hu.

Kövér: “választási kampányban ne mondjunk érdekes dolgokat, egy barátom mondta, hogy szokjak le erről”

34 éve, 1988. március 30-án alapították a Fideszt, de ha valaki akkor megmutatja, hogy hol lesznek most,

“és megkérdezi, hogy biztosan akarunk-e Fideszt alapítani, lett volna köztünk néhány, lehet, hogy én is, aki azt mondta volna, hogy csinálja, akinek két mamája van, bár mostanában már ez is egy bizonytalan mondat”

– szúrt egyúttal oda a szivárványcsaládoknak már az elején.

Háború

“meg voltam győződve arról, hogy nem lesz háború (…) fenyegetés ide, dobpergés oda”.

Ami Magyarország szerepét illeti, meggyőződése, hogy

nekünk ebből semmi jó nem származik, mindegy, mi lesz a vége, mi már most a vesztesei vagyunk”.

Ami Oroszország szerepét illeti, Kövér az egyrészt-másrészt taktikával azt vetette fel:

“Nem jogos lerohanni egy másik országot, az sem jogos, hogy ők eldöntik, lehet-e az EU vagy a NATO tagja Ukrajna, de vajon a békét szolgálja vagy a konfliktust élezi, ha a NATO frontvonalát betoljuk a valaha volt orosz érdekszférába?”.

Ami pedig az ukránokat illeti:

leginkább azok iránt kell most az együttérzésünket kifejezni, akiknek porig rombolják az életét: a hazáját, a városait, az otthonát”.

Európai Unió

“sírnivaló, elkeserítően gyalázatos állapotban van az amúgy arcátlanul nagyképű és öntelt Európa”.

Ennek okát abban látta, hogy

“a hidegháború vége óta nem volt ideje az EU politikai elitjének megfogalmazni, hogy mi Európa szerepe, stratégiai érdeke”.

Ehelyett Kövér szerint az LMBTQ-közösséggel és azzal vannak elfoglalva, hogy “betörjék” a különvéleménnyel bíró kis országokat, mint például Magyarország.

“nagyon rühellem, hogy divatba jött egymás kioktatása a nemzetközi színtéren: bennünket mindenki minősít, pedig mi nem minősítünk senkit”

– állapította meg Kövér, akinek amúgy a háborús helyzetről az Európa Kiadó “Lehet” című száma jutott eszébe, amelynek refrénje így hangzik:

“Lehet, hogy neked jó ez a harc, de ne taníts ölni, ha élni akarsz.”

Ezt majdnem elénekelte, de végül csak elszavalta a szöveget, itt viszont meg is hallgatható:

Pár erős Kövér-mondat még a háború kapcsán:

  • Azt mondják, mi Putyinnak vagyunk a szekértolói, pedig azt a kérdést kell mindenkinek feltennie, Oroszország itt lesz-e a következő 100 évben is a szomszédunkban vagy sem – szerintem itt lesz.
  • Az oroszok elszánták magukat arra, hogy a háborút befejezik: vagy leteszik az ukránok a fegyvert, vagy addig mennek, amíg fel nem morzsolják az ukrán haderőt, beleértve Ukrajnát, mint államot is.
  • Ezen veszít Oroszország, még ha nem is annyit, mint Nyugaton szeretnék, veszít Közép-Európa, és a következő 20 évben megszűnik a normális együttműködés lehetősége Oroszországgal.
  • Ahogy most állnak a dolgok, azon veszít egész Európa, csak egyvalaki röhög a markába, de őt nem akarom megnevezni.
  • Néhány éve azok az európai nagyságok, akik most Putyinra köpködnek, azok ott düllesztették a mellüket a Vörös téren és nézték a Vörös Hadsereg reinkarnálódását minden május 9-én.
  • Látunk három óriást, az Egyesült Államokat, Kínát és Oroszországot, meg egy balfék dagadékot, aki balfácánként totyog jobbra-balra, és azt sem tudja, hogy fiú-e, vagy lány – na, ez Európa.
  • Abból az országból, ami eddig is Európa egyik szegényháza volt, abból az országból a következő néhány évtizedben, a mi életünkben már nem lesz még egyszer élhető ország.
  • Valakik majd újjá akarják építeni Ukrajnát, ehhez szívesen adnának kölcsönt, beszállnának ebbe-abba, és mire az ukránok körülnéznek, addigra az, ami az országból értékes, már nem lesz az övék.
  • Ezt az egész piszkos játszmát a mi fejünk fölött játsszák a nagyhatalmak, és ebben semmi változás nincs ahhoz képest, ami a fiatalkorunkat jellemezte.
  • Talán Nógrádi Györgyöt akarhatták ide meghívni, mert ő aztán tényleg felelősség nélkül szabadjára engedheti a fantáziáját, míg kampányidőszakban, politikusként én óvatosságra inteném magunkat.

A választás tétje: egy szóval vagy két szóval?

Az ukrajnai háborúról hamar átkötötte a házelnök a mondandóját az alig egy hónap múlva esedékes parlamenti választásra és annak tétjére, mondván:

“Ebben a helyzetben, amiben van ma Európa, benne Magyarország, ebben a helyzetben futóbolondokra bízni a sorsunkat több mint bűn: hiba.”

Kövér szerint

“egyszer lehet rosszul dönteni, egyszer lehet elrontani”. Egyszer már el is rontottuk

– ismerte be, mondván:

2002-ben elrontottuk, de az Isten adott még nekünk egy lehetőséget, sőt azt mondta – bocsánatot kérek, hogy a nevében beszélek –, hogy jól van, elrontottátok, legközelebb jobban csináljátok.”

Gyurcsány – Márki-Zay

Gyurcsány és Márki-Zay tehát a választáson a Fidesz esélyeit javíthatja. Az viszont Kövér szerint ronthatja, hogy lassan felnő egy generáció, mióta a Fidesz kormányoz, és

“unják már a vén fiatal demokraták képét”,

szeretnének valami mást, mindegy, hogy az jobb vagy rosszabb. Ahogy az élet más területein is az újdonság iránti vágy a fontos, például a mobiloknál – állapította meg, és elárulta, hogy neki azért van egy Nokia 6310-es butatelefonja, mert nem szeret “simogatni” egy okosmobilt.

De azért benne van a pakliban, hogy ezek kormányra kerülnek

– mondta az ellenzékről a házelnök, aki szerint

“tragikus, ahogy az ellenzék színvonala az elmúlt 32 évben folyamatosan zuhant”.

A rendszerváltás utáni első parlamentben az MSZP-frakcióban

“akadémikusok, kiváló értelmiségiek voltak, még ha komcsik is”.

Emiatt Kövér ma már nosztalgiával gondol Horn Gyulára, pedig már akkor sem szerette. De

Horn Gyula ezekhez képest egy virtigli hazafi, talpig úriember, intelligens, szép és okos”.

A további részletekért mindenképpen kattintson a hvg.hu-ra!

 

"...Minden fideszesben van egy kis Kövér..." - legalábbis így vélik a budafoki választási fórum "barátságos közegében"

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük