Brutális várólisták: szívműtétre is csaknem két évet kell várni

Majdnem 36 ezren várnak jelenleg Magyarországon valamilyen műtéti beavatkozásra. Van, aki legkorábban majd csak 2020 augusztusában részesülhet a szükséges ellátásban.

A szürkehályog műtétekre  például 11 474-en várakoznak. Az átlagos várakozási idő pedig 87 nap, de az Észak-Alföldön több mint 1600 olyan beteg van, akiknek 119 napot kell várniuk.

6088-an térdprotézis műtétre várnak, amire a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja szerint 340 napot, tehát majdnem egy teljes évet kell várni. Az interneten fellelhető információk szerint egy évvel ezelőtt térdprotézisra még “csak” 295 napot kellett várni. A legrosszabb helyzet Észak-Magyarországon alakult ki, az itt élőknek ugyanis 571 napot kell várniuk a beavatkozásra.

A várakozási helyzet mégis a transzkatéteres szívbillentyű-beültetésnél a legrosszabb, itt 669 napot kell várni a műtétre. A várakozási idő ráadásul június végéhez képest 52 nappal nőtt. Összesen 306-an szerepelnek a várólistán.

Mindez megcáfolja Rétvári Bence, az EMMI államtitkára hazugságait, aki a parlamentben azt állította, hogy jelentősen csökkentek a várakozási idők.

(Forrás: mfor.hu)

Kapcsolódó:

Fidesz-reakció: mindent a zemberekért, csak a kórházi VIP-ellátásunkat nem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük