Parászka Boróka: ha tiszteletből nem szerveződik szolidaritás a pedagógusok iránt, akkor azért kellene követelje mindenki az elsőbbségi oltásukat, mert a saját és a gyerekei bőrét félti! - Városi Kurír

Sorting by

×

Parászka Boróka: ha tiszteletből nem szerveződik szolidaritás a pedagógusok iránt, akkor azért kellene követelje mindenki az elsőbbségi oltásukat, mert a saját és a gyerekei bőrét félti!

Két nap alatt nagypapáját és édesapját is elvesztette F. Tóth Anna, a Fazekas Mihály Gimnázium 54 éves tanárának lánya. A budapesti középiskola történelem szakos pedagógusa a beszámolók szerint egészséges volt, március 24-én azonban belehalt a koronavírus okozta szövődményekbe.

Hirdetés

Egyik kollégája a Facebookon azt írta: „A hivatalos állásfoglalás szerint nem “volt szükséges” előre hozni az oltási rendben, mivel 54 éves volt és egészséges; az, hogy tanár is volt, aki az elmúlt hónapokban is hetente többször kényszerült bemenni az iskolájába, nem számított”.

Parászka Boróka újságíró, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa szerint….

„Apukám halála felfoghatatlan, tragikus, nem tudom, hogy hiányával hogyan fogok majd együtt élni. Különösen úgy, hogy édesapja, a nagypapám másfél nappal korábban hunyt el, szintén a Covid-19 szövődményei miatt. Apa elvesztése arra valóban felhívja a figyelmet, hogy a tanárok mekkora veszélynek vannak kitéve akkor, ha beoltatlanul kell utazniuk, bejárniuk az iskolába, közösségbe. Mert senkiben ne legyen kétség, Apukám heti rendszerességgel járt be az iskolába az online oktatás mellett is, egészen a betegségéig. És sokszor hangoztatta, hogy életveszély így tanítani, de hivatástudata, diákszeretete mindig vitte előre a legnehezebb pillanatokban is. Azonban ha jól olvastuk, rajta kívül már hatvannál is több pedagógus hunyt el a covid szövődményei miatt. Éppen ezért mi, a családban úgy érezzük, hogy ezzel a témával csak úgy lenne fair foglalkozni, ha az összes, a Covid-19 miatt elhunyt tanár nevét leírná mindenki, mert bizonyára ők is remek emberek voltak, gyermekek, apák, anyák és pedagógusok. Mindenki vigyázzon magára!”

– írta az 54 éves korában, covid fertőzés miatt elhunyt F. Tóth Zoltán lánya F. Tóth Anna a Telexnek. F. Tóth Zoltán a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium történelem szakos tanára volt.

Magyarország határain túlról figyelve, mi zajlik a pedagógusok oltása körül – megrendítő és érthetetlen

Romániában elsőbbséget élveznek a pedagógusok, külön oltópontokat hoztak létre a számukra.

Február közepétől március 10-ig 60 000, az oktatási rendszerben dolgozó szakembert oltottak be. Az iskolák csak részlegesen működnek.

És még így is, naponta 35 pedagógusnál igazolják a fertőzést. Tehát a legmasszívabb oltáskampány mellett is súlyos kockázatnak vannak kitéve a tanárok.

Ezek az emberek sok gyerekkel, zárt térben összezárva dolgoznak, több órán át

Nincs az a fertőtlenítés, nincs az az óvintézkedés, ami elegendő lenne a védelmükre. Trauma az online oktatás, a hibridoktatás. De

a legnagyobb trauma az, ha úgy nő fel egy generáció, hogy látja: azokat hagyták magukra, azokat szolgáltatták ki, akiknek a hivatása a gyerekek nevelése. Azokat hagyták megbetegedni és meghalni, akiktől érzelmileg, szellemileg függenek.

  • Ha a pedagógusok egészsége és élete nem fontos, a gyerekeké sem az, és azoknak a családoknak az élete sem fontos, ahova a gyerekek hazaviszik a vírust az iskolából.
  • Ha belátásból, nagyvonalúságból, tiszteletből nem szerveződik szolidaritás a pedagógusok iránt, akkor azért kellene követelje mindenki a pedagógusok elsőbbségi oltását, mert a saját és a gyerekei bőrét félti.

És mert, bármilyen furcsán is hangzik az alulinformáltság, elbutulás korában, mégiscsak az iskolák az alapintézményei ezeknek a társadalmaknak, amelyekben élünk.

Forrás

Gulyás Gergely bejelentése

Gulyás a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy na jó, mégis beoltják azokat a tanárokat, akik jelentkeztek, regisztráltak. Mondhatnánk, hogy: na végre! De! Az iskolanyitást április első, vagy második hetére tervezi a kormány. Ha hipergyorsan kapnának is oltást a tanárok, akkor sem fejti ki addigra az első adag vakcina még az oly csekély hatását sem a védelmükre. Köztudott, hogy a második oltás után eltelt két hetet követően biztosít védelmet a szérum. Akkor?

 

tanár

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.