Békesi László: ami nálunk van, az felelőtlen, dilettáns, bűnös, tömegeket veszélyeztető politikai és kormányzati gyakorlat!

Békesi László volt pénzügyminiszter markánsan fogalmazta meg véleményét közösségi oldalán Orbán és kormánya alapvetéséről, melyben állítják, hogy létezik olyan megoldás, amiben minimalizálni lehet egyidejűleg az egészségügyi és gazdasági veszteségeket.

„Olvasom a hazai és nemzetközi elemzéseket a terjedő járvány egészségügyi, gazdasági és társadalmi hatásairól, következményeiről.
Különösen foglalkoztatnak az u.n. egyensúlyt kereső törekvések és koncepciók, amelyek kísérletet tesznek az egészségügyi és gazdasági veszteségek egyidejű minimalizálására.

Ezeknek a mérlegeléseknek az alapgondolata,

hogy létezik egy társadalmilag elviselhető trade/off – átváltás – az emberéletek elvesztése, valamint a gazdasági károk csökkentése között.

Lehet, hogy diktatórikus berendezkedés és gyakorlat viszonyai között ez a mérlegelés és balanszírozás összes következményeivel együtt elviselhető, de legalább is

lenyomható a kemény kézzel „kordában tartott” társadalmak torkán.

De a gazdasági fejlődést, hatékonyságot, versenyképességet és az erre alapuló teljesítmény növelést meghatározónak tartó közgazdászként is azt vallom, hogy egy

demokratikus európai országban nincs helye ilyen mérlegelésnek! Egyetlen emberélet elvesztése és kockáztatása is nagyobb ár, minden potenciális gazdasági veszteségnél!

Nem különböző koncepciók közötti választás kérdése a járvány megfékezése,

terjedésének megelőzése és a gyógyítás feltételeinek megteremtése, hanem felelős, humánus, jövőbe látó – hogy ne mondjam modern, európai és XXI. századi – és progresszív politika alapja.

Ami ehelyett nálunk van, az felelőtlen, dilettáns, bűnös, tömegeket veszélyeztető politikai és kormányzati gyakorlat, amire nincs elfogadható magyarázat és ami alól nincs felmentés!

Arról az elmebeteg, populista alibi akcióról nem is szólva,

amely hazug, szemfényvesztő módon „az emberek megkérdezésétől” fogja függővé tenni az elkerülhetetlen intézkedések fenntartását, ill. bevezetését.”

 

békesi

2 thoughts on “Békesi László: ami nálunk van, az felelőtlen, dilettáns, bűnös, tömegeket veszélyeztető politikai és kormányzati gyakorlat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük