Ön hányszor vette meg a lakását? Ha egyszer, akkor Matolcsy szerint lúzer…..

Kétszer vette meg a Magyar Nemzeti Bank ugyanazt az épületet a Budai Várban. Nem válaszolt érdemben Matolcsy György arra az ellenzéki képviselői kérdésre, hogy miért vette meg a Magyar Nemzeti Bank kétszer is ugyanazt az épületet a Budai Várban.

A végösszeg: 15.000 millió közforint

Ez azt jelenti, hogy minden féltve szeretett magyar 0-99+-ig cirka 2.000.- adózott forintját költötték a nevükben erre az ingatlanbizniszre.

Az RTL Klub híradójának beszámolója szerint a Nemzeti Bank

először majdnem 2 milliárd forintot, később csaknem 9 milliárdot fizetett az ingatlanért. A két vásárlás között az épületet a jegybank egyik alapítványa 4 milliárd forintból felújította.

A kérdést feltevő ellenzéki politikus, Burány Sándor szerint a Nemzeti Bank így talicskázza ki az adófizetők pénzét a jegybankból.

Forrás

“Először megvette a pénzünkből

Aztán elajándékozta. Aztán felújíttatta a pénzünkből. Aztán újra megvette a pénzünkből, most már sokkal drágábban. Ezzel a trükkel sok milliárdnyi közpénzt tolt a saját alapítványába. A nekem írt válasz szerint ez rendben van így. Szerintetek is rendben van?”

Összeolvadnak és építkeznének

Az ingatlan dupla megvásárlása a kioktató hangnem ellenére is zűrös ügynek számít – hiszen évek óta folyik a vita arról, hogy vajon a jegybank közpénzből végzi-e költéseit, vagy az már „elvesztette közpénz jellegét”. Előbbi esetben felmerülhet a gyanú, hogy az MNB azzal, hogy ugyanazt az épületet kétszer megvette, kárt okozott – írta a Népszava.

Matolcsy (nem)válasz

A vétel a jegybank szempontjából látványosan rossz üzletnek tűnik, ezért Burány rákérdezett az MNB elnökénél, hogy
  • miért volt szükség az említett tranzakciókra?
  • nem tartják-e túlzásnak, hogy végül több mint 10,5 milliárdba került az MNB-nek a duplán megvett épület?
Matolcsy György kimért válaszában a jegybank november 8-i közleményére hivatkozott: eszerint
„a jegybank meglévő épületei már nem tudják kellő színvonalon és megfelelő kapacitással kiszolgálni ezeket az MNB által fenntartott oktatási programokat”,
ezért kellett megvenni az Úri utcai ingatlant –
Ha azonban a terjeszkedés, és persze a gazdaságosság lenne a jegybank érdeke, akkor talán nem kellett volna ingyen lepasszolni az épületet a PADÁ-nak – tehetjük hozzá – hiszen úgy az épület ismert vételi és felújítási költsége is megállt volna 5,9 milliárd forintnál.

Matolcsy a túlzásra vonatkozó kérdést a jelek szerint fel sem vette,

viszont számon kérte a képviselőt, amiért kérdésében nem idézte az ingatlan vételáráról szóló hivatalos értékbecslést. Az MNB ugyanis még a 24.hu kérdésére elárulta, hogy az épület vételára „a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) értékbecslési szabvány alapján került meghatározásra, mely az épület egyedi paramétereit, a felújítás költségét, illetve az elmúlt évek jelentős ingatlanpiaci árnövekedését is alapul vette.”
Kérem, a jövőben a jegybankot érintő kérdésekben az MNB által közölt tényeket is szíveskedjen figyelembe venni” – zárul hűvös utasítással Matolcsy György válaszlevele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük