Orbán a 49.napon…. – lazulunk!

A koronavírus elleni védekezés új szakaszát jelentette be Orbán Viktor szerda este Facebook-oldalán.

A védekezés első szakasza mostanra lezárult

Közös erőfeszítésünknek köszönhetően úgy látom, hogy a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna.

Az új szabályok szerint május 4-től

Fokozatosan és szigorú menetrend szerint megpróbáljuk újraindítani az életet Magyarországon. Az idősek és a legfertőzöttebb területen élők feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani.

Ha hiszi, ha nem…. de mer vele élni?

  • az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak.
  • kinyithatnak az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei,
  • látogathatóak lesznek a szabadtéri strandok.
  • az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz betartani a másfél méteres távolságot és maszkot viselni, vagy valamilyen más módon eltakarni az arcunkat.

Az idősek védett vásárlási sávja (9-12) a továbbiakban megmarad,

és Orbán külön is arra kérte az időseket, hogy csak kellő körültekintéssel hagyják el otthonaikat. Orbán azt ígérte, a részleteket csütörtökön ismertetik.

A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel, és kéthetente felülvizsgáljuk a hatályban lévő védelmi szabályokat

– tette hozzá, a végén pedig még megjegyezte, hogy pénteken a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, mert anyák napja lesz vasárnap.

HÉTFŐN NULLA ÓRÁTÓL LÉPNEK HATÁLYBA A BEJELENTETT SZABÁLYOK, MONDTA KÉSŐBB KOVÁCS ZOLTÁN, NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓÉRT ÉS KAPCSOLATOKÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁR AZ M1-EN.

A bejelentésre reagált Karácsony Gergely főpolgármester, aki azt írta: örül, hogy a kormány megfogadta a javaslatát, és országosan kötelezővé tette a maszk vagy sál viselését.

És azzal is egyetértek, hogy – sajnos – még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsük a korlátozó intézkedéseket”

– tette hozzá.

Karácsony reméli, hogy a kormány a csak számára hozzáférhető információk alapján megfontoltan döntött az ország többi részét érintő enyhítésekről. Jelezte ugyanakkor, hogy Budapest újraindítási stratégiájának kidolgozása nem történhet a városvezetés bevonása, az információk megosztása nélkül.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük