Orbán hódolata Erdogannak

Orbán Viktor már választási győzelmi beszédében is belengette, hogy Magyarország jövőjét a Berlin-Moszkva-Ankara háromszögben képzeli. Most már a tettek mezejére is lépett. Közvetlenül a Merkelnél tett látogatás után, ő volt a bolgár miniszterelnök mellett a másik európai kormányfő Erdogan beiktatásán, közben nagy erőkkel folyik a már-már szokásos Putyin-Orbán találkozó előkészítése is.

Gül Baba újra töltve

Alighanem sokat gondolkodhatott a kormányzati agytröszt, hogy mivel is lephetnék meg a hamarosan idelátogató török diktátort, míg végül eszébe jutott valakinek, hogy még nem adták át az év eleje óta felújítottan árválkodó Gülbaba türbét.

A rózsák atyja harcos muszlim vezérként a hódító török csapatokkal érkezett hazánkba. 1541-ben a temetésére még maga a szultán is dejött.

Síremlékét, a türbét először 1548-ban adták át és azóta is szinte minden kurzus, amely jó kapcsolatokra  akar a törökökkel felfújtatja, csinosítja és valami küldöttség érkeztekor újra, meg újra átadja, felavatja, megünnepli. Bül Baba türbéjével felavatás-átadás-szám tekintetében talán csak a Várkert Bazár vetekedhet.

Az első „államközi felújításról” 1872-ben a Vasárnapi újság adott hírt:

„a török kormány meghagyásából egy magasabb rangú dervis érkezett Budára, kinek feladata (…) a mecset kijavítása és csinosítása tárgyában szakértővel értekezni és ezután a költségvetést kormányához beterjeszteni”.

Ezt követően  az I. Világháború előtt, majd az 1950-es évek végén  is végeztek kisebb munkákat a síremléken, mai formáját és funkcióját 1962-ben nyerte el.

Gül baba, Orbán, Erdogán

A hamarosan Magyarországra látogató Erdogán török állam és kormányfő tiszteletére avatják ismét – adta hírül a Hír Tv  a Török Köztársaság budapesti nagykövetére hivatkozva.

Ezt megelőzően Orbán Viktor alighanem megcsodálhatta a török Nemzeti Múzeum egyik ékét, a Mohácsi Győzelem című festményt.

Kapcsolódó

Mit keresett az Orbán-gyerek Erdogánnál? – Felházpap, vagy focidrukker minőségében volt jelen?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük