Még az ünnep előtt tartott előadást a CEU-n Justin Gest, amerikai szociológus. A kutató szerint 2016 nagy politikai megrázkódtatásainak legfőbb oka az volt, hogy az Egyesült Államokban a fehér munkásosztály, Európában pedig az etnikai többséghez tartozó, felsőfokú végzettség nélküli dolgozók hatalmas csoportja fordult  szembe az elittel. Hagyományos baloldaliságukat feladva, a szélsőjobbra szavaztak.
[mnky_ads id=”4674″][mnky_ads id=”4666″]

Mi várható a következő időszakban?

Milyen következményei lehetnek az unió országaiban az általa vázolt jelenségnek, erről beszélt a 168 óra című hetilapnak adott interjújában.

Justin Gest azt állítja, hogy Európa számos országában az etnikai többséghez tartozó alsó-középosztálybeli emberek visszajelzéseiben az fogalmazódik meg: saját kormányuk, saját elitjük számára mások fontosabbak, mint ők, mások érdekeit előnyben részesítik az övékével szemben:

“Azt érzik, hogy semmibe veszik őket. A kiszorítottság, a lefokozottság tudata frusztrációban tartja ezeket az embereket. Ugyanakkor igaz, hogy nincs nyugati értelemben vett demokrácia ott, ahol nem védik meg a kisebbségek érdekeit – még annak árán is, ha ez a többségnek ideig-óráig nem tetszik vagy kényelmetlenséget okoz.”

A jövőkép hiánya elsősorban Kelet-Közép-Európában és azokra a térségekre jellemző, amelyek nem látják az előrelépés lehetőségét:

“A kapitalizmust, mint vonzó célt ebben a térségben azzal adták el, hogy mindenki számára elérhetővé válnak a nyugati lehetőségek, mindenki feljebb léphet. Ez azonban nem valósult meg, a társadalmi mobilitás megállt. Olyan kapitalizmus alakult ki, amelynek körülményei között azok, akik jobb anyagi helyzetben vannak, akiknek erősebb az érdekérvényesítő képességük, valóban feljebb lépnek, a szegények felemelkedésének útjában azonban még nagyobb akadályok állnak, mint korábban.”

Úgy véli, hogy a hagyományos bal-és jobboldali ideológiák helyét egyrészt a nyílt társadalom gondolata, másrészt a zártság ideológiája veszi át:

“A baloldali hagyományokból nő ki az az álláspont, amely nyitott a társadalmi változásokra, a demográfiai átalakulásra, új csoportok befogadására…”   (……. )  ” A jobboldalon viszont az állandóan erősödő elmozdulást látjuk, amely a bezárkózás politikájához vezet, a társadalmon belüli sokszínűség esélyeit szeretné csökkenteni.” 
[mnky_ads id=”3427″]

 Orbán és Trump között nagyon sok a stilisztikai azonosság:

“Mindkettőjüknek megvan az a képességük, hogy megértsék, megérezzék, mit várnak tőlük nagy lakossági csoportok. Tudják, hogyan tegyenek ezeknek a rétegeknek kedvére, miközben ez az ő politikai céljaikat szolgálja.”

Justin Gest nagyon lesújtóan nyilatkozott a Fidesz politikájáról, amelynek a legfontosabb célja ma az, hogy a menekültekkel szemben félelmet, gyűlöletet keltsen:

“Ebben az esetben már rasszizmusról van szó. Szerintem tagadhatatlan a Fidesz és követőinek elszánt törekvése arra, hogy tűzön – vízen át őrizzék Magyarország etnikai homogenitását, ami a xenofóbiát erősíti, sőt maga a xenofóbia. Ne feledjük: ezt a politikát olyan emberek megjelenése váltotta ki, akik más emberfajtához tartoznak, más a vallásuk. Itt arabokról, muszlimokról volt szó. Nyilvánvaló, hogy ha más európai országból jöttek volna a menekültek -mint ahogy a délszláv háború idején megtörtént – az nem váltott volna ki ilyen hisztériát.”

Arra, hogy azokban az országokban ahol, a többségi etnikumhoz tartozók lázadása miatt  megbomlott  az egyensúly, normalizálódjon a helyzet, lát esélyt:

“Ehhez azonban arra van szükség, hogy a társadalmak belássák: a populisták kormányzása kudarcot vallott. A baloldalnak pedig ismét alkalmassá kell válnia arra, hogy világos üzenetet fogalmazzon meg azoknak a rétegeknek, amelyek jelenleg abban a tudatban élnek, hogy az elit magukra hagyta őket és csak a messiásokra számíthatnak.”

[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét