Orvoshoz menne? 30-60 ezer forint a teszt ára, ami nélkül nem teheti!

Csak vírusmentes beteget fogadhat a mától részben “újranyitott” ellátórendszer, de azt még tegnap este sem tudták az orvosok, kinek, hol, hogyan kell ezt igazolnia – rendelkezett Kásler, de a mikéntjéről nem nyilatkozott.

Kapacitáshiány és a finanszírozás rendezetlensége is nehezíti az egészségügyi ellátórendszer hétfőtől tervezett újraindítását

A szolgáltatók egy része csütörtök késő este, vagyis közvetlenül a hosszú hétvége előtt kapta meg Kásler Miklóstól, a humántárca vezetőjétől azt a levelet, amelyben a miniszter jelezte:

szigorú megkötésekkel, de három nap múlva újraindítják a rendszert.

A nem sürgős beavatkozásokat azonban csak úgy lehet elvégezni,

ha előtte letesztelték a pácienst, nem koronavírusos-e.

Ez a szabály az állami és a magánszolgáltatásokra is vonatkozik.

Csakhogy a szervezési problémákon túl az sem tisztázott ki viseli ennek a költségeit. Kérdéses az is, hogy hol lesz elegendő kapacitás a szükséges úgynevezett PCR-vizsgálatok elvégzésére.

Ez az a teszt, amivel az orrból, garatból vett mint alapján a legmegbízhatóbban lehet igazolni a fertőzöttséget.

Ha az állam nem vállalja ennek a vizsgálatnak a költséget,

és az a páciensekre marad, úgy az előírt teszt komoly vagyoni előszűrőként akadályozhatja az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Jelenleg a piacon féltucat magánszolgáltató végez ilyen vizsgálatot, az árak 30 és 60 ezer forint közöttiek

További gondot okoz, hogy miután a PCR-vizsgálat minősített laboratórium nélkül nem végezhető, és a magánszolgáltatók sem tudnak korlátlan számú tesztet vállalni.
A rendelet kiadása utána portál megkérdezte az operatív törzset arról, pontosan hogyan indul az ellátás, miként oldják meg a PCR-tesztelést. Azt felelték, hogy

az ellátórendszer újraindításával kapcsolatos kérdésekre hétfőn válaszolnak.

Ez azt valószínűsíti, hogy az érintett szolgáltatók a fontos részletek tisztázásig megpróbálják valahogy távol tartani a pácienseket.

Egy magán fogorvos elmondása szerint

ha ő tesztet rendel, annak eredményéről 36 óra múlva szerezhet legkorábban tudomást, addig kellene a pácienst a rendelőben tartani, vagy ha hazaengedik, másnap már tesztelhetné újra.

A közszolgáltatásban is kérdésesnek tartják, hogy hol fogják elvégeztetni azt a tesztet, amely már feltétele annak, hogy valaki befeküdjön a műtétre. Emellett azt is szóvá tették, hogy

a betegeknek előírják a vírusmentes állapot igazolását, de az egészségügyi dolgozók kötelező teszteléséről nincs szó az újraindítás feltételei között.

Forrás

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük