Az Elios-ügyről – A Legfőbb ügyészség véleményével kiegészítve

Egyelőre nem indít nyomozást az ügyészség az Elios-ügyben – ezt Polt Péter válaszolta Harangozó Tamás kérdésére. A legfőbb ügyész emlékeztette a szocilista politikust, hogy a júliustól hatályos új büntetőeljárási törvény szerint amíg nincs gyanúsított, addig a nyomozás első szakaszában az ügyész csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja.

Az ügyben a készenléti rendőrség indított nyomozást, de még senki nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala korábban súlyos szabálytalanságokat tárt fel a közvilágítási tendereket sorra nyerő Elios Zrt. közbeszerzéseinél, ami miatt az unió akár 13 milliárd forintot is visszakérhetnek a magyar államtól.

Az ügyben a miniszterelnök veje, Tiborcz István is érintett lehet.

(Forrás: Hír TV)

Cikkünk megjelenése után az alábbi közlemény érkezett dr. Fazekas Gézától a  Legfőbb Ügyészség sajtószóvivőjétől:

A figyelmükbe ajánlom dr. Polt Péter legfőbb ügyész dr. Harangozó Tamás országgyűlési képviselőnek adott válaszát, amely az ügyészség honlapján is elérhető:

http://ugyeszseg.hu/wp-content/uploads/sajto21/2018/07/dr.-polt-peter-valasza-dr.-harangozo-tamas-orszaggyulesi-kepviselonek.pdf

A legfőbb ügyészi válasz arra utalt, hogy eleve téves az a képviselői kérdés, amely az ügyészség által végzett nyomozati cselekményeket firtatja, mivel nem az ügyészség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást a kérdéses ügyben.

Ebből következően nyomozati cselekményeket nem az ügyészség, hanem a rendőrség végez.

Az új Be szerint a nyomozás két részre – felderítésre és vizsgálatra – oszlik, és az ügyészség a felderítés szakaszában – amíg nincs gyanúsított –  csak az eljárás törvényességét vizsgálhatja. Ettől függetlenül a teljes nyomozást a rendőrség végzi.

Megerősítve mindazt, amelyről eddig már számos esetben hírt adtunk: A Legfőbb Ügyészség illetékes főosztálya 2018. január 11-én kapta meg az OLAF ajánlását, amelyet a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Pest Megyei Főügyészséghez továbbított. Az OLAF ajánlásai esetén mindig követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség január 22-én nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. A nyomozás a rendőrség előtt folyamatban van.

Mindebből következően valótlan és az olvasók megtévesztésére alkalmas az az állítás, hogy „Polték nem indítanak nyomozást az Elios-ügyben

Kapcsolódó:

Fél pénzből tudott közvilágítást kiépíteni, aki nem az Eliost bízta meg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük