Szóljatok a köpcösnek: nincs rajta sapka!

Szóljatok a köpcösnek, és szóltak! Jobboldali, pontosabban fideszes körökből össztűz zúdul Karácsony Gergelyre, aki a “The Economist”-nak adott interjújában alacsonynak és kövérnek írta le Orbán Viktort

A Köpcös és a nyurga

Budapest főpolgármestere az interjú megjelenése után bocsánatot kért a kijelentésért, pedig szögezzük le egyáltalán nem követett politikailag inkorrekt dolgot. Sőt, Karácsony Gergely mindössze azt írta le plasztikusan, hogy míg Orbán kövér és alacsony, addig ő magas és sovány.

For anyone still struggling to tell the difference, Mr Karacsony helpfully points out that: “He is short and fat, and I am tall and slim.”

Természetesen alig várták a fideszes tanácsadók, hogy Karácsony “hibázzon” és máris beindíthatták a kommunikációs úthengert. Azt most mindenki elfelejti, hogy az elmúlt években válogatott sértéseket vágtak a polgármester fejéhez.

A KariGeri nem volt sértő…

Az volt a legfinomabb, bár nem elegáns kifejezés, hogy rendre KariGerinek hívták a miniszterelnök-jelöltet, majd megpróbálták ráhúzni az “alkalmatlan” eposzi jelzőt.

Mintha az ellenzék folyton OrbiVikizne.

Az már szóra sem érdemes, hogy Bayer Zsolt “megmondóember” egyenesen lehülyézte Karácsonyt.

A neves publicista egy évvel ezelőtt a Magyar Nemzetben adta közre “Klinikai összefoglaló Karácsony Gergely főpolgármester úrról” című írását.

Ez az ember valamiféle hülye. Ez a kisebbik probléma, ettől speciel még lehetne főpolgármester is, gondoljunk csak Demszkyre. Ellenben Karácsony az a tépelődő, töprengő, „elméleti ember” típusú hülye, vagy legalábbis ebbe a szerepbe menekítette kognitív disszonanciáját.

Akkor nem voltak annyira finnyásak a jobb oldalon, hogy követeljék Bayertől, ne hülyézze le a megválasztott főpolgármestert.

Persze a Magyar Nemzet publicistája ismét tollhegyre tűzte Karácsonyt.

“Szegény Karácsony, negyvenöt év alatt annyit tudott megtanulni angolul, hogy „ihlíííbedih”, de arról meg kiderült, hogy német. Az ebből fakadó mardosó kisebbrendűségi érzését úgy kompenzálja, hogy másokat sérteget.”

Ezúttal a végső konklúziót is levonta doktor Bayer

“Apropó! Volt már magas és vékony miniszterelnöke az országnak. Azt is Gyurcsány Ferencnek hívták. És milyen jól sikerült az országlása…”

De térjünk vissza a szerző által felemlegetett nyelvtudásra. Úgy látszik most azt főzték ki a Kubatov-Rogán boszorkánykonyhában, hogy Karácsonyt ezzel terítik le, hiszen Orbán olyan kitűnően beszél angolul (ja, nem), míg Karácsony Gergely nem.

Bayer cikkében meg is adta az alaphangot

“Szegény Karácsony, negyvenöt év alatt annyit tudott megtanulni angolul, hogy „ihlíííbedih”, de arról meg kiderült, hogy német. Az ebből fakadó mardosó kisebbrendűségi érzését úgy kompenzálja, hogy másokat sérteget.”

A nemrég átejtett Fürjes Balázs, akitől Orbán miniszterelnök egyetlen tollvonással elvette a budapesti kiemelt beruházások koordinálását rögtön megértette az idők szavát és veretes Facebook-posztban ment neki Karácsony Gergelynek.

Karácsony Gergely főpolgármester nem beszél angolul

Orbán Viktor kormányfővel ellentétben Karácsony Gergely főpolgármester nem tud angolul; egy világváros vezetője nem tud szót érteni mással nemzetközi találkozókon, nyelvi nehézségek miatt – írta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.

A politikus Karácsony Gergely Economistnak adott interjújára reagálva azt közölte: a főpolgármester az angol lapnak lenézően nyilatkozott azokról, akik nem úgy néznek ki, mint ő. Azokról, akik nem magasak és vékonyak. (Ez egész egyszerűen hazugság., a szerk)

Fürjes Balázs hozzátette, liberális körökben is jól ismert fogalom a body shaming, vagyis azoknak az embereknek a nyilvános megszólása, megalázása, akik az aktuális ideáltól, divattól eltérő testalkattal bírnak.

“Kár, hogy a Magyarország miniszterelnöki posztjára lassan már tényleg bejelentkező főpolgármester éppen erre ragadtatta magát Orbán Viktorral kapcsolatban, amikor interjút adott.”

Az államtitkár kiemelte, nagyon nem jó, ha egy politikus lenézi azokat, akik nem úgy néznek ki, mint ő. Karácsony Gergely azóta kénytelen volt bocsánatot kérni ezért a megjegyzésért – írta.

“Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél. Érdekes, hogy a sok különbség mellett ezt az egyet nem emelte ki az angol nyelvű lap: egyikük beszél angolul, a másik nem…” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Hangsúlyozta, egy uniós ország nem engedheti meg magának, hogy olyan miniszterelnöke legyen, aki nem beszél angolul. Aki tolmács nélkül nem tud tárgyalni, érvelni, közvetlenül más államok vezetőivel, olyankor, amikor minden szónak jelentősége van.

Mindenki ismeri a “nyúl és a sapka dilemmát”. Karácsony Gergely bármit csinál, a jobboldalon mindig elő lehet venni, ha van rajta sapka, ha nincs.

Úgyhogy mégse szólatok a köpcösnek, vagy…

(Karikatúra: Economist)

Kapcsolódó

köcös

 

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

5 hozzászólás

 • 2021.05.09 - 09:27
  Közvetlen hivatkozás

  Nincs igaza annak, aki szeretett vezérünkröl ( aki mindenhez ért, Európa legszeretettebb embere, járványügyi nyitás szakértő stb.). Nem alacsony ( legfeljebb az értelmi szintje .) hanem mélynövésü, hanem elhízott !!!

  Válasz
 • 2021.05.09 - 12:45
  Közvetlen hivatkozás

  Pont egy undoritó nagyorrú Bayer akar véleményt mondani, alja primitiv egy ripacs .mi is mondhatnánk egyes mást róla (nem élte volna át a hitleri időt) és még finom vagyok

  Válasz
 • 2021.05.09 - 19:25
  Közvetlen hivatkozás

  Hat bizony Karacsonynak muszaj sokakat ‘lenezni’ Orbant is beleertve, mert ha egy szintre akarna kerulni veluk, akkor meg kellene gorbiteni a hatat (gerincet).

  Válasz
 • 2021.05.10 - 10:43
  Közvetlen hivatkozás

  Azért érdekelne, hogy mindegyik EU-s ország miniszterelnöke beszél-e magyarul. Mellesleg, minden tagállam nyelve hivatalos nyelv az EU-ban.
  Ami pedig a kövérséget illeti, változatlanul úgy vélem, hogy ez nem gúnyszó, nem degradáló jelző, egyszerűen ténymegállapítás, és ha valaki magára veszi, és megsértődik, lelke rajta. Nem kellene már ezen annyit lovagolni. Nehogy már ki kelljen törölni a szótárunkból minden hasonló szót! Cingár, gebe, duci, köpcös, testes, szőke, barna, fekete, kék vagy piros szemű…

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük