Kerítésen túlKiemelt hírek

Tarjányi Péter: bármi is lesz a végeredmény, az emberi mulasztás biztosan szerepet játszott ebben a tragédiában…

Tarjányi Péter: Palkovics miniszter úr tényleg nem ért a hírszerzés világához! Ha értene, tudná.....

Libanon fővárosában, Bejrútban kedd este történt robbanás, amelynek több ezer sebesültje és már száznál több halottja van. A robbanás a bejrúti kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár – más források szerint vegyianyagraktár – található. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. Irja Tarjányi Péter.

Kiderült…..

A Bejrútban elraktározott, majd felrobbant nagy mennyiségű műtrágya a Rhosus nevű hajóról származik, amelynek orosz tulajdonosa volt, és rakományát hat évvel ezelőtt kobozta el a libanoni vámhivatal

– közölte szerdán az LBCI televízió, amelynek információiról az RBC orosz hírportál közölt pontosító részleteket.

Az LBCI a libanoni legfelsőbb védelmi tanács ülésének eredményeiről beszámolva közölte, hogy

a veszélyes rakomány, a 2750 tonna ammónium-nitrát a Rhosus nevű hajón érkezett 2014 szeptemberében a bejrúti kikötőbe.

A hajó a georgiai Batumi városból indult úticélja, Mozamik felé

Meghibásodás miatt azonban kénytelen volt útközben váratlanul kikötni a libanoni fővárosban. A helyi hatóságok megvizsgálták a moldovai zászló alatt hajózó Rhosust, és megtiltották, hogy elhagyja a kikötőt, a veszélyes műtrágyarakományt pedig elkobozták és raktárba helyezték.

A Rhosus tulajdonosa az orosz állampolgárságú, Cipruson élő Igor Grecsuskin volt. A kikötés után csődöt jelentett, erre hivatkozva elhagyta a hajót, a legénységet pedig fizetés nélkül faképnél hagyta.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő

közösségi oldalán válaszolta meg a hozzá érkező kérdéseket:

“Pokoli robbanás rázta meg Bejrútot tegnap. A detonáció kapcsán több kérdést kaptam az elmúlt órákban. Legtöbben azt kérdeztétek, miként lehet ekkora pusztítás és ennyi sérült?

Nos, a robbanás ereje óriási volt

Ezt úgy képzeljétek el mintha egy néhány száz méteres területre csapódott volna 240 légi bomba egy másodpercen belül, darabonként 1000 kg TNT robbanóanyaggal megtöltve…

Ez a 240 tonna robbanóerő hihetetlen erejű pusztítást okozott… Az első csapást a pillanat tört része alatt a közvetlen környezetre maga a robbanás okozta, de – mint ahogy a felvételeken látható – ezt követte a hihetetlen erejű hang és lökéshullám másodlagos hatásként.

A két “erő” egész Bejrútban milliónyi kis és nagyobb üvegszilánkot, köveket, fémdarabokat indított “útnak” amelyek repeszszilánként viselkedve pusztítottak tovább.

Ezért van sok ezer sebesült és halott. Az, hogy miként fordulhatott elő, hogy ilyen veszélyes anyag /ammónium nitrát/ ekkora mennyiségben a városban legyen tárolva az elsődleges vizsgálati célok között kell hogy legyen. Mint ahogy az is, miként történt maga a robbanás.

Bármi is lesz a végeredmény, az emberi mulasztás biztosan szerepet játszott ebben a tragédiában….

Fejezi be Tarjányi Péter.

/ Az alábbi videóban jól látható az a “hatás” amit a előzőekben leírtam../”

https://youtu.be/ewnZgvCV0u4

Forrás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Előzmény

Tarjányi Péter

About Author

Szólj hozzá!