Tarjányi Péter: billen a mérleg nyelve és nem Putyin felé, de ne gondoljuk hogy nem keres megoldást!

Az elmúlt napok eseményei alapján az alábbi következtetések vonhatók le…Az orosz hadsereg lassú tempóban állandó logisztikai problémákkal küzdve igyekszik bekeríteni Kelet-Ukrajnában az ott állomásozó és harcoló mintegy 40-45 ezer fős ukrán haderőt. A harcok egyre hevesebbek, elesett Kreminna városa, és Izjumtól délre egyre hevesebb harcok dúlnak – kezdte napi helyzetelemzését Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán.

Mindeközben az orosz erők északról és keletről Szlovjanszk és Kramatorszk városai felé próbálnak előrenyomulni

és igyekeznek a fent említett bekerítést megvalósítani…Kijev a katonai támogatás mellé gazdasági támogatást is szeretne mintegy havi 5 millárd dollár értékben ami

azt mutatja, hogy az ukrán állam működése egyre inkább akadozik.

Ebben nyilván közrejátszik a háború is, de a harcok kirobbanása előtt sem volt jó állapotban Kijev gazdasága…Oroszország továbbra is kapja az EU-tól napi szinten az 1 milliárd eurót földgáz és kőolaj szállításai miatt…Ezt szeretné valahogyan egy 6. szankció csomaggal Brüsszel csökkenteni, akadályozni de ennek tartalma nem ismert és Európa energiafüggése miatt megvalósíthatósága erősen kérdéses… Ukrajna fegyver ellátása egyre komolyabb eszközökkel történik az USA és a NATO egyes országai által. Ezt Moszkva látja és a veszteségekben érzi is, ami miatt egyre komolyabb figyelmeztetéseket fogalmaz meg

Lavrov orosz külügyminiszter már a III. világháború esélyének növekedését látja ami önmagában nem igaz, de a mondás a feszültség növelésére tökéletesen alkalmas…

Napokkal ezelőtt írtam, hogy Kijev olyan fegyvereket kap amelyekkel tényleg legyőzheti Moszkvát

Ebből próbál propaganda tőkét kovácsolni a Kreml úgyhogy azt mondja, a háborút – ahogy Moszkva szajkózza különleges műveletet – Oroszország tulajdonképpen már nem Ukrajna ellen vívja hanem a NATO és az USA ellen. Ettől reméli Putyin, hogy a háború támogatottsága méginkább erősödni tud Oroszországban.

Sajnos ez össze is jöhet, hiszen az állítás részben igaz, mivel amit látunk Ukrajnában egyre inkább egy proxy háborúhoz hasonlít amit Ukrajna vív Washington és a NATO érdekében Moszkva ellen.

Elég leleplező volt tegnap az amerikai védelmi miniszter beszéde amiben úgy fogalmazott:

“Oroszországot olyannyira meggyengültnek akarjuk látni, hogy ne tudjon olyan dolgokat megtenni, amilyeneket Ukrajna megszállása során véghez vitt”

…illetve

“az oroszok már sokat veszítettek katonai képességeikből, és az emberállományukból is, de azt akarjuk látni, hogy ne tudják gyorsan reprodukálni ezeket a képességeket…”

Magyarán az oroszok már így is sokat veszítettek, de még nem eleget…

A mondás erősre sikeredett és igyekeztek is korrigálni a Fehér Házból azzal, hogy az amerikai miniszter Moszkva hadiipari kapacitásaira gondolt, de a Kreml azonnal kihasználta a feldobott “magas labdát” és áldozati szerepben az egész világ ellen harcoló “báránynak” igyekezett mutatkozni ami elég szürreális önmagában. Sajnos ettől még az orosz nemzet polgárai láthatják magukat így és elhihetik ezt a propagandát…

Összefoglalva

a harcok folytatódnak általános fegyverzeti és hírszerzési szempontból Ukrajna egyre erősebb, és Oroszország komolyan elgondolkodott azon a háború második fázisának katonai stratégiája kapcsán, mi van abban az esetben ha nem lesz képes legyőzni Kijevet…Bizony billen a mérleg nyelve most, és nem Putyin felé…De, ne gondoljuk hogy az orosz elit nem keres valamilyen megoldást. Első lépésként méginkább fokozza a támadások mértékét ez biztos!!! És az elkövetkező napokban, hétben látni fogjuk az új stratégia első megnyilvánulásait…Amint ez körvonalazódik azonnal írok róla!!!

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest