Tarjányi Péter: hogy lehet egy olyan szoftvert leállítani, amit nem is vett meg Magyarország és nem is hallgatott le vele senkit? - Városi Kurír

Sorting by

×

Tarjányi Péter: hogy lehet egy olyan szoftvert leállítani, amit nem is vett meg Magyarország és nem is hallgatott le vele senkit?

Vasárnap robbant ki a Pegasus-botrány, melyben a kémszoftver magyarországi célpontjaként mások mellett négy újságírót és egy fotóst is azonosítottak: a Direkt36-tól Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást (náluk a telefonok vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével); Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi munkatársát; és egy negyedik újságírót, aki nem akarta, hogy megnevezzék a Direkt 36 cikkében, mely a Telexen jelent meg.

Hirdetés

Tarjányi “szarva közt a tőgyét…..”

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán tette fel a kérdést, ami eddig senkinek nem szúrt szemet:

“Olvasom, hogy az izraeli kémprogramot fejlesztő cég vezetője megígérte, leállítják a magyar oknyomozó újságírók elleni lehallgatásokat…Idézem:

“ Ki fogjuk vizsgálni ezt az ügyet, és ha ő célpont volt, /mármint az oknyomozó újságíró /akkor leállítjuk a programot ellene. Akárki is használta azt ellene, elfogadhatatlan, hogy ilyen történjen”

– mondta Salev Hulió, az NSO egyik alapítója és vezérigazgatója csütörtökön, aki egy izraeli rádió műsorában nyilatkozott… Ezt látva felmerült bennem a kérdés:

Hogyan lehet egy olyan szoftvert leállítani amit nem is vett meg Magyarország és nem is hallgatott le vele senkit? Arról nem beszélve miként lehet egy magyar titkosszolgálati eszközt Izraelből leállítani? A kérdésem nyilván költői, de a kormányzattól ha gondolja valaki, bátran meg válaszolhatja…”

Háttér

Csütörtökön egy izraeli rádióműsorban szerepelt Panyi Szabolcs és a Pegasust gyártó izraeli NSO egyik alapítója és vezérigazgatója, Salev Hulió. A műsorban először Panyi beszélt a riporter kérdéseire válaszolva arról, a vizsgálatok alapján mikor fértek hozzá a telefonjához, illetve milyen anyagokat tudhattak meg: majd jelezte, hogy a műsorban később rá reagáló Huliótól azt kérdezné, Magyarország továbbra is az ügyfele-e az NSO-nak.

Ezután a riporter Huliót kérdezte meg a fentebbiekről. Válaszában a vezérigazgató arról beszélt,

„a kérdés, hogy az NSO tudja-e, kik a célpontok. A válasz egyértelműen nem. Aktív részt vesz-e az NSO az ügyfelek tevékenységeiben? A válasz erre is nemleges.”

Kifejtette azt is, hogy, ahogy már korábban jelezte,

„Ki fogjuk vizsgálni ezt az ügyet, és ha ő (Panyi Szabolcs) célpont volt, akkor leállítjuk a programot ellene. Akárki is használta azt ellene, elfogadhatatlan, hogy ilyen történjen. Fontosnak tartom viszont elmondani, mert ez az, amit az emberek nem értenek, hogy az NSO egy technológiai vállalat, amely rendszereket ad el országoknak.”

Arra a kérdésre, hogy Magyarország a történtek után továbbra is az ügyfele lesz-e az NSO-nak, Hulió azt mondta, nem beszélhet az ügyfeleiről.

„Az ügyfelük a magyar kormány!”

– szegezte megállapítását a rádióriporter az NSO vezérigazgatójának, mire ő azt válaszolta,

„Pont erről beszélek, ez az, amiről nem beszélhetek. Ellenőrizni fogjuk, mi történt, ha pedig az állítások igazak, akkor leválasztjuk a rendszert.”

Hulió csütörtökön nyilatkozott a BBC-nek is, itt arról beszélt, szerinte az NSO hibáztatása a Pegasus-ügyben olyan, mintha

„egy autógyárat kritizálnának azért, mert egy ittas vezető balesetezett”.

Az NSO vezérigazgatója itt ismét kiemelte, hogy a cég nem ellenőrzi, kik az ügyfeleik célpontjai.

„Semmilyen adat nem áll rendelkezésünkre az ügyfeleinkről. Sőt, az ügyfelek sem állnak kapcsolatban egymással, minden ügyfél különálló”

– mondta a megvizsgált, több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó NSO-adatbázisra reagálva. A kémszoftver izraeli gyártója korábban azt nyilatkozta, szerinte teljesen abszurd, hogy egy ismeretlen eredetű listára alapoznak a tényfeltárók, szerinte „őrült információhiányra próbálnak valamit építeni”.

„Azt mondják, hogy a lista kiszivárgott. De honnan szivárgott ki? Nem mondják meg, hogy ki szivárogtatta ki, de honnan szivárgott ki? Kihez tartozik a lista? Ki készítette? Miért nincsenek erről adatok? Ez abszurd.”

Forrás

Kapcsolódó

 

magyarország

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.