Tegye a szívére a kezét: Ön mit tenne, ha a szövetségese folyton betartana, de a pénzéért tartaná a markát?

A XXI. században, amikor már messze túl vagyunk a hátrafelé nyilazós harcmodoron, nem kell azon csodálkozni, hogy nem nézik jó szemmel, ha egy szövetség – az Európai Unió – tagjai elvárják egymástól, alapnak tekintik, hogy aki a klubban van, az betartsa a játékszabályokat.

Az Index szúrta ki a Handelsblatt értesülését, amely szerint egy uniós diplomata a német DPA hírügynökségnek úgy nyilatkozott,

“Magyarország diplomáciai ámokfutásának eszközeivé váltunk”.

Juszt sem, oszt jó napot!

Azután nyilatkozott így, hogy Magyarország nem volt hajlandó megszavazni a közös uniós álláspontot a bevándorlás kérdéséről az Arab Ligával tartandó hétfői tárgyalásra.

A diplomata azt mondta: a magyar kormány ideológiai okokból elutasította a kompromisszumos javaslatokat, és ezzel elszigetelte magát az EU-s államok körében. A DPA-nak egy másik diplomata is megerősítette, hogy Magyarország megvétózta a közös álláspontot.

Itt szokott jönni az a fidesz-duma, hogy elnyomják a magyar embereket. Erről szó nincs. A regnáló kormány viselkedése borzasztja, taszítja a szövetségeseket. A magyar emberekkel szemben csupán az értetlenség vetődhet fel, hogy miért tűrik mindezt.

Kinek jó ez?

Feltehetően azoknak, akik kitalálták és véghezviszik. Jelen esetben Orbánnak és a sleppnek, mivel amennyiben a migráció kérdése közelít egy fikarcnyit is a megoldás felé, akkor oda a jól betanult és működőképesnek látszó kormánypropagandának. Újat kellene kitalálni és a fejekbe verni és ez időigényes és a kimenetele is kétes. Még az is lehetne, hogy akik eddig vakon elhitték, hogy itt az ellen a nyakunkon és megerőszakolják a lányainkat miközben elveszik a munkánkat, elbizonytalanodnának a folyvást igazat mondó hitelességében.

Az EU és az Arab Liga képviselői

hétfői tanácskozásukon akarják előkészíteni azt a február végi, Sarm es-Sejkben tartandó csúcstalálkozót, amelyen az uniós államok és az Arab Liga országainak külügyminiszterei találkoznak. Az EU-s országok a találkozótól azt várják, hogy a politikai és a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett előre tudnak lépni a Földközi tengeren keresztül Európába áramló illegális migráció kezelésében is.

Mivel nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy jövőképük legyen, hiszen a jelenképet kell minden idegrostukkal fenntartani, így csak arra koncentrálnak, hogy a holnap rendben legyen, meglegyen az állásuk és megkapják a fizut.

Én szótam….

Szijjártó Péter már január 21-én jelezte Federica Mogherini uniós külügyi főképviselőnek, hogy Magyarország nem fogadja el az EU-Arab Liga nyilatkozatot, mert az az ENSZ globális migrációs csomagjára hivatkozik, ezt pedig Magyarország nyolc másik európai uniós állammal együtt nem írta alá .

“A magyar kormánynak fel kell tennie magának a kérdést, mi érdeke fűződik ahhoz, hogy megnehezítse az EU és az Arab Liga közötti együttműködést”

– mondta a DPA-nak a diplomata, aki azt is megjegyezte: a Földközi tengeren át zajló illegális bevándorlás megállítását épp Magyarország követeli, de ez nem fog menni az arab államok együttműködése nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük