Tihany helyett NER-Tihany, avagy volt nekünk (magyar)tengerünk, csak..... - Városi Kurír

Sorting by

×

Tihany helyett NER-Tihany, avagy volt nekünk (magyar)tengerünk, csak…..

Az 1400 fős, tizenkét éve fideszes polgármester által irányított Tihany az egyik leghíresebb turisztikai központ a Balaton környékén. Az 1950-es években, a Rákosi korszak alatt ez volt az első tájvédelmi körzet, amit létrehoztak Magyarországon. A település a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, Natura 2000-es természetvédelmi terület, világörökségi várományos és Európa diplomás. Geológiai, biológiai, tájképi sokfélesége Európa-szerte kiemelkedő – kezdte a NER-sújtotta Balatonról írt cikkét a Telex.

Hirdetés

A NER szőrös lába betéve…..

Az elmúlt években azonban a látványosságai mellett egyre többet hallunk az építkezéseiről is.

A zöldet és a levendulát lassanként felváltja a beton, a neves épületekről szóló híreket a NER-es épületekről szóló hírek, a kávézókba pedig már kihívás lassan úgy leülni, hogy ne félkész épületekre nézzünk a tejeskávé mellett.

Sok helyi lakó, építési és természetvédelmi szakértő, valamint néhány ellenzéki politikus szerint

a helyi beruházások egyre élesebben állnak szemben Tihany természeti értékével.

Az önkormányzat és a Veszprém Megyei Kormányhivatal szerint viszont minden a legnagyobb rendben – írta a portál helyzetelemzésében.

“Tihany a luxusvillák, milliárdos beruházások Mekkája”

A NER-rel 2014-ben kezdett el összekötődni a település neve. Akkor derült ki, hogy Mészáros Lőrinc egy évvel korábban luxuspanorámás nyaralót vett a feleségével 2078 négyzetméteren. Szintén 2014-ben Tuzson Bence ügyvéd-politikus vásárolta meg 1549 négyzetméteres telkét, ez a következő évi vagyonbevallásából derült ki. Mészáros aztán még jobban beleszeretett a településbe, 2017-ben öt borászata mellé behúzott két tihanyit is: megvásárolta az azóta elhunyt Demján Sándortól a Tihany-Vin Kft.-t és a Tihanyi Borászati Kft.-t. Mészáros új, a Belső-tóra néző étterme a Tihanyi Vinarius nevet kapta. A magát boráriumként, gasztrobárként és rendezvényházként emlegető hely pedig 2020-tól úgy is beleivódott a köztudatba, mint Rogán-Gaál Cecília második lagzijának otthona. Amikor Tihany utcáit járva az építkezésekről kérdezte a portál újságírója az embereket, egy idős helyi nő teljes nyugalommal legyintett az egyik utcára mutatva:

„Á, nincs ott semmi, csak a Rogán felesége építkezik. De szóra sem érdemes.”

Az a nő mondataiból nem derült ki, hol kell keresni pontosan az említett építkezési területet, de az igen, hogy Tihany lakói úgy dobálóznak a Rogán, Mészáros nevekkel, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy az ország legismertebb emberei laknak az utca végén. Mint egy másik helyi meséli nekünk, Tihanytól egyébként sosem állt távol a központi szerep. Ahogy ő fogalmaz,

„Tihany mindig is hozzá volt szokva, hogy itt fontos emberek, írók, politikusok, művészek vannak. Ezeknek az embereknek egy részét a gyüttment kategóriába sorolják. Soha nem az volt itt a gyüttment, aki kívülről ideköltözött, és most itt van. Hanem az, aki idejött, meg akarta váltani a világot, aztán idővel el is ment.”

Ez lenne a “magyar “elit”?

Tihany régészeti értékű, Balatonra panorámás része, az Óvár fontos központja lett Magyarország úgynevezett gazdag embereinek. Itt szomszédol egymással Rogán-Gaál Cecília és Dzsudzsák Balázs, és itt pihen meg Mészáros Lőrinc, aki 2014-es nyaralója mellé 2020-ban, előző feleségével, 525 millió forintért vett gyümölcsöst a környéken a Porsche Hungária akkori ügyvezető igazgatójától, Eppel Jánostól. 2021-ben Mészáros Lőrinc egy üzlettársa is telektulajdonos lett Tihanyban, Keszthelyi Erik 809 millió forintért vett egy 2502 négyzetméteres, mezőgazdasági területként nyilvántartott telket.

„Régen is hozzá voltunk szokva, hogy luxusautókat látunk, de amikor már tízpercenként látsz egy ilyen verdát, nem érted, hol vagy”

– magyarázza nekünk az egyik helyi, aki szerint a piacon néha bele lehet futni Hernádi Zsolt Mol-vezérbe vagy Rogán Cecíliába. De azért, ahogy ő fogalmaz,

„otthon élik az elitéletüket”.

A helyiek ettől még tartanak attól, hogy az új lakók majd saját képükre próbálják formálni a települést, túlárazottá és tájidegenné téve Tihanyt.

van itt OTP-bankár, NER-es cég, a leggazdagabb magyarok közül jó néhányan, Fideszhez kötődő vállalkozók, ügyvédek.

A séma pedig nagyjából mindenkinél azonos – jobbára 2017 és 2021 között vásárolt telkek, amelyek mindegyikén áll egy gazdasági épület. Hogy pontosan kikről van szó, és hogy néz ki a néhol villának is beillő „gazdasági épület” a telkükön, azt jogi okokból nem közöljük.

Ha átlépünk egy határt, veszélybe kerül a Balaton is

Ahogy egy helyi panaszolja:

„Az a baj hogy fejlődés alatt sokan még mindig egy 19–20. századi fogalmat értenek, hogy minél többet építeni, még többet birtokba venni és elvenni a környezettől. Pedig a fejlődés jelenleg az, ha megőrzünk valamit”.

A tihanyi civilek attól tartanak, Tihany az ismert formájában egyre inkább eltűnik és leépül, miközben az infrastrukturális problémák egyre nagyobb terhet jelentenek majd azoknak, akik ott élnek. Mérnök-tervező forrás szerint az látszik, hogy

kialakulóban van egy új életforma, aminek részeként olyan lakóparkok épülnek vagy épülnének Tihanyban is, mint akár a fővárosban vagy más felkapott helyen, modern épületek, ráadásul nagyon drágán, akár értékeket is csorbítva. Ezzel pedig még kisebb lesz az az élettér, amely ökológiailag értelmezhető.

Szerinte Tihany átalakulása katasztrófához vezethet ilyen mértékű beépítések mellett. Mint fogalmaz:

„Nem az a baj, hogy átalakul, hanem az, amilyen mértékben. Miközben Tihanyra nagyon kéne vigyázni, mert az ökológiai értéke nagyon nagy. Különleges az öko- és geológiája is.”

További részletekért feltétlenül kattintson a Telexre!

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.