Csopakon “no go” zóna lett a Balatonpart? – Avagy fürödhetsz, ha fizetsz! – Kerítés zárja el a várost a tótól….

Újabb mérföldkőhöz érkezett a NER-pofátlanság: már nem csak egy-egy részt kanyarítanak ki a “magyar tenger” partjából, hanem egy teljes balatoni település polgárai és az odalátogatókat zárták el a jól bevált “kerítés”-módszerrel a strandolástól. Azaz nem teljesen így igaz, mert, ha fizet a delikvens, vagy vitorláshelyet bérel -persze mindezt az arra kijelölttől- akkor csobbanhat.

Rátaláltunk arra a tóparti községre, ahol a vízpartok fokozatos elzárásának folyamata eljutott a logikus végpontig: Csopakon egyetlen falatnyi közterület sem maradt, ahol az ember szabadon odasétálhatna a Balatonhoz

– írta a Válaszonline, majd úgy folytatja, hogy

“Egy tóparti üdülőtelep esetén az lenne a természetes, hogy a fő attrakció maga a tó, amiben nemcsak fürödni lehet (ideális esetben ingyenesen is), hanem a vízparti sétány, ahonnan feltárul a Balaton látványa, és ahol egy fagyival, kávéval a kezünkben végigsétálhatunk, belelógathatjuk a lábunkat a mólóról, nézhetjük a hattyúkat meg a hullámok játékát a vízen.

Csopak üdülőtelepén ezt a szerepet az Örkény István és az Ifjúsági sétány tölti be, ami majd’ egy kilométer hosszan fut végig a község teljes vízparti szakaszán. Egy apró szépséghibával: a tó felőli oldalon teljes hosszában kerítés szegélyezi, a vízhez odajutni pedig idén már egyáltalán nem lehet este 7 előtt, amikor a napközben fizetős községi strand kapuit záróra után megnyitják.

Az i-re a pontot a kikötő és közpark elzárása tette fel, de a folyamat sokkal korábban, a szocializmus elhibázott településfejlesztésével elindult – az évtizedekkel ezelőtt elkövetett hibákat azonban a magyar állam most nem korrigálni próbálta, hanem a végletekig tovább rontotta az utolsó szabad folt eladásával.”

Attól, hogy nem egyedi, még tarthatatlan: ez sem készteti a fotelből felállásra?

Ahogy arról már beszámoltunk, a Velencei-tónál is volt kísérlet az “illetéktelennek minősítettek” kizárására a tópartról, de -ugye, milyen fura, hogy ennek örülni tudunk?- teljes városelzárással nem próbálkoztak.

Csopakon a községi strand a 900 méteres partszakaszból elfoglal 530 métert. A maradékon osztozik a Procelero Sportegyesület vitorlástelepe, az Egis Gyógyszergyár üdülője és a Kerekedi Vitorlás Klub – csupa elkerített, közforgalom elől elzárt létesítmény. Mindössze egy rövidebb, de éppen a part zártsága miatt kulcsfontosságú szakaszon érintkezett a sétány a tóval: a közforgalmú Bahart-kikötő és a hozzátartozó kisebb park területén. A kikötő molójánál lehetett odasétálni a vízhez, és ez kapcsolta be Csopakot a balatoni sétahajózási útvonalak hálózatába.

Ezt a területet a Bahart (Balatoni Hajózási Zrt.) tavaly egyszerűen eladta. Végső soron a magyar állam megfosztotta Csopakot az egyetlen vízparti kijáratától.

Csopak elvesztette “balatonparti város” jellegét!

A magyar állam turizmusfejlesztéssel foglalkozó szervének hathatós közreműködésével Csopak elvesztette a közforgalmú kikötőjét – ahol idén már nem álltak meg a balatoni sétahajók – és a parkját is, mivel a telket egy építési kerítéssel a tulajdonos lezárta. Igen, a mólószárat is – írta a portál. „Ez valódi katasztrófa Csopak számára.

A kikötő megszűnése olyan, mintha a vasútállomásunkat vesztettük volna el, miközben Csopak a strand és a borturizmus miatt is az északi part egyik legkedveltebb úticélja”

– mondja Ambrus Tibor. A polgármester a terület lezárását jogtalannak tartja.

„Igaz, hogy egy közparkot is körbe lehet keríteni, hiszen játszótereknek, parkoknak is van sok esetben kerítése. A probléma az, hogy nem látogatható a funkciója szerint. A terület mólószára a közforgalom elől el nem zárható, amit a tulajdonos a jogi kiskapukat kihasználva építési területté nyilvánított. Ez ellen az önkormányzat jogászainak segítségével eddig is, és ezután is, minden tőlük telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a helyzet a csopakiak és a nyaraló tulajdonosok, vendégeink számára megnyugtatóan megoldódjon.”

Mi lesz most?

A jövőt egyelőre senki nem tudja. A helyi üdülőtulajdonosok körében olyan pletyka terjed, hogy

a cég szeretne a környéken további ingatlanokat megvásárolni egy nagyobb beruházáshoz,

de a Válaszonline kérdéseire adott szűkszavú válaszában a Sápi Major Kft. ügyvezetője, Németh Miklós ezt nem erősítette meg, csak azt hangsúlyozta, hogy a volt kikötő sosem volt önkormányzati vagy állami tulajdon, mindig egy társaságé, a Baharté volt (ami technikailag igaz).

„A fejlesztési lehetőségek meghatározásához folynak az egyeztetések az érintett hatóságokkal. A terület jó karba hozása, érték- és állagmegóvása zajlik jelenleg”

További részletekért feltétlenül látogasson el a Válaszonline cikkére.

 

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Csopaki "no go" zóna lett a Balatonpart? - Avagy fürödhetsz, ha fizetsz! - A Fidesz kerítéssel zárta el a várost a tótól....
illusztráció: V.K.

One thought on “Csopakon “no go” zóna lett a Balatonpart? – Avagy fürödhetsz, ha fizetsz! – Kerítés zárja el a várost a tótól….

 • 2021.09.06 at 17:48
  Permalink

  Adalék az EGIS által használt partszakasz megítéléséhez. “A Balaton keleti medencéjének északi partján található az EGIS Vizisporttelep kikötője. A saját használatú, az EGIS Gyógyszergyár nyaralójához tartozó kis kikötőben mindössze 13 cölöpös kikötőhely van.
  Zárt kikötő, külső használat nem engedélyezett. Veszélyben lévő hajókat fogadnak csak!
  A hajók a partra merőlegesen köthetnek ki. A délnyugati szél által keltett hullámzás ide is beverhet, ráadásul a keleti széltől sem védett a kikötőmedence.”
  https://www.balatonikikotok.hu/product/csopak-egis-vizisporttelep/
  Tehát nem strand, még kevésbé sétahely. A kikötők területén mindenhol tilos a fürdőzés, tehát ez a rész is okkal van elzárva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.