Varga Judit sunyisága

Fhú, ebbe nem lesz időm belemenni, pedig érdemes lenne. Arról van szó, hogy Varga Judit az Euronewsban a NER apológiáját a “jogállamiság” fogalmán és az EU-ban való érvényesülésén keresztül próbálta megkonstruálni. (És ne tévedjünk, szinte véletlen, hogy pont ő, az egész NER folyamatosan ezt csinálja.)

Csak egy vázlat arról, hogy mi minden baj van ezzel:

1. Az EU Alapjogi Chartája nemcsak a jogállamiságot követeli meg a tagállamoktól, hanem például az egyéni és politikai szabadság, valamint a demokrácia érvényesülését is, a miniszternő erről mélyen hallgat.

2. Az EU ugyan (elég hülye módon) az egyes tagállamok kötelességévé teszi a jogállamiság (és más alapkövetelmények) érvényesítését, de ez nem jelenti azt, hogy elfogadható lenne ezeket szabadon, tagállamonként más-más módon értelmezni: a tagfelvételnél ezt számon is kérik, csak sajnos később nem. Az egész szabályozás visszaélésszerű értelmezése az, hogy később már mindez nem érvényes. (Legfeljebb sajnos jogilag nem érvényesíthető.)

3. A miniszternő a “jogállamiság” fogalmát olyan esetekben véli tágan értelmezhetőnek, amikre az egyáltalán nem is alkalmazható (ha jól értem: bevándorlás-politika, melegek jogai, család definíciója stb.).

4. Ezzel szemben mélyen hallgat a miniszternő azokról a tényekről,

amik talán nem közvetlenül a jogállamiságból vezethetők le, viszont amiket a Tavares-jelentéstől a Sargentini-jelentésig az EU ezerszer felrótt a magyaroknak, különösen arról, hogy a magyar jogrendszer hiányosságaival visszaélve a kétharmados többséget egy csomó intézmény függetlenségének és a sajtószabadságnak a felszámolásra használták fel.

Az igazságüggyel, a sajtóval stb. kapcsolatos törvények nem azért kétharmadosak, hogy ha valaki valahogy kétharmadot szerez, akkor megszüntethesse az alapintézményeket (így a hatalmi ágak szétválasztását, ami egyébként még össze is függ a jogállamisággal, a sajtószabadságot stb.).

A hatalmi ágak szétválasztása, a jogállamiság, a sajtószabadság stb. ugyanis olyan magasabb szintű alapelvek, amiknek felül kellene kerekedniük azon, hogy a magyar jog betűje szerint elvileg mi mindent lehet kétharmaddal megtenni. És ha lenne működő Alkotmánybíróság, akkor ezeknek a megtámadását mindig el is kaszálná.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük