Vizsgálat Donáth tiszteletes ügyében a “Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettség” okán

Tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez a Magyarországi Evangélikus Egyház Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban, amelybe bevonják az érintett feleket és a gyülekezeteket is.

Hétfői közleményük szerint ezt az északi egyházkerület elnökségéhez érkezett személyes megkeresések teszik szükségessé.

“…személyes megkeresések érkeztek…”

A Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének elnökségéhez olyan személyes megkeresések érkeztek Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban, amelyek egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé. Az elnökség ezért tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez, bevonva az érintett feleket és gyülekezetet is. Ezzel egy időben lelkigondozói és terápiás segítséget kínál fel az érintettek
számára.

Az egyház emellett azt kérte,

hogy a lehetséges áldozatok személyiségi jogainak és méltóságának védelmében mások vélt vagy valós fájdalmát, traumáit ne használja fel senki eszközként politikai kommunikációs célokra.

Ahogy megírtuk, a kormányközeli TV2 Tények című műsora számolt be először arról, hogy a Gaudiopolis szeretetotthon egyik alkalmazottja feljelentést tett Donáth László evangélikus lelkész, Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő apja ellen zaklatás miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a hvg.hu kérdésére megerősítette, hogy feljelentés alapján június 13-án nyomozást rendelt el szexuális kényszerítés miatt. A rendőrség azt is jelezte, hogy névre szóló megerősítést nem közölnek.

Donáth Lászlót, aki annyit mondott,

az események értékelésétől továbbra is tartózkodik, de az egyházi tényfeltárást fontosnak tartja, annak eleget kíván tenni.

Az elnökség szorgalmazza a panaszok alapos kivizsgálását. Mindezt Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségünk alapján tesszük, ahogyan ez a 2019. február 22-i zsinati ülésen az elnök-püspöki székfoglalóban is elhangzott:

„Zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára, és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik.”

Az egyházjogi és lelkigondozói folyamat elindításával egyidejűleg

a lehetséges áldozatok személyiségi jogainak és méltóságának védelmében is azt kérjük, hogy mások vélt vagy valós fájdalmát, traumáit ne használja fel senki eszközként politikai kommunikációs célokra.

megosztás

Egy hozzászólás itt: “Vizsgálat Donáth tiszteletes ügyében a “Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettség” okán

  • 2019.08.28 - 05:00
    Közvetlen hivatkozás

    Amennyiben Donáth tiszteletes ártatlan, úgy az őt bemocskoló senkiháziak ezerrel kérjenek térden csúszva tőle bocsánatot!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük