The Wall Street Journal: Orbán orwelli módon használja a propagandát

A The Wall Street Journal pénteken azt írta: az Európai Unió legnagyobb problémája Magyarországgal az, hogy nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel a “demokratikus normákat semmibe vevő” országok jelentette kihívások kezelésére.

Újabb csapás a demokráciára

A cikk szerint az áprilisi választások fő kérdése az, hogy sikerül-e megszereznie a Fidesznek a kétharmados parlamenti többséget, mely lehetővé tenné a kormányfő számára, hogy akarata szerint módosítsa az alkotmányt, ami

“újabb csapást jelentene a demokráciára”.

Nem szabad eltekinteni afelett, ha Magyarországon nem tartják tiszteletben az EU alapértékeit

Emlékeztettek rá, hogy Orbán Viktor 2014-ben kijelentette, illiberális államot kíván építeni Magyarországon, és – mint közölték – ebben sikereket ért el.

“A főbb médiatermékek a Fidesz propagandafegyverévé válnak, ezeket Orbán orwelli módon a hazafias érzelmek felkorbácsolására használja azzal, hogy Soros Györgyöt egyfajta külföldi mumusként tüntetik fel” – hangsúlyozták, kitérve rá, hogy a miniszterelnök “az általa feltüzelt Soros-ellenes érzelmekkel igazolja a civil társadalom elleni fellépést”.

A politikai-üzleti lap európai kiadása szerint Orbán ért hozzá, hogyan tiporjon lábbal az EU demokratikus normáinak szellemén, miközben lábujjhegyen kerüli meg a konkrét szabályok betűjét. Mint írták, az unió nehezen talál választ arra, hogy egy Orbánhoz hasonló “feltörekvő erős ember” kijátssza az ellenőrző mechanizmust, amely kötött feladatlistákkal dolgozik.

Az EU-s országok közül csak Magyarország nem vesz részt a konzultáción az EU jövőjéről

Illiberális tényezők

Rámutattak azonban, hogy az “illiberális tényezők” önmagukban nem magyarázzák a Fidesz közelgő elsöprő választási győzelmét, ahhoz a magyar belpolitika többi részének “zűrzavarossága” is hozzájárul.

A szocialista párt hiteltelenítette magát a korrupciós vádakkal, valamint azzal, hogy kormányzása alatt rosszul kezelte a gazdasági válságot. A legéletképesebb ellenzéki erőnek a Jobbik tűnik, amely nemrég még “ijesztően jobboldali” volt, és talán még most is az. Az ellenzéki pártok ugyanakkor inkább egymással harcolnak, mint hogy komolyan megpróbálnának együttműködni – húzta alá a szerző.

“Az EU számára megoldhatatlan feladatot jelent annak feltérképezése, hogy hol végződik a törvényes demokrácia és hol kezdődik az illiberalizmus”

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Aktív bíró leplezi le Orbánt és csapatát

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük