Ha törik, ha szakad, 14.000 közmilliónak már annyi! – Ennyit adott a regnáló a Fudan-alapítványba

Ingatlanban és számlapénzben közel 14 milliárd forint értékű közvagyont adott át a Fudan-alapítványnak a kormány, egyszersmind kormányváltás esetére bebetonozta a kuratórium tagjait is, ezzel fityiszt mutatva az ügyben népszavazási kezdeményezéssel próbálkozó Karácsony Gergelynek és az alkalmasint eljövendő állampolgári akaratnak egyaránt – összegezte a kialakított helyzetet az Átlátszó.

Az alapítványba pakolt vagyonelemekre a magyar adófizetők Karácsony népszavazási vagy akár az ellenzék országgyűlési választási sikere esetén is keresztet vethetnek

A kínai egyetemnek Budapesten fészket rakó alapítványt hétfőn jegyezték be jogerősen, vagyis ugyanazon a napon, hogy a főpolgármester a vagyonátadást támadó népszavazási kérdését végre hitelesítette a választási bizottság.

Rekordsebességgel jegyezte be a bíróság az alapítványt

Miután pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményben adott hírt a kérelem benyújtásáról, hétfői végzésében a Fővárosi Törvényszék máris nyilvántartásba vette a magyar kormányzati alapítású, Fudan Hungary Egyetem Alapítvány névre hallgató, úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványnak minősülő szervezetet. A villámgyors ügymenet nem véletlen:

a bejegyzéssel Palkovics László innovációminiszter nem mást, mint a Sárhegyi és Társai ügyvédi irodát bízta meg. A névadó Sárhegyi Zoltán kormánypárti pedigréje makulátlan: a jogász 2013 óta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fideszes delegáltja. Ügyvédi irodája az Orbán-kormányok, valamint a holdudvar ügyeiben is rendre aktívan jelen van.

Okafogyottá válhat a Karácsony Gergely-féle Fudan-népszavazás

Ha Karácsonynak sikerül összegyűjteni az ilyenkor szükséges kétszázezer aláírást, a választók a következő kérdésről dönthetnek majd népszavazáson: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

A nagy kérdés, hogy egy ilyen népszavazás esetleges sikerével vissza lehet-e majd szedni a hétfővel már jogerősen bejegyzettnek számító alapítványnak jutatott ingatlanokat. Közismert, hogy ezekre a telkekre – amelyeket a népszavazási kérdésben hatályon kívül helyezni tervezett törvény már korábban a Fudannak ígért az Országgyűlés – eleinte a Diákváros nevű kollégium-komplexumot tervezték volna. A Diákváros helyett Fudan-ötlet ellen tavaly nyáron több tízezren tüntettek Budapesten.

A telkek összértékét az Átlátszó által megismert alapítványi iratok szerint összesen 13 milliárd 310 millió forintra taksálja a kormány – ezt a számot eddig nem lehetett tudni, a nyilvánosságra került iratokon is csak nagy, piros kérdőjelek szerepeltek az ingatlanok értéke helyén.

A budapesti ingatlanokat a kormány ingyenesen, alapítói vagyonjuttatással adta át a Fudan alapítványnak

Az alapító okirat azt is kimondja:

„az alapító (…) az alapítvány részére juttatott vagyont nem vonhatja el és nem követelheti vissza”.

Bebetonozott alapítványi vezetők

Az ITM korábbi közlése szerint az alapítvány kuratóriumát

Palkovics miniszter vezeti,

a további tagok

 • Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó,
 • P. Szabó Sándor, a közszolgálati egyetem Kína-tanulmányok tanszékvezetője,
 • Horváth Levente, a Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója,
 • ifj. Kovácsics Iván, az ITM Kína-ügyi tanácsadója.

Az alapítvány felügyelőbizottságának tagjai:

 • Kállay György Kristóf, az Államkincstár informatikai elnökhelyettese,
 • Deli Petra Eszter, ügyvéd (ő abban az űrtávközlési CarpathiaSat Zrt.-ben is fb-tag, ahol a magyar állam üzlettársa az ügyvédsarj Sárhegyi István)
 • Wu Jiang, a CECZ-csoport vezére és a kínai-magyar kereskedelmi kamara alelnöke.

További részletekért feltétlenül kattintson az Átlátszóra.

Kapcsolódó

 

fudan

2 hozzászólás

 • 2021.09.01 - 13:52
  Közvetlen hivatkozás

  Ez a kormány a legalja. szarik a nép kivánságára, ideje hogy helyre tegyék ezt a tolvaj mocskos bandát, mit képzelnek kik ök? istenek mindenek felett? Elég volt,, el kell zavarni ezt a szemét mocskos szektát…

  Válasz
 • 2021.09.01 - 14:25
  Közvetlen hivatkozás

  Egy biztos, orbán ezerrel dolgozik az ország, és az emberek boldogulása ellen. Vajon mit ígért neki csincsüncsang, a kínai kommunista vezér? Vagy már ekkora a baj orbán fejében?
  Mert normális ember ennyire előnytelen szerződést nem köt. Bár a Bp-Belgrád vasútvonal is egy soha meg nem tér ülő beruházás. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ilyen idióta kormánya még nem volt ennek a nyomorult országnak. És ha a fudanból mégse lesz semmi, mi lesz az alapítvánnyal? A pénz, amit beleöntöttek, zsebreteszik, vagy mi?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük