Csili-vili nemmegállapodás-megállapodás – Jelölt-jelöltek egymás közt – Vetésforgó: 2+2 év?

Karácsony és MZP Hódmezővásárhelyen találkoztak és tárgyaltak. Az eredmény egyfajta nesze semmi, fogd meg jól. A két jelölt-jelölt, de különösen Karácsony Gergely úgy tűnik, már szabadulna az országos felháborodást keltő közös indulási ötlettől.

De mint afféle politikusok, ők sem tudják azt mondani, hogy bocs, tévedtünk,

így aztán kitalálták: nem együtt, de egymás mellett fognak indulni. A továbbiakban ami még közös bennük, hogy bár közös ellenségnek Orbán Viktort nevezik meg, de közben alighanem Dobrev Klárára gondolnak.

Dupla-fenekűnek tűnő megoldást találtak ki

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter hétfőn Hódmezővásárhelyen találkozott, ahol az előválasztás második fordulójában való közös indulásról egyeztettek.

Arról nem született döntés, hogy melyikük lenne a miniszterelnök.

Az egyeztetés után sajtótájékoztatót tartottak. Karácsony Gergely azt mondta:

fontos és előremutató egyeztetést folytattak, sok mindenben közös a gondolkozásuk, és azért kezdtek beszélgetni, hogy a közös ellenfelüket le tudják győzni – a közös ellenfél pedig nem más, mint Orbán Viktor.

Közös lónak túrós háta…..

A Párbeszéd, az MSZP és az LMP közös miniszterelnök-jelöltje azt mondta, arról beszélgettek, mi az a közös ajánlat, amit meg kell fogalmazni a változást akaró polgárok felé. Mint fogalmazott, elhatározták, hogy ezt a kampányt és a kormányzást is megosztják egymással, ám még nem döntötték el, hogy „kettejük között ki lesz az egyenlőbb”, inkább a közös politikáról beszélgettek.

Egy politikai szövetség két egyenrangú feleként indulnak, és fogják kezdeményezni, hogy egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon. Egyikük miniszterelnök lesz, másikuk pedig miniszterelnök-helyettes, mindenben közösen fognak dönteni…

Megállapodtak

abban is, hogy a közjogi kérdések megoldása érdekében, amelyekkel az ellenzék szembesül, közösen fogják kezdeményezni egy közjogi testület létrehozását, hogy világos legyen, mik a legszerencsésebb eszközök, amelyekkel a közös célt el tudják érni. Karácsony elmondta, egy

közös minimumprogramot is létrehoznak, ami nem ellentétes a hat párt által kialakított szakpolitikai programmal. Hogy ki lesz az, aki aztán a miniszterelnök lesz, még nem döntötték el

– hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter azt mondta:

megértették, hogy csak együtt tudnak előválasztást és választást nyerni. Azokat is képviselni fogják a második fordulóban, akik ide nem jutottak be, várják a Momentum, a Jobbik, sőt, a DK szavazóit is, hogy támogassák őket.

Az MMM miniszterelnök-jelöltje szerint több fontos kérdésben is megállapodtak Karácsonnyal, ilyen például egy Hadházy Ákos által vezetett elszámoltatási szervezet létrehozása, amely a 2010 előtti korrupciós ügyeket is feltárná. A családtámogatási és családi adórendszert megtartanák.

Felmerült az is, hogy skandináv mintára 2+2 évben megosztják a miniszterelnökséget, de erre nálunk még nem volt precedens.

Forrás

3 hozzászólás

 • 2021.10.04 - 22:15
  Közvetlen hivatkozás

  02KM koalició! Erre én NEM szavazók és az összefogás NEM erre köttetett. Nem az a baj hogy a 02GKM koalició egymást kezét akarja fogni, hanem, ahogy mindezt tették. Ez szó szerint egy puccs az összefogás és a választók ellen.

  Válasz
 • 2021.10.04 - 23:07
  Közvetlen hivatkozás

  Még arra sem vették a fáradságot, hogy elolvassák az előválasztási megállapodást.
  Egymás mellett nem, csak egymás alatt lehetnek a nevek.
  Egyébként szólhatna nekik valaki, hogy nem egymást, hanem Viktort kellene legyőzni.

  Válasz
 • 2021.10.05 - 07:00
  Közvetlen hivatkozás

  Egyre jobban erősödik bennem a meggyőződés, hogy itt csak arról van szó, hogy uralni akarják a közbeszédet. Ami sikerült is. Ők is tudják, hogy az OEVB nem engedi, hogy így induljanak. Jakab reakciója a legrokonszenvesebb, helyes, hogy a választóira bízza, kit támogatnak. A lényeg az, hogy bárki is győzzön, mindenki beálljon mögéje. Ha ez megtörténik, a mostani csetepaté gyorsan feledésbe merül majd, és az ellenzéki összefogás megnyerheti a választást. Elvégre hiába ajánlja fel most KG a pozíciókat, ez egy hatpárti koalíció kell, hogy legyen, és ő annak csak listavezetője lehet, nyilván tisztában van azzal, hogy nem hozhat önállóan meg ilyen jelentős döntéseket. Azért is beszélhetett feltételes módban, nagyon helyesen.
  A legjobb mégis az lenne, ha mindhárman indulnának, és győzzön a jobbik!:)

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük