Connect with us

Banánköztársaság

Amikor az abszurd lesz a normális – Jogállam Orbán földjén

Megosztás

Amire nincs szó, azt szerfölött nehéz minősíteni. E hét közepe táján a sajtó két, látszólag össze nem köthető hírrel bombázta meg a gyanútlan honi közvéleményt. Jogállam Orbániában…..

A magyar jogállam és gyilkosa, a Fidesz és a Pegazus
Megosztás

Amire nincs szó, azt szerfölött nehéz minősíteni. E hét közepe táján a sajtó két, látszólag össze nem köthető hírrel bombázta meg a gyanútlan honi közvéleményt. Az egyik arról szólt, hogy az Európai Bíróság jogszerűnek, tehát érvényesnek ismerte el az Európai Parlament többségi határozatát az ún. Sargentini jelentésről, amely bizonyítékokkal gazdagon alátámasztva tárta a világ elé, hogy Magyarországon inog a jogállam.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook oldalán ízibe‘ keresetlen szavakkal opponálta a bírósági ítéletet

Amint írta, a kormány szerint ugyanis a szavazás ellentétes volt az uniós szerződésekkel és az EP eljárási szabályzatával is, mert a végeredménybe nem számították be a tartózkodó szavazatokat, amelyek hallgatólagosan ugyan, de „nem“ szavazatkén értékelhetők, s így nem kapott volna a javaslat kétharmados többséget a politikailag elfogult jelentés elfogadásához. Egyebekben a miniszter rámutatott: a bíróság döntése nem egyenértékű a Sargentini-jelentés tartalmi megerősítésé-vel! Szerinte a magyar kormány azt többször cáfolta szakmai érvekkel és elvi megkö-zelítésben is. Mindazonáltal

„Magyarország az együttműködés szellemében készen áll a párbeszédre a jogállamiság témakörét érintő kérdésekben is. A politikailag motivált boszorkányüldözéseket azonban továbbra is elutasítjuk”

– írta az igazságügyi minisz-ter.

A másik hír a Fertő tó melletti állami beruházáshoz kötődő hihetetlen disznóságokról szól

Ez utóbbi történet is már több éve kezdődött, s több forrás részletesen beszámol az esetről, itt csupán néhány tényt idézünk fel. Az eredeti, 2016-ban keltezhető terv az, hogy a Fertő tó mellett kiemelt jelentőségű állami beruházásban épül majd ökocentrum, sportközpont, kikötő, szálloda, vendégházak, kemping, étterem, új strand és kikötő, hogy minél több turistát csábítsanak ide, és lesz jókora parkoló is. A projektért a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felel, a költségelőirányzat az évek alatt változott, volt 30 milliárd körüli összeg is, jelenleg 9-10 milliárdot szánnak rá. A kivitelezés folyik, mégpedig eléggé sajátosan.

Az állami beruházó cég egyik napról a másikra ledózerolta a még álló Fertő tavi mólókat és cölöpházakat, amelyek tu-lajdonosai az utolsó pillanatig jogi úton küzdöttek az épületek megmaradásáért.

Ítélet még nincs. De a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) nem várta meg, hogy a bíróság elbírálja házak megmaradásáért (a per végéig) benyújtott kérel-met, sőt még a bontás költségeit is a kárvallott a tulajdonosokra akarják terhelni. Az események részleteiről tudósítások és elemzések sora tájékoztatja az érdeklődő olvasót.

Az itt csak futólag vázolt jogi esetek közös vonása,

hogy az Orbán-kormány és a jog érvényesítése felett hivatásszerűen őrködni köteles szervezetek az adott ügyekben úgy viselkednek, mint aki nem is hallott jogszabályokról, jogrendről, jogállamról, bírósá-gokról és jogi kötelezettségekről.

Varga Judit kijelenti, hogy nekünk igazunk van, s az Európai Bíróság ítélhet, amint akar, nekünk akkor is igazunk van, mert… -, nekünk mindig igazunk van, és kész! A Fertő tavi förtelem pedig azért következhetett be, mert a beruházók és illetékes döntéshozók láthatólag nem is mérlegelték, hogy itt jogi korlátok akadályozhatják a megálmodott projektet. Kedvük szerint romboltak, kisajátítottak vagyonelemeket, sőt költségeket terheltek a kifosztott tulajdonosokra.

De ha kissé végig gondolom az orbánviktori időszámítás rövid 10-12 évének történetét, nincs ebben semmi meglepő

  • Mindjárt kezdetben lenyúltak 3000 milliárd forintnyi nyugdíjasvagyont. Jogorvoslat nem volt.
  • A trafikosoktól elvették a trafikokat és átpasszolták őket a haveroknak.
  • Az állami földeket elvették használóiktól és kiosztották maguknak és rokonaiknak.
  • Vadászterületet, biogazdaságot egyszerűen elcsaklizták művelőiktől, s a bíróság hiába ítélt a kárvallottak javára, az eredeti állapotot már nem lehetett visszaállítani.
  • Napszemüveges urak tettek vissza nem utasítható ajánlatot sikeres vállalkozóknak üzleteik megvásárlására. A közbeszerzéseket már említeni sem érdemes.
  • Az önkormányzatokat a 2019-es választás bosszújaként folyamatosan fosztogatják, de a kormánypárti települések némi pénzt visszakapnak, ha vezetőik kussolnak.
  • És a legújabb manőverek: a világörökségi területen fekvő önkormányzati lakásokat akarják a szegény rászoruló bérlőknek kötelező erővel bagóért eladatni.
  • Az egyetemeket fideszes vezérkarral ellátott alapítványoknak adták, az alapítványoknak adtak ezer milliárdnyi vagyont, s most azt tervezik, hogy az alapítványokat a vállalkozásoknak ígért elképesztő adókedvezmény révén többékevésbé állandó jövedelemhez juttatják. Külön kövér pénz fideszeseknek mindannyiunk adójából.
  • A csúcs pedig a kínai kapcsolat. A vakcina és ára, a lélegeztetőgépek, a vasút és a Fudan. A mi pénzünk bánja, de vajon kinek a hasznára?

Nemrégiben azt mondta Kéri László politológus, hogy Orbán Viktor amolyan fordított Midász király: bármi, amihez hozzányúl, szarrá válik

Másként fogalmazva –

Magyarországon végképp fejreáll a világ!

A Fidesz kormányzásából elvész minden jogszerűség, közérdek, értelem és erkölcs, a politikai sőt az egyszerű hétköznapi tisztesség.

Ha Orbán Viktor ismét győz a választáson, országában bárhol, bármikor, bárkivel ugyanezen dolgok megtörténhetnek, úrrá válik az önkény. Nem lesz jogorvoslat, mert a kormány végképp lenyeli a bíróságokat is, és nem lesz minimális nemzetközi ellenőrzés sem, mert ha az Európai Unió megállítaná a közös források áramlását, a miniszterelnök inkább elhagyja majd az Uniót.

Orbán földjén az abszurd válik normálissá, nem lesz többé a ma még meglevő, csekélyke létbiztonság, jogbiztonság, személyi szabadság sem. Vajon a választó a szavazófülke magányában gondol majd erre?

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. gina

    2021.06.04 19:35 at 19:35

    Itt nem lehet normálisan élni, remélem a fiatalok tudják és ajánlom,menjenek egészséges országba ahol megbecsülnek benneteket

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük