Kormánycumi: a budapestiek 90 %-a nemet mond a Fudan egyetem kampuszára! - Ön szerint mit lép a regnáló? - Városi Kurír

Sorting by

×

Kormánycumi: a budapestiek 90 %-a nemet mond a Fudan egyetem kampuszára! – Ön szerint mit lép a regnáló?

A budapestiek döntő többsége nem ért egyet a fővárosban létesítendő kínai egyetem gondolatával – idézi az Euronews az Opinio Intézet által készített felmérés eredményét. A közvélemény-kutatást 473 fős mintán végeztek, 18-59 év közötti, okostelefonnal rendelkező budapesti lakosok válaszoltak a kérdésekre. A férfiak 84, míg a nők 68 százaléka hallott már arról, hogy a kínai Fudan egyetem a magyar fővárosban létesítene campust.

Hirdetés

„A Fudan egyetem magyarországi megjelenésével már itthon is lehet majd a világelsőktől tanulni”

– érvelt Schanda Tamás fideszes államtitkár expozéjában, amikor az Országgyűlés a minap a kínai felsőoktatási intézmény budapesti kampuszának létrehozásáról tárgyalt.

A feltételes mód, a „lehet” ebben az esetben teljesen indokolt,

a Fudan ugyanis a tehetős külföldi diákokat megcélzó fizetős magánegyetem lesz. A magyar hallgatók legfeljebb csak NEReséges szülők csemetéi közül kerülhetnek ki, vagy esetleg ösztöndíjasként – fogalmaz a portál.

A tandíj ugyanis a Direkt36 által megszerzett ITM háttérszámításai szerint igencsak borsos:

 • az alapszakos tanulmányok 2,5 millió,
 • a mesterszakosak 3,7 millió forintos éves tandíjjal indulnának,
 • majd ezek még tovább emelkednének az évek során 3, illetve 4,4 millió forintra.

Ezzel a budapesti Fudan kétszer olyan drága lesz, mint a prágai közgazdaságtudományi egyetem, és kb. a felével olcsóbb, mint például a világhírű London School of Economics.

Összehasonlításul: a tandíj az anyaintézményben, Sanghajban alapképzések és mesterképzés esetében egyaránt évi nagyjából 3348 dollár, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 950 ezer forint.

Államilag finanszírozott helyek?

Az Euronews szerint a nyilvános dokumentumok sehol nem említik, hogy az Orbán-kormány biztosítana a magyar diákoknak államilag finanszírozott képzést. Palkovics László miniszter több interjúban is arról beszélt, hogy

maga az egyetem, illetve vállalatok kínálhatnak majd ösztöndíjat.

A cél tehát nem a magyar diákok minél tömegesebb képzése egy kiemelkedő intézményben, mégis a magyar adófizetők állják majd nemcsak a költséges intézmény megépítését, hanem javarészt a fenntartását is.

Nekünk csak az a dolgunk, hogy fizessünk, a többit ők megoldják ‘okosba

A magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését – ez derült ki egy szintén a Direkt36 által közzétett kormányzati dokumentumokból.

A minisztériumi előterjesztés szerint a kormány által 540 milliárdosra becsült építkezés jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, nagyrészt kínai hitelből valósulna meg, amit Magyarország fizetne. A kínai kivitelezőnek attól sem kell tartania, hogy nyílt versenyben másik cég nyeri meg a beruházást. A javaslat szerint ugyanis

„a kivitelezés kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

Ha felépül, persze nincs vége a közperkálásnak….

Az egyetem elindítása és működtetése még évekig milliárdokba kerül majd a magyar államnak, pontosabban a magyar adófizetőknek. Az ITM számításai szerint 2023-27 között kb. százmilliárd forintot, majd 2028-tól évi 15,5 milliárdot kellene a Fudan működtetésére és felszerelésére költeni.

További részletekért feltétlenül látogasson el az Euronews oldalára.

Kapcsolódó

 

fudan

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2021.06.05 - 09:50
  Közvetlen hivatkozás

  Szerintem O. mindent elkövet, hogy felgyorsítsa az építkezést, a nemzetközi szerződés megkötését. Nem vagyok jogász, de nem hiszem, hogy egy ilyen – számunkra – előnytelen szerződést ne lehetne felbontani vagy módosíttatni. Ha felépül a Fudan, ne a Diákváros helyére épüljön, és fizessék a kínaiak a költségeket, és magyar munkaerővel, magyar alapanyagokból épüljön. És a magyar hatóságok, NAV, ÁSZ, nemzetbiztonság ellenőrizhessék, ne kapjon szinte diplomáciai mentességet. Tőlem idejöhet bármilyen komcsi egyetem, de ne a magyar adófizetők állják a cehet.

  Válasz
 • Visszajelzés: Karácsony Gergely bekeményített - nem várt "metál döntés" a főpolgármestertől - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.