Sorting by

×

Karácsony a Fudanról: “Ha Felcsúton építenék meg, akkor is tiltakoznánk, de ha a Diákvárosból kiszakított területen akarják felhúzni, akkor kétszeresen tesszük”

Az az abszurd helyzet állt elő, hogy a főváros egy kormány által évekig dédelgetett projektet véd egy hirtelen jött másik kormányzati ötlet ellen. A fővárosi önkormányzat továbbra is kész lemondani a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését a Fudan Egyetem Diákvárosba telepítendő campusa miatt – válaszolta a Népszava kérdésére Karácsony Gergely főpolgármester egy péntek reggeli rendezvényen.

Felcsúton se, nemhogy Budapesten!

Nem gondot akarok okozni, hanem egy jó projektet akarok a Fudan Egyetem betelepítése helyett”

– tette hozzá Karácsony Gergely, aki felháborítónak tartja, hogy a rettenetesen alulfinanszírozott magyar felsőoktatás helyett egy kínai egyetem megvalósításába forgasson bele a magyar kormány ilyen elképesztő mennyiségű adóforintot.

“Ha Felcsúton építenék meg, akkor is tiltakoznánk, de ha a Diákvárosból kiszakított területen akarják felhúzni, akkor kétszeresen tesszük”

– jelentette ki a főpolgármester, aki most a Népszavának újfent megerősítette, hogy egyetlen telket sem adnak át ilyen célra, márpedig szerinte aligha talál a kormány a Diákváros területén olyan 26 hektárt, amelyben egyetlen ingatlana sincs a fővárosi önkormányzatnak.

“Azt persze mindig is tudtuk, hogy a miniszterelnöknek az olimpia fontos és nem a Diákváros, így most, hogy az ötkarikás játékok rendezése beláthatatlan távolságba került, már ez a projekt se érdekes neki. Budapestnek viszont fontos lenne. Ezért állunk ellen minden formában. A tiltakozásnak már eddig is volt némi hatása, hiszen az eredeti tervek szerint az egész Diákváros-projektet a kukába hajították volna, most már csak csonkolni akarják. De ez sem elfogadható, hiszen ha 135 hektárból kivesznek a kínai egyetem építésére 26 hektárt, akkor nyilvánvaló, hogy az eredeti projekt érdemben sérül”

– tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint a céljuk az, hogy ez ne történjen meg.

Ennyi pénzért….

“De azt se tudom mondani, hogy vigyék máshová, mert nem hiszem, hogy egy ilyen beruházást a magyar adófizetők pénzéből kellene finanszírozni”

– mondta Karácsony, aki úgy véli, hogy ennyi pénzért a világ bármely egyeteme idejött volna. S ha a Columbia vagy az Oxford Egyetemnek akarna Budapesten campust építeni a kormány, akkor lehet, hogy senki nem tiltakozna ellene, de ezért a kínai intézményért nem áldozzák be ezt a területet.

Mennyi is az “ennyi”?

A kormány decemberben egy meglehetősen homályos tartalmú határozatban jelentette be, hogy ingatlanokat biztosít a Fudan Egyetem budapesti campusához. A kiszemelt ingatlanok megvásárlására akkor 821 millió forintos keretet határoztak meg. A kormányhatározatban megjelölt törvény nevesítette is a Diákvárost.

Egy februári kormányülésen már arról döntöttek a Direkt36 által megszerzett emlékeztető szerint, hogy a hatalmas, 520 ezer négyzetméteres kínai kampus „ a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg”.

Az 540 milliárdosra becsült beruházás jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, de a költségeket Magyarország állná, részben a Kínai Fejlesztési Banktól felvett hitelből.

További részletekért kattintson!

 

fudan

átver

3 hozzászólás

 • 2021.05.01 - 10:23
  Közvetlen hivatkozás

  Az már eddig se volt világos, hogy orbán miért költi úgy a közpénzt, mintha a sajátja lenne. Egy ekkora hitel felvételéhez, ami pénzt mintha az ablakon dobnának ki, mert egyetlen magyar embernek se lesz belőle semmi haszna, illett volna konzultációt tartani, legalább online. Minden kis fiszfasz dolog miatt konzultálnak, a fudan miatt miért nem? Orbán csontig nyál Kínának, mi, és az unokáink meg fizethetjük vissza az eszement nagy kölcsönt. Nem ártana, ha orbánt megvizsgálná néhány orvos, hogy vállon felül rendben van-e minden, mert ilyen előnytelen szerződést kötni, mint ami a fudanhoz kötődik, csak egy elmebajos képes

  Válasz
 • 2021.05.01 - 10:57
  Közvetlen hivatkozás

  Talán neki nem előnytelen. Valakinek kell, hogy legyen belőle haszna. De: az ellenzéknek meg kell nyernie a választást, és a Fudannak kampó. Szerintem.

  Válasz
 • Visszajelzés: Orbán-Pintér-Szijjártó triumvirátus nem pihen: 4 millió kipipálva, cél az 5 millió! - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.