A hónapok óta tartó tiltakozás ellenére a parlament kedden délelőtt megszavazta az Akadémia elleni törvényt, mellyel Palkovics László kezdeményezésére elvették az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot, a hazai tudományos élet legfontosabb intézményrendszerét.

A Fidesz szavazataival kedd délelőtt átment az MTA-törvény

A 187 jelenlévő képviselőből 131 szavazott igennel, 53 nemmel, 3 pedig tartózkodott. A Fidesz–KDNP képviselői mellett Ritter Imre nemzetiségi képviselő szavazott igennel, vagyis Országgyűlés hivatalosan is rábólintott a

- Hirdetés -

“A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról”

néven illetett törvénymódosításra.

Az Információs és Technológiai Minisztérium azt hangsúlyozza, hogy az új intézmény önálló költségvetési fejezetet képez a költségvetési törvényben, és nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá, a kutatási szférában azonban széles körben attól tartanak, hogy a gyakorlatban a kormány ebben a rendszerben könnyedén keresztül tudja majd nyomni az akaratát.

A törvény értelmében

  • kötelezik az MTA-t, hogy tulajdonát ingyen használatba adja;
  • a kutatóhálózat irányító testületében az MTA közgyűlése által megszavazott egyharmadnyival szemben a tagok fele kormánydelegált lesz. A kutatóhálózat nem kap közvetlen képviseletet ebben;
  • az irányító testület delegáltjait a miniszterelnök nevezi ki, nem csak az elnököt.;
  • az irányító testületben nem kötik minősített többséghez a döntést fontos ügyekben, vagyis a gyakorlatban könnyen átvihető a kormányakarat.
  • Adnak viszont alapfinanszírozást a kutatóintézetek működéséhez – hogy mennyit és milyen szabályok mentén, az egyelőre nem ismert.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét