A kutyák alig fogékonyak, míg a macskák elkaphatják a koronavírust és egymás között terjeszthetik is!

“Pánikra semmi ok, de sajnos az első vizsgálatok alapján úgy tűnik a macskák is elkaphatják a koronavírust és egymás között terjeszthetik is” – írta Hadházy Ákos állatorvos minőségében közösségi oldalán.

“Ami viszont jó hír, hogy a vizsgálat megerősítette az eddigi feltételezést, hogy a kutyák alig fogékonyak a vírusra és szinte biztosan nem terjesztők. Mivel állatorvos vagyok, többen kérdezték tőlem, hogy kedvenceik elkaphatják-e a fertőzést. Óvatosan kellett eddig bánni a válasszal, mivel alig-alig állt valódi tudományos bizonyíték rendelkezésünkre. Azonban Simanovszky Zoltán kollégám (A Zálllatorvos videók népszerű szerzője) felhívta a figyelmünket egy friss kínai vizsgálatra, amelyet már a tekintélyes Nature folyóirat honlapja is szemlézett, és amely alapján sajnos a fenti megállapítások tehetők.

Fontos: sok még itt is a kérdőjel és sok mindent tisztázni kell még,

kis számú vizsgálatról van szó, laborkörülmények közt. De az óvatosság miatt az ajánlható, hogy a cicáknál el kell dönteni most egy darabig, hogy kint, vagy bent fognak lakni, az eljárkálás náluk sem opció most… A kint maradó cicákkal pedig a túl közeli kontaktust kerülni kell!

MÉG FONTOSABB!!!

A betegséget NEM a macskák terjesztik a világon, hanem az emberek, és a legnagyobb bűn lenne, ha emiatt a hír miatt bárki az ártatlan állatok ellen fordulna!!!

Az állatorvos bejegyzése nagy érdeklődésre talált és az indulatok is felkorbácsolódtak

“Az előző posztom komoly indulatokat váltott ki a macskabarátok közt, sokan tartanak attól, hogy a kutatás nyilvánosságra hozatala miatt bántanak majd cicákat ostoba emberek.

Tisztázzuk, hogy én állatorvosként a felelős állattartás pártján állok, egyszerre védem az állatokat és az embereket. Azzal, ha elhallgatunk egy tudományos eredményt, nem segítünk senkinek.

A macskákat akkor tudjuk megvédeni a vírustól és az ostoba emberektől is,

ha tisztában vagyunk az igazsággal! Igaz, hogy a kutatás eredményét később megcáfolhatják – reméljük, így lesz –, de addig is indokolt az óvatosság. Még akkor is, ha azt a kínaiak sem állították, hogy a betegség macskáról emberre terjedne, csak a fordított irány tűnik bizonyítottnak. Mivel a kutatás megjelent a Nature-ben, nyilvánvaló, hogy a magyar sajtóban is meg fog.

Nem attól kell tartani, aki elolvasta és megértette ezt a cikket

a Nature-ben vagy az alapos magyar nyelvű szemléjét az Indexen, neadj’Isten az én posztomat, hanem attól, aki a szomszédasszonytól hall valamit, aki olvasta valami kattintásvadász oldal cikkének címében.

A tájékozottság és a tájékoztatás a legjobb eszköz az ostobaság ellen!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük