Az oroszok már a spájzban vannak!

Az orosz befolyással rendelkező intézmény betette a lábát az Európai Unióba. Magyarország révén egy uniós fővárosba telepítheti a székhelyét.

Érdekes fényképet tett közzé a Miniszterelnöki Sajtóiroda hétfőn

“Az eredeti képaláírás szerint: A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) központjának Budapestre költözése volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Nyikolaj Koszov, az NBB elnökének (b2) megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban.”

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Amit teljesen elfelejtettek megemlíteni, hogy ez egy orosz hátterű pénzintézmény.

Az International Investment Banknak Moszkvában van a székhelye és Pozsonyban az európai regionális irodája.

Az IBB tagjai: Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam.

A szovjet elvtársak még 1970-ben hozták létre, eredetileg alapító tag volt az NDK és Lengyelország is. Magyarország 2000-ben kilépett a szövetségből, de 2015-ben ismét csatlakozott az IBB-hez.

A képre visszatérve, az sem különösebben érthető, hogy Orbán és Koszov tárgyalásán miért nincs ott Varga Mihály, ugyanis az IBB boardjának ő és helyettese Gion Gábor is a tagja.

“A bank tavaly decemberi kormányzótanácsi ülésén a tagállamok egyhangúlag támogatták a székhely Magyarországra költöztetését, és felhatalmazták a bankot a szerződés aláírására. A magyar kormány álláspontja szerint a székhely Magyarországra telepítése erősíteni fogja Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központ jellegét.”

Egy dolgot biztosan jelent, hogy az orosz befolyással rendelkező intézmény betette a lábát az Európai Unióba. Magyarország révén egy uniós fővárosba telepítheti a székhelyét.

Mondhatnánk előretolt bástya vagy Molnár Ferenc tizedes hallhatatlan elszólásával: “Az oroszok már a spájzban vannak!”

Víziszárnyas-feldolgozót avattak Mélykúton

Ugyancsak hétfőn a miniszterelnök víziszárnyas-feldolgozót avatott Mélykúton. Már csak ilyen nehéz a miniszterelnökök sorsa és munkája. Nem is értem az ilyen és hasonló átadásokon mit keres Magyarország miniszterelnöke? Mi buzdítja arra, hogy bohócot csináljon magából?

De nézzünk a dolgok mögé.

A Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. (korábban Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt.) 2017. áprilisában jelentette be, hogy 12,5 milliárd forintos beruházással új víziszárnyas-feldolgozó üzemet épít Mélykúton. Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor elmondta, hogy az európai csúcstechnológiát képviselő zöldmezős beruházáshoz a kormány 4,4 milliárd forintos támogatást biztosít.

Szíjjártó Péter a pecsenyekacsa-vágóhíd alapkőletételén. Fotó: Pozsgai Ákos/BAON

Szeptemberben megérkezett Magyarországra az International Investment Bank delegációja. Ekkor tették le a víziszárnyas-feldolgozó üzem alapkövét Mélykúton.

Bolvári János kerületi esperes, érseki tanácsos szentelte meg az időkapszulát, amelyet aztán Szijjártó Péter miniszter, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Kiss István és Balogh Zoltán tulajdonos helyezett el az alapkőben.

“Szijjártó Péter szerint a beruházás azért is jelentős, mert nemzetközi banki szerepvállalással valósul meg. Magyarország 2014-ben lépett be újra a Nemzetközi Beruházási Bankba, és a 40 millió eurós alaptőkéjével a harmadik legjelentősebb részvényesnek számít. A banknak a mélykúti az első Magyarországon finanszírozott beruházása, amihez 7 milliárd forintnyi hitelt biztosít.”

Tessék figyelni és a sorok között (is) olvasni! Az itt már megemlített Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) azonos az International Investment Bankkal (IBB).

Szóval Moszkvából megjöttek az elvtársak és 7 milliárd forint hitelt adtak a víziszárnyas-feldolgozó üzem megépítéséhez, amihez a magyar kormány 4,4 milliárd forintos támogatást biztosított. A Hunent Zrt-nek már csak 1,1 miliárdot kellett kipótolnia.

Összenő, ami összetartozik

Másfél évvel később már áll az üzem. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Mélykút a mai naptól fogva egész Európa egyik legmodernebb víziszárnyas-feldolgozó üzemével büszkélkedhet. Kiemelte, hogy a 350 új munkahelyet teremtő 40 millió eurós beruházást egy magyar családi vállalat hozta tető alá.

“A beruházás egyértelmű jele annak is, hogy a magyar baromfiágazat tovább szárnyal majd.”

Az új gyár anyagi hátteréről szólva a kormányfő közölte: az összeg egy tekintélyes hányadát a vállalat biztosította, a kormány több mint 4 milliárd forinttal vette ki belőle a részét, míg a költségek felét is meghaladó összeget a nemzetközi tulajdonban, orosz részvétellel működő Nemzetközi Beruházási Bank adta. Utóbbival kapcsolatban hozzáfűzte: ez az első beruházás, amelyet az utóbbi időben a bank Magyarországon támogatott.

Természetesen ott volt a gyáravató ünnepségen Nyikolaj Koszov, a hitelező Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának elnöke, aki hangsúlyozta: a mélykúti kiváló példa egy jó befektetésre, a lehető legmodernebb magyarországi mezőgazdasági üzem jött létre 350 új munkahellyel.

Forrás: MTI

Kapcsolódó

Brutális áremelést hozott Orbán gazdaságpolitikája

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük