Bauer Tamás: Orbán veszélyben

Orbán Viktor miniszterelnöknek kamerák előtt adták be a koronavírus elleni védőoltást, saját elmondása szerint a kínai Sinopharm vakcinát. Aggódnunk kell a miniszterelnök egészségéért. Már korábban is jöttek olyan hírek, hogy ahol – Kínán kívül – a Sinopharm vakcinával oltottak be százezreket, ott szükségét látták harmadszor is beoltani az érintetteket, mert a kétszeri oltással nem jött létre a védettség.

Most a kínai járványügyi hatóság vezetője ismerte el, hogy „a vakcinák kombinálásán gondolkoznak,

de megfontolják azt is, hogy esetleg a dózisok sorrendjén változtassanak. Vagyis módosítanának a dózisok mennyiségén és számán, valamint a beadásuk közötti időközön is. Gao Fu azt mondta, vizsgálják, hogyan oldják meg azt a problémát, miszerint

„a meglévő vakcinák hatékonysága nem magas.”

A kínai járványügyi központ vezetője elismerte, hogy van mit javítani a vakcináik hatékonyságán – 444) Egy szakértő azt tanácsolja a tévében, hogy a Sinopharm vakcinával beoltottaknál két-három héttel a második oltás után végezzene antitest-vizsgálatot, majd ezt néhány héttel később ismételjék meg.

Alighanem Orbán miniszterelnöknek is szól a tanács

Esetleg nálunk is célszerű harmadik oltást is alkalmazni azoknál, akiket a Sinopharm vakcinával oltottak be. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy az a sok százezer magyar, akit a Sinopharm vakcinával oltottak be, védettnek gondolja magát a vírussal szemben, még védettségi igazolványt is kapott erről az Orbán-kormánytól, valójában nincs biztosan védve a vírus újabb támadásaival szemben, nem is beszélve az újabb mutánsokról. A Sinopharm vakcinát ugyanis anélkül kellett formálisan engedélyeznie a magyar gyógyszerhatóságnak, hogy megvizsgálhatta volna: rendelettel írta elő neki az Orbán-kormány, hogy ha egyszer egymillió embert valahol a világon már beoltottak vele, engedélyezze a magyarországi alkalmazását. Anélkül, hogy tudnánk arról, hogy milyen eredményeket kaptak a vakcina kipróbálásának harmadik, tömeges fázisában.

Nincsenek erre vonatkozó megnyugtató adatok a Szputnyik-V vakcináról sem

Miután Igor Matovič korábbi szlovák miniszterelnök megrendelésére 200 ezer adagot szállítottak Szlovákiába (Matovič maga fogadta a szállítmányt a kassai repülőtéren, ahogy Orbántól látta), a szlovák gyógyszerhatóság is elkezdte a vakcina vizsgálatát, de nem kapta meg Oroszországtól a szükséges dokumentációt a harmadik fázis eredményeiről. A szlovák kormány erre a magyar kormánytól kért segítséget, de kiderült, hogy ilyen dokumentációval a magyar fél sem rendelkezik. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a Szputnyik vakcinát vissza fogják szállítani Szlovákiából Oroszországba. Az európai gyógyszerhatóság vizsgálja, hogy alkalmazható-e a vakcina az Unió országaiban, hiszen Németországban és Ausztriában is szeretnék azt alkalmazni, de egyelőre nem tartja kielégítőnek a kapott információt.

A Fidesz kampányt folytat az ellenzékkel, elsősorban a DK-val szemben, oltásellenességgel vádolja őket,

amiért helytelenítették az európai gyógyszerhatóság jóváhagyásával nem rendelkező orosz és kínai vakcinát alkalmazását. Sőt, egyre többen ismerik el az egyébként az Orbán-rendszert bírálók közül, hogy jó döntés volt az orosz és kínai vakcina behozatala. Somogyi Zoltán arra hivatkozott Bolgár Györggyel beszélgetve a Klubrádióban, hogy az Astra-Zenecával kapcsolatban felmerültek problémák, az orosz és kínai vakcinával viszont nem tudunk ilyenről. Vajon komolyan gondolja, hogy ha a mai Oroszországban vagy különösen Kínában problémák merülnek fel az ott kifejlesztett vakcina alkalmazásával, arról tudomást szerezhet a külvilág, vagy akár az ottani nyilvánosság?

Sokan voltak és vannak az ismerőseim között, akik sokáig gondolkoztak, hogy elfogadják-e az oltást a felajánlott orosz vagy kínai vakcinával

Ki-ki maga döntött így vagy úgy. Azt kellett mérlegelniük, hogy a független hatóság jóváhagyása nélküli vakcina felvétele vagy az oltás bizonytalan ideig tartó halasztása jelent-e nagyobb kockázatot. Belátom: hasonló dilemma elé kerültek a kormányok is – a magyar is, a szlovák is, a cseh is, az osztrák is és a német is –, hogy melyik a nagyobb kockázat, a szükséges dokumentáció nélkül alkalmazni valamely vakcinát, vagy várni az európai gyógyszerhatóság által alkalmazott vakcinára. Semmiképpen sem elfogadható azonban, hogy a Fidesz oltásellenességgel vádolja a DK-t és más ellenzéki politikusokat, amiért figyelmeztettek az európai gyógyszerhatóság jóváhagyása nélküli vakcinák alkalmazásának kockázatára. Továbbra sem értek egyet azokkal, akik fenntartás nélkül jó döntésnek tartják az Orbán-kormány orosz és kínai vakcinák alkalmazására irányuló döntését.

Forrás

Kapcsolódó

orbán

3 thoughts on “Bauer Tamás: Orbán veszélyben

  • Hogy orbán veszélyben van? Az a kutyát se érdekli, de mitől lenne veszélyben? Talán akad, aki elhiszi, hogy tényleg a kínai sz@rral oltották be? Amikor bejött az első adag Pfizer, nagy valószínűséggel a fidesznyikek, focisták, edzők,, azaz a “fontos” emberek tuti, hogy abból kaptak, miután szőrén-szálán eltűnt 70 ezer adag. Inkább azoknak kell félniük, akik hittek orbánnak, és beoltottatták magukat a kínai, háromszoros áron megvett ócska cuccal. Még most is verik a tamtamot, hogy oltásellenes ellenzék, pedig csak a bizonytalan eredetű, és igen gyanús körülmények között vásárolt kínai cucc ellen voltak, mint kiderült, jogosan. Nem is értem, hogy képzelte orbán, hogy a lakosságot kiteszi egy bevizsgálatlan kutyuléknak, amivel a fidesz rohadtnagyot kaszált, mert ez volt a lényeg.
    Remélem, ebbe belebukik

  • Biztos vagyok benne hogy a Pfizerrel oltatta be magát , annyira félti a szaros életét,, ö biztos nem a kinait kapta,,, ez csak egy reklám a buta parasztoknak…..

  • Buta paraszt?Mint például Te ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük