Bloomberg: 1500 milliárd (1.500.000.000.000.-) forintot ajánlott a magyar kormány-konzorcium a Budapest Airportért

Ha bejön az orbáni álom, akkor még a választás előtt zászlajára tűzheti a regnáló, hogy visszavásárolta Önnek a nemzet repülőterét. Hogy honnan szed elő 1.500 milliárd, vagy, ha úgy érzékelhetőbb: 1.500.000 millió forintot, azt nem kötik az orrunkra, de abban legyen biztos, hogy Önnel együtt mi mindannyian az adósok listáján szereplünk majd. Ha kölcsönt kívánnak erre is felvenni -persze soha nem látott, remek feltételekkel, ahogy csak Orbán tud- akkor még csapjon hozzá pár nullát.

Ide nekünk….

Egy, a magyar kormány vezette konzorcium 4 milliárd eurót, vagyis körülbelül 1500 milliárd forintot ajánlott a Budapest Airport irányításáért, írja a Bloomberg, amit a 24.hu szemlézett. Korábban egy ajánlatot visszautasítottak a reptér tulajdonosai, mert alacsonynak találták. A lap szerint

még nincs megegyezés, de ezen az áron valószínűleg el fogják adni a tulajdonosok a repteret, ami még a választások előtt újra állami tulajdonba kerülhet.

A repteret jelenleg az AviAlliance nevű német cég irányítja, és ők a többségi tulajdonosok is.

Sem ők, sem az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem válaszoltak a lap kérdéseire, utóbbi vezeti a tárgyalásokat a felvásárlásról.

A lap szerint a tulajdonosok feltétele korábban is az volt, hogy a magyar kormány megmondja,

  • rajta kívül kik még a felvásárolni kívánó konzorcium tagjai,
  • és van-e elég technológiai tudásuk a reptér üzemeltetéséhez.

Ezt egyelőre a kormány nem teljesítette.

Háttér

„Orbán meg akarja szerezni a budapesti repülőteret”

– ezzel a címmel közölt 2020. novemberében terjedelmes cikket a konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung . A szerző rámutat: a magyar kormány meg akarja vásárolni a repülőteret, és kevéssé érdekli, hogy a külföldi tulajdonosok nem akarják azt eladni.

„…kompetens és tapasztalt konzorcium…”

Jellinek Dániel a repülőtér tulajdonosainak írt levelében nemigen pazarol időt és helyet az udvariassági formulákra, hanem mindjárt az elő mondatban közli, hogy érdekelt a repülőtér megvásárlásában egy

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány már régen vissza akarja szerezni a budapesti Liszt Ferenc Repülőteret. A magyar sajtóban erről sok minden olvasható azokról a politikusokról, akik vissza akarják csinálni a 2005-ben bekövetkezett privatizálást. Orbán Viktortól például azt idézik, hogy

„ha csak egyetlen százalékos esély van, élni fogunk vele”.

A három tulajdonos – az Avi-Alliance többségi tulajdonos, valamint szingapúri és kanadai pénzügyi befektetők – meg akarják tartani a repülőteret, legjobb esetben 2080-ig, ameddig a két lépésben, 2007-ben és 2011-ben átvett üzemeltetési licenc érvényes.

Az eladás nem került szóba, és nem is mérlegelték

– állt abban a levélben, amelyet a kéretlen ajánlattevőknek írtak válaszként, és amely a szerkesztőség rendelkezésére áll. A levelet Patrick Charbonneau, az Avi-Alliance mögött álló kanadai PSP nyugdíjalap menedzsere írta alá. Az üzemeltető társaságnak tulajdonrészei vannak repülőterekben: Athénban, Budapesten, Düsseldorfban, Hamburgban és Saint Juanban.

Egyedülálló….

A légi közlekedési szektorban és az európai befektetési környezetben egészen egyedülálló folyamat lenne, ha Orbán embereinek sikerülne rátenni a kezüket.

„Egy repülőtér minden ország számára fontos arculati tényező. Amennyiben a kormány kisajátítási törekvése sikerrel jár, az fatális jelzés lenne a külföldi befektetőknek, akik egészen bizonyosan újra át fogják gondolni a magyarországi befektetéseiket”

– idézett a cikk egy, a légiforgalomban tevékenykedő, tapasztalt befektetőt. Hozzátette:

az utóbbi időben csak a harmadik világban váltak ismertté olyan projektek, amelyek a helyi kormány törekvései miatt fulladtak kudarcba, de azokban az esetekben is három számjegyű milliárdos kártérítéseket fizettek.

Az Avi-Alliance semmiképpen nem akar ilyen példákat követni,

mert hosszú távú stratégiát követ – mondta el a cég szóvivője. Hozzátette:

2008 óta 500 millió eurót fektettek a repülőtér korszerűsítésbe, kiépítésébe és fejlesztésébe, és a Liszt Ferenc Repülőteret 2020-ban sorban hetedik alkalommal választották Kelet-Európa legjobb repülőterévé.

A szerző feltette a kérdést:

vajon meddig lehet egy országban gazdaságilag sikeresen működni, ha a vállalatnak a kormány az ellenfele?

Az Avi-Alliance és a magyar kormány közötti kapcsolat már korábban megromlott

Orbán pártjának emberei rendszeresen vádolták az üzemeltető vállalatot azzal, hogy nem elég gyors a fejlesztés, a szerviz gyatra, a vezetést le kellene cserélni. Ugyanakkor a magyar hatóságok kevés együttműködési készséget mutattak: például már az építkezés megkezdése után visszavontak egy parkolóház építésére vonatkozó engedélyt. Varga Mihály pénzügyminiszter júniusban közölte az üzemeltetővel, hogy elutasítja az EBRD koronavírus-alapjából 500 millió euró likviditási injekcióra vonatkozó kérelmet. Októberben hivatalosan bejelentették az egymilliárd eurós új, harmadik terminál építését.

A pandémia kirobbanásáig a budapesti Kelet-Európa leggyorsabban fejlődő, közepes méretű repülőterei között volt

– írta a szerző, és ismertette a repülőtér gazdasági adatait. Korábban is voltak már kísérletek a repülőtér átvételére, de ezek kudarcba fulladtak. Idén azonban a helyzet egészen megváltozott: Budapesten is sok repülőgép áll, az üzemeltetők az utasok számának 90 százalékos csökkenésére számítanak. Befektetők ebben lehetőséget láthatnak a repülőtér olcsón történő megszerzésére, amire Jellinek utalt is levelében. Emellett sürgető hangot ütött meg:

két hetet adott a tulajdonosoknak, hogy az érdeklődőkkel megvitassák a felkínált árat.

Amennyiben nem tudnak megállapodni,

a két fél által közösen kiválasztott tanácsadó cégre bízzák az ár megállapítását, és a tanácsadó bevonásának költségeit az ajánlattevő konzorcium viseli – áll a levélben.

Korábban a kormány hárommilliárd euróban jelölte meg a repülőtér árát, és ez persze a koronavírus miatt ma már kevesebb lenne.

Az üzemeltetők köreiben azonban

a gazdasági adatok alapján mintegy 5-6 milliárdra teszik az árat, de ebben nem szerepelnek az esetleges adósságok.

Charbonneau kitartóan hangoztatja,

hogy a jelenlegi tulajdonosok továbbra is érdekeltek az üzemeltetésben, és

„amennyiben egyáltalán tárgyalások kezdődnek, akkor csakis gondos, nyitott és átlátható formában”,

és ez esetben a konzorcium először tárja fel pénzügyi lehetőségeit, és a repülőterek, vagy más infrastruktúra-projektekben szerzett tapasztalatait és sikerességét. Jellinek – aki a javasolt árról nem kíván nyilatkozni –, az elutasítást nem veszi egészen komolyan, és a lapnak elmondta, hogy a jelen részvényesek már meg is bíztak egy tanácsadó céget az eladási folyamattal,

„ami világosan jelzi, hogy szándékukban áll lépni”.

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar sajtó Orbán Viktorhoz való közelségéről ír,

Jellinek kifejtette:

„a konzorcium kizárólag profi szereplőkből áll, pártok nélkül, és az egyiknek van tapasztalata a repülőterek üzemeltetése terén”.

A szerző megállapította: köztudott, hogy az abszolút többséggel kormányzó miniszterelnök bátorítja ismerőseit részt venni az állami megrendelésekben, és nem csak az útépítésben, valamint a médiában. A kormány – céljainak elérése érdekében – csatasorba állított más tanácsadókat is, köztük az orosz kapcsolatairól elhíresült és zavaros ügyleteiről ismert Klaus Mangoldot, a Daimler igazgatósági tanácsi tagját, a Német Gazdaság Keleti Bizottságának volt elnökét. (forrás)

 

Bloomberg: 1500 milliárd (1.500.000.000.000.-) forintot ajánlott a magyar kormány-konzorcium a Budapest Airportért

One thought on “Bloomberg: 1500 milliárd (1.500.000.000.000.-) forintot ajánlott a magyar kormány-konzorcium a Budapest Airportért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük