Sorting by

×

Ceglédi Zoltán: most kellene minden párt minden jelöltjének egy utolsó nagy gyónást eszközölni: van-e bármi, amit el akar mondani, ami felhasználható ellene a kampányban!

Ahogy az várható volt, ahogy fogy a választásig fennmaradó idő, úgy durvul be a kampány. A regnáló (is) előre legyártott forgatókönyv és ügymenet szerint veszi elő az ellenzék képviselőire összeszedett anyagait, aminek az igazságtartalmát későbbi vizsgálat feladata lesz kideríteni, de addigra már megtették, amire hivatottak: alanyuk és esetleg pártjuk a süllyesztőbe kerül. Ceglédi Zoltán politikai elemző erről ír két ügy kapcsán közösségi oldalán.

“Hetek óta írom-mondom mindenhol: még csak fideszeseket vittek el, de ez nem fog így maradni

Ez a kormány eddig még minden választási kampányban igyekezett fölmutatni házkutatással, vezetőszíjjal, címlapos gyanúsításokkal vegzált ellenzékieket – elrettentő példának. Legutóbb arról is írtam, hogy ezt a hatósági hullámot valószínűleg az egyéni képviselőjelölti ajánlások leadása után indítják, hogy ekkor már nehéz, pár nap múltán pedig lehetetlen legyen cserélni. A legfontosabb állításom az, és kérek minden dúltkeblű egységbenest, hogy emlékezzen erre a szövegem végén is:

az nem egy demokratikus jogállam, ahol magától értetődő, hogy a hatalom kampányhelyzetben ráküldi a hatóságot a riválisaira.

Lehet persze kajabálni, hogy tehát akkor fasiszta diktatúra, miért nem mondom ezt ki, de ilyenkor szoktam visszakérdezni, hogy melyik diktatúrát váltották le az általa rendezett, demokratikus választáson? A helyzet ennél lényegesen bonyolultabb, a hibrid rezsim és a választási autokrácia megfejtései mellett egyaránt tudok érvelni, de most nem ez a feladat.

Arról a két esetről akarok ehelyett valamit mondani, amit eddig láttunk

Iványi Gábor szervezetét azzal vádolják, hogy 2015 és 2019 között az alkalmazottak béréből a közterheket levonta, de azt nem fizette be az államnak. Ez mintegy 1300 alkalmazott, és hárommilliárd forint. Iványi tudtommal ezt nem vitatja, de azzal a jogos ellenvetéssel él, hogy nekik meg tizenkétmilliárddal tartozik az állam. Jogászként az ember szépen szétszálazná az ügyeket, külön felhívva a figyelmet arra, hogy ennek az 1300 embernek ezek az évek akkor is kiestek, a hárommilliárd a közös kasszából hiányzik, és a tartozik-követel összevonása sem ilyen egyszerű, hogy nem adom oda az államnak, mert eleve van már nála pénz, ami nekem jár. De ezt megteszik a szakemberek. Az igazságérzetem nekem is azt mondja, hogy basszus, hát 4x ennyivel lógnak neki.

De még egy fontos megjegyzésem van: az, hogy Iványi Gábornak szólnia kellett volna.

Mint most a polgári engedetlenséget folytató pedagógusok – tudják, hogy jogot sértenek, vállalják is, mert azt gondolják, hogy egy magasabb, jobb cél érdekében cselekszenek, mert rossznak tartják a szabályt, és így hívják fel erre a figyelmet. A polgári engedetlenség ez. Kiállnak az épület elé, fotózkodnak, aszfaltra rajzolnak, eléneklik a sárgarózsát. Vállalják. Ha éjszaka besurranok egy minisztérium épületébe, titokban, az szimpla betörés. Ha fényes nappal odaláncolom magam a kapujához, és így intézek szózatot a néphez, az polgári engedetlenség. Lesz jogi következménye, amit előre vállaltam.

Mindezért tudnunk kellett volna, hogy Iványi Gábor pedig így tiltakozik

Nekünk, a nyilvánosságnak, hogy ebben megerősíthessük, és tudnia kellett volna a dolgozóinak is, hogy azt vállalják, hogy például erre az időre nem számítanak fel nekik nyugdíjat, nincs hivatalos táppénz és hasonlók. Mindez nem írja felül, amit nyitásként állítok: az nem egy demokratikus jogállam, ahol az 2015-2019 között elmaradt közterhek behajtása végett 2022 tavaszán, a választási kampányban szállnak ki az adónyomozók valakihez, akit az ellenzék majdnem államfőnek jelölt.”

“A másik ügy még frissebb:

az ügyészség munkatársai a mai napon házkutatást tartottak a zuglói polgármesteri hivatalban, egy önkormányzati cégnél és a kerületi polgármester, Horváth Csaba otthonában is. Korrupciós bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt vizsgálódnak.
Itt talán még kevésbé volt okunk meglepődni. Az ellenzéki előválasztás emblematikus pillanata volt, amikor Karácsony Gergely egy tévévita közepén úgy dobta a zuglói szocialista Tóth Csabát, mint Ráhel a pelust. Folyamatosan pakolódtak már a pletykák, és ekkorra az közmegegyezés lett az ellenzéki nyilvánosságban, hogy a 14. kerületi szocialista országgyűlési képviselő korrupt. Magam akkor is próbáltam jelezni, hogy ezt így nem lehet a levegőben hagyni, de az MSZP-t kivéve minden ellenzéki párt és újságíró úgy gondolta, hogy szépen körbe lehet vágni a problémát ecetes ollóval, Tóth helyett jöjjék Hadházy, és minden vád, amit addig rápakoltunk előbbi, az ezzel a váltással majd elenyészik.

No de srácok, ti előbb videókat forgattatok arról, hogy miként lophatták a kerületi parkolási pénzeket, bemutattatok korrupciógyanús ingatlanokat, kerületi szerződéseket – majd azt gondoltátok, hogy minderre az kielégítő válasz lesz, hogy „oké, de az Ákos jön helyette, hagyjuk is”?!

Elvégeztétek a nyomozati munka és a fideszes (!) kampánykommunikáció oroszlánrészét,

majd azt gondoltátok, hogy Orbán lerúgja a küszöbére helyezett ajándékcsomagot? Az volt az állításotok, hogy Tóth Csaba meglopja Zuglót, még azon is ment a jóízű tréfálkozás, hogy hihi, haha, elásott egy embert. Ugye.

Tényleg annyira hülyének nézitek a Fideszt, hogy ezt nem építi meg? Hát az alapokat már leraktátok, ország-világ előtt, az ellenzéki tévében ismerte el Karácsony Gergely, hogy már ő se szavazna Tóth Csabára (vicces, ha tényleg az lesz a vége, hogy hatékonysági szempontból szociknak lesz igaza, akik inkább szőnyeg alatt akarták tartani a balhét). Ha most feltárnak valamit Zuglóban, amit ti kezdtetek el, arra mit tud mondani szerencsétlen Hadházy Szekszárdról? Lekorruptozza a kerületi vezetést is, ezzel segítve Borbély Ádám kampányát? Ki a korrupcióvadász, héló?

Megint csak: nem véletlen, hogy évek óta ismert, és tavaly ősszel is pertraktált ügyekben most indul be a hatóság

A legfontosabb állításom a szöveg elejéhez képest változatlan: az nem egy demokratikus jogállam, ahol a kampányhoz igazítva lódul meg a hatóság, korrupciót meg adócsalást nyomozni. De ez a tény, amit tudunk, és amire készülni kell.

Most kellene minden párt minden jelöltjének egy utolsó nagy gyónást eszközölni, mielőtt kifutnak az időből: van-e bármi, amit el akar mondani, ami felhasználható ellene a kampányban? Mert ha igen, az a következő bő hónapban címlapon lesz.”

Kapcsolódó

 

Ceglédi Zoltán: most kellene minden párt minden jelöltjének egy utolsó nagy gyónást eszközölni: van-e bármi, amit el akar mondani, ami felhasználható ellene a kampányban!

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Ceglédi Zoltán: most kellene minden párt minden jelöltjének egy utolsó nagy gyónást eszközölni: van-e bármi, amit el akar mondani, ami felhasználható ellene a kampányban!

 • 2022.02.24 - 16:49
  Közvetlen hivatkozás

  1. És mi van KIspesttel?
  2. Gyónnak vagy nem, ha ártatlanok, akkor is lesz ügyük, mert ez csak a FIDESZen múlik. Rágalmakkal, hazugságokkal, hamis felvételekkel, esetleg lopott, vagy pegazussal készült klippekkel könnyű bárkit kicsinálni. Bangóné egy hazugságba – ami nem főbűn – belebukott, Gréczyt lejáratták, hazudoztak róla, hiába derült ki az ártatlansága, egy kis me too-val könnyű bárkit tönkretenni, kikezdték Hajnalt, Cseh Katalint, Donáth-ékat, kikezdenek bárkit, és közben törvénytelenül kampányolnak, a kormánytól támogatva az összes adófizető pénzéből, hamis aláírásokkal, undorító választási törvénnyel, ellopva az ellenzéki Nyomtass te is címét, osztogatva a mi pénzünkből vett laptopokat az iskolákban – na, ez a pedofília -, de hiába a feljelentések, nincs következmény, mert ők mindent megtehetnek…
  Ez a ma Magyarországa.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.