Dobrev: az EP külügyi bizottságát nem vezetheti egy olyan párt képviselője, ami rombolja a kontinens egységét

A Demokratikus Koalíció (DK) mindent megtesz annak érdekében, hogy ne fideszes politikus vezesse az Európai Parlament külügyi bizottságát – jelentette be a DK megválasztott EP-képviselője.

Már lobbizik a Fidesz

Dobrev Klára pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet azokra a hírekre, amelyek szerint a Fidesz egyik saját politikusát szeretné a testület élén látni.

Az Európai Parlament külügyi bizottságát nem vezetheti egy olyan párt képviselője, ami rombolja a kontinens egységét, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök maximális kiszolgálására építi a politikáját, miközben az európai és a magyar érdekeket megpróbálja kiszolgáltatni Kínának – jelentette ki a megválasztott EP-képviselő.

A DK és EP-frakciója, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) egyaránt elkötelezett abban, hogy nem tűri az Európát romboló magatartást az Európai Parlamentben – szögezte le a politikus.

Orbán levele

Dobrev Klára reagált a Népszava csütörtöki cikkére is, amelyben a lap azt állítja, hogy birtokukba került egy levél, amit Orbán Viktor írt az az Európai Néppárt (EPP) három tagú, a Fideszt vizsgáló bizottságának. A lap által publikált levél szerint a kormányfő nonszensznek nevezte, hogy a Fidesz ne lenne elkötelezett az európai értékek iránt.

Az ellenzéki politikus úgy értékelt, hogy Orbán Viktor megpróbálja visszakönyörögni magát a Néppártba. A miniszterelnök nemcsak könyörög, de leplezetlenül beismeri, hogy csúfos kudarcot és vereséget szenvedett, mert az EP-választáson alig tíz százalékot szereztek azok az eszmetársai és barátai, akikkel erős, közös frakciót akart alakítani az Európai Parlamentben – tette hozzá.

A DK elfogadja az előválasztás eredményét

Kérdésre válaszolva azt mondta, a Néppárt kritikája nem a magyar emberekről és Magyarországról szól, hanem Orbán Viktorról és a Fideszről. Hozzátette, ő személy szerint örül neki, ha Európa vigyáz a magyarokra,

„megvéd minket adott esetben akár a saját antidemokratikus kormányunktól” is.

Más témában kérdezték arról, hogy egy felmérés szerint a Demokratikus Koalíció által támogatott Kálmán Olga népszerűsége 44, míg Karácsony Gergelyé 26 százalékos a hónap második felére tervezett főpolgármester-jelölti előválasztás előtt. Dobrev Klára azt felelte, úgy tűnik jól érzékelték, hogy egy olyan emberre van szükség Budapest élhetővé tételéhez, aki akár Orbán Viktorral szemben is képes küzdeni. Hozzátette, az előválasztás eredményét el fogják fogadni.

Az előválasztásnak az a lényege, hogy a szavazók mondják el, szerintük ki a legalkalmasabb jelölt – válaszolta arra a kérdésre, hogy most már alkalmatlannak tartják-e a korábban általuk is támogatott Karácsony Gergelyt.

(Forrás: MTI)

Gyurcsány: a DK-nak a felelőssége nőtt, nem a szája! – Itt áll előttünk Orbán feltartott kézzel….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük