A szokásos heti kinyilatkoztatáson, amit korányinfónak neveztek el, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a szerdai kormányülésen elhangzottakról. Ahogy az várható volt, elsőként a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntéséről esett szó.

Ködösítés ezerrel

Aránylag egyszerű eldöntendő kérdést tett fel Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, amikor megfogalmazta 5 pontos feltételét. Erre nem sikerült egyértelmű választ üzennie az Orbán-kormánynak.

- Hirdetés -

Gulyás úgy fogalmazott:

egy jó és rossz hírük is van Budapest számára. A jó, hogy eldőlt, Budapest rendezheti meg a 2023-as atlétikai világbajnokságot. A rossz hír, hogy a közgyűlés jelenlegi formájában nem támogatja a Dél-Budai Centrumkórház beruházását és nem járul hozzá 10 milliárd forinttal a járóbeteg ellátáshoz.

A kormány ettől függetlenül elkötelezett az Egészséges Budapest program mellett, jövő héten ezért össze is hívják a fővárosi közfejlesztések tanácsát – állítja Gulyás.

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott öt feltétel nem mindegyikről kell kormányhatározat.

Karácsony Gergely azt kérte tőle, hogy hívja össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát, ő ezt megtette.

 

(Friss hírek >>>>>>>>>>)

Hurráoptimizmus

A miniszter az Európai Bizottság megválasztását is kommentálta: örülnek, hogy az új testület ilyen széleskörű bizalmat élvez az Európai Parlamentben.

A magyar biztos az eddigi legfontosabb portfóliót kapta, Várhelyi Olivér jó magyar és jó európai, ő az egyik legfelkészültebb jelölt

Ugyanakkor szerinte a Bizottság megválasztása nem mindenkinek a sikere,

„sokan voltak, akik mindent megtettek azért, hogy ne legyen magyar biztosa az Európai Uniónak”.

Ötöd-Puskás Aréna összeg egészségügyre

A kormány 34 milliárd forint többletforrást biztosít 2019-re az egészségügyi alap javára, részben gyógyszerre, részben gyógyászati segédeszközök, magasabb színvonalú ellátás biztosítása ritka betegségekre. Ki ugyan nem mondta, de

Gulyás utalt rá, hogy Zentéhez és Leventéhez hasonló, SMA-s gyerekek kezelésére is szánják.

Mátrai erőmű-saga

A Kormányinfón szó esett a Mátrai Erőmű környékén kialakult szennyezésről, ahol a Greenpeace szerint gyakorlatilag szennyvíz folyik a patakban. Gulyás erre azt mondta, hogy már az első bejelentések után azonnal a helyszínre vonult a Katasztrófavédelem, akik azóta is folyamatosan végzik a méréseket és addig maradnak, amíg szükség lesz rájuk.

A mérések szerint a környező településeken élőkre veszélyes értékeket nem mutattak ki – igyekezett mindenkit megnyugtatni a miniszter.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét