Hosszú távon kockázatos lehet, hogy a romániai magyar közösség intézményrendszere a magyar kormánytól függ – mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki fontosnak tartotta hozzátenni, hogy mindezt megrögzött transzilvanistaként és Fidesz-pártiként állítja.

[mnky_ads id=”10551″]

- Hirdetés -

Gyurcsány, a határon átnyúló mumus

[mnky_ads id=”10552″]

A maszol.ro értesülése sepsiszentgyörgyi elöljáró úgy véli, hogy a romániai magyar közösség számára az lenne az ideális, ha nem arra kellene támogatást kapnunk a magyar államtól, amit a román államtól elveszítettek, hanem ha mindkét forrásból fejleszthetnék az oktatási rendszerünket. Antal Árpád úgy véli,

a magyar kormány által Erdélybe fordított összegekkel szemben az erdélyi magyarok is jelentősen hozzájárulnak Magyarország gazdaságához, hiszen sokan a román állam pénzén tanulnak szakmát, majd az anyaországba kivándorolva ott kezdenek termelni.

Antal Árpád Gyurcsány Ferenccel példálózva illusztrálta a veszélyt.

„Ha például egy Gyurcsány-szerű politikus lesz valaha Magyarország miniszterelnöke, megvonhatja a határon túli magyar közösségtől a finanszírozást, ezért el kellene érni, hogy a román állam és az önkormányzatok vállalják át a magyar állam által létrehozott intézmények finanszírozását.”

A polgármester úgy véli, Romániában gyengíteni akarják a magyar közösség erejét, ennek ellenére Székelyföldön demográfiailag az utóbbi tíz évben sikerült megőrizni a pozícióinkat. A  21. században a román állam nem tud sakk-mattot adni, hiszen mindig van valamilyen válaszlépés. A háromszéki elöljáró leszögezte, hogy a magyar közösség először mindig Bukaresthez fordul a gondjai megoldása érdekében, de ha ott

„szembecsapják az ajtót”,

kénytelen máshová, elsősorban Budapesthez fordulni. Azt elismeri, hogy

mindezek ellenére nem szűnhetnek meg az elvárásaink Bukarest irányába, hiszen az erdélyi magyarok is román állampolgárok, itt fizetnek adót, tehát jogos kérés, hogy Románia oldja meg a problémákat és finanszírozza az erdélyi magyar közösség intézményeit.

A választás előtt….

“Óriási összegű, több mint százmillió eurós támogatást folyósít az Orbán-kabinet több erdélyi magyar szervezetnek. Az erről szóló kormányhatározatok szerdán jelentek meg a Magyar Közlönyben. A legnagyobb összeget, 26,78 milliárd forintot (közel 90 millió eurót) az Erdélyi Magyar Református Egyházkerület kapja a magyar kormánytól „programjainak, célkitűzéseinek, ingatlan beruházásainak, eszközbeszerzéseinek, működésének támogatása” jogcímen. A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség 1,5 milliárd, a Romániai Evangélikus Lutheránus Egyház 250 millió forintban részesül. Kiemelt támogatást, 810 millió forintot kap a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia által létrehozott Mans Sana Alapítvány, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működtetője. Jelentős – 70 és 170 millió forint közötti – összegben részesülnek az erdélyi magyar színházak háttérszervezetei: a nagyváradi Szigligeti Tanoda Egyesület, a szatmárnémeti PROSCENIUM Alapítvány, Jókainé Laborfalvi Róza Alapítvány, csíkszeredai Kortina Egyesület, a gyergyószentmiklósi Figura Kulturális Egyesület, a székelyudvarhelyi Pro Theatrum Alapítvány, de jutott 20 millió forint a kézdivásárhelyi „VÍGADÓ” Kulturális Alapítványnak is. A magyar kormány erdélyi sportinfrastruktúra-fejlesztési, turisztikai és egyéb kiemelt beruházások támogatásáról is döntött. E szerint a Sepsiszentgyörgy Sport Akadémia 1 milliárd, a Csíkszereda Sport Akadémia 500 millió, a Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület 420 millió, az Erdélyi Madárfészek Godako Ökölvívó Akadémia 454 millió, a Székelyudvarhelyi Kézilabda Akadémia 441 millió forintot kap.” A pénzt a magyar állam a 2017-es költségvetéséből biztosította.

[mnky_ads id=”10553″]

Nyolcmilliárd határon túli sportfejlesztésre

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét