Sorting by

×

Hogy csinálták Toroczkaiék? Van itt néhány rejtély!

Megdöbbenést és elkeseredettséget tapasztalhatunk a józan eszét őrző magyar közvéleményben a Toroczkai vezette Mi Hazánk parlamentbe jutása miatt. A nyilvánosságban ezt senki nem jelezte előre. Honnan került elő a több mint 300 ezer szavazó?

Tulajdonképpen csak kérdéseim vannak

A válaszokat természetesen én sem ismerem, de legalább a kérdéseket szedjük össze.

Aki nyitott szemmel járt, láthatta a rengeteg mihazánk-plakátot és a jelöltjeik arcképeit, találkozhattunk a poastaládákba szórt ingyenes “újságukkal is. A kampányidőszakban fiatal “aktivisták” (valószínűleg fizetett emberek) csoportjai is nagyon sok helyen pultoztak, a jelek tehát azt mutatják, a szélsőjobboldalnak volt pénze erre a kampányra.

Az első kérdés tehát:

mennyibe kerülhetett, honnan kerülhetett pénz a Fidesznél is szélsőjobboldalibb társaság kampányára? Toroczkai a választás után azzal büszkélkedett, hogy ők nem számíthattak állami támogatásra, Az viszont hosszú évek óta nyílt titok, hogy az európai demokráciákat bomlasztó szélsőjobboldal mindenfelé számíthat az EU-t és a szabadságot gyűlölő, a bomlasztás stratégiáját követő Oroszország támogatására.

A második kérdés:

épül-e kapcsolat a korábban oroszbarát Jobbikból kivált szélsőségesek és Putyin rezsimje között?

Ki profitál?

Az április 3-i katasztrófa utáni egyik legérdekesebb elemzés Szűcs Zoltán Gábor politológus nyilatkozata a Klubrádióban és a szeged.hu oldalon, amelyben kifejtette: az egységes ellenzék létrejötte előtt,

“a baloldal összeomlása 2006 és 2010 között lerombolta a kétblokk-rendszert és a Jobbik belépése a politikába létrehozta a centrális erőteret, ahol az ellenzék esélytelen volt egyéni kerületekben egy-egy elleni meccseket nyerni, mert a Fidesszel szemben kibékíthetetlen ellentétek tették az ellenzéki egységet lehetetlenné 2018-ig. ”

A 2022. április 3-i választáson viszont

“…kiderült, hogy ugyan valóban létrejött egy nagy antiorbánista szavazói tömb, 35 százalék, az nem kevés, de sajnos így is reménytelen a helyzetük választási szempontból, mert közben nem szűnt meg a centrális erőtér: a Mi Hazánk diadalmas berobbanása a magyar politikába azt jelenti, hogy maradt a kétosztatú ellenzék, jelenleg nem létezik sikerrel kecsegtető választási stratégia az ellenzék számára. ”

Majd így folytatja:

“És hogy mi következik ebből a jövőre nézve? Fogalmam sincs. Azt tudom, hogy a stratégia, amiben hittem, 2022-re nézve hibás volt és a Mi Hazánk feltűnése azt sugallja, hogy a körülmények radikális megváltozása nélkül ez egy zsákutca is fog maradni. Ez az út egyszerűen nem vezet oda, ahova el kellene jutnunk.”

A Mi Hazánk sikere tehát egyértelműen stabilizálja az Orbán-rezsimet, és eltünteti a demokratikus ellenzék reményeit. Lehet, hogy mindenkit éppúgy meglepetésként ért ez a helyzet, mint a széles nyilvánosságot. Mindebből adódik még egy kérdés: valóban mindenkit váratlanul ért ez az új, minden demokrata számára tragikus fejlemény? Vagy esetleg volt, aki számított rá, tudatosan célul tűzte és akár forrásai is voltak, hogy elősegítse?

Miért nem volt semmi jele mindennek?

A legfurcsább az egészben, hogy a Toroczkai-Dúró féle szélsőséges rasszista párt egyáltalán nem adott bele apait-anyait. A MIÉP 1998-as parlamentbe jutása azt mutatta, hogy gátlástalan antiszemita propagandával és alacsony részvétel esetén elég lehet az ilyesmire mozgósítható 250 ezer szavazó a parlamenti küszöb átlépéséhez. A Csurka-párt elporladása után a Jobbik találta meg az igazán hatékony célpontot:

a cigányellenesség az, ami ebben az országban igazán sokat hoz a konyhára. Több választáson is garantálta ez a borzasztóan nagy számú szavazót.

Csakhogy a Fidesz már régóta sikerrel egyesíti táborában az antiszemita és a cigánygyűlölő (valamint a minden további kijelölt célpontot gyűlölő) csoportokat. Nem olyan régen, a koronavírus-járvány kirobbanása előtt Orbánék indították el a cigánygyűlölő kampányt, már “nemzeti konzultációra” is készülődtek a szegregált oktatás áldozatai elleni uszítás érdekében. A Mi Hazánk “természetesen” igyekszik a Fidesszel versengeni ebben a témában, emlékezetes akciójuk volt a 2021 nyári cigányellenes tüntetésük Jászapátiban, ami ellen a kiváló Setét Jenő lépett fel, de messze nem indítottak olyan agresszív rasszista kampányt, mint a korábbi választások idején sikeres szélsőséges pártok.

A mihazánk-plakátok

  • az úgynevezett “covid-diktatúra” ellen lázongtak, ami ebben az országban, ahol az Orbán-rezsim lábhoz tett fegyverrel nézi tízezrek halálát, röhejes;
  • a képviselők visszahívhatóságát és a mentelmi jog eltörlését pedzegették, ami népszerű de nem átütő populista téma;
  • és az írástudatlanoktól vennék el a választójogot, ami a tragikus állapotú, szegregált magyar szegényoktatást ismerve nyilvánvalóan a cigányok elleni előítéletekre játszik, de ez sem igazán nyílt, nem átütő erejű kampányüzenet.

A Toroczkai-Duró féle párt ingyenes kampányújságjában is sokat kellett lapozni, mire valahol a vége felé a párt elővette kedvenc témáját, és egy rövid cikkben a “gettók megrendszabályozását” is kilátásba helyezte.

A pár programja persze sötét, aljas, gonosz program (részletesen ismertette a választások után az rtl.hu összeállítása:

“Sorkatonaság, halálbüntetés, trianoni jóvátétel – milyen politikát folytatna a Mi Hazánk, ha hatalomra jutna?

de nem ezeket a követeléseket harsogták a kampányban, márpedig a szavazópolgárok töredéke olvasgat pártprogramokat…

A kérdés tehát továbbra is az:

hogyan tudott ez a tulajdonképpen enervált, a nyílt rasszista uszítást kínosan kerülő kampány 2022-ben több százezres szavazótábort összeterelni? Lehet, hogy mint annyi más, az is úgymond “90 évre titkosítva” lesz, mi is történik velünk 2022 áprilisában?

Kapcsolódó

Hogy csinálták Toroczkaiék? Van itt néhány rejtély

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Hogy csinálták Toroczkaiék? Van itt néhány rejtély!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.