Kétes értékű kínai vakcinák – Tűnődés egy elavult közvéleménykutatás és a nagy kínai-magyar oltakozási akció kapcsán

Értesült-e már valaki arról, hogy legalább Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, egyebekben főfürkész és vezető portyázó, nagyon nagybani kínaivakcinabeszerző benyújtotta lemondását? Én még nem hallottam róla.

Amúgy pedig több, nagy tekintélyű szakember is lelkiismeretvizsgálatot tarthat,

mert lehetséges, hogy mégsem mindegy, melyik vakcinát kapjuk, ámbár a vírusnál még így is bármelyik jobb lehet. A Népszava portálján hétfő reggel még csak ezt olvashattuk: A Publicus Intézet nemrégiben elvégzett közvélemény-kutatása szerint arra a kérdésre, hogy ha választhatna az oltóanyagok közül, beoltatná-e magát a koronavírus ellen, a Fidesz-KDNP-s szavazók 51 százaléka válaszolt „inkább igennel”, míg a szocialistákhoz kötődők 84 százaléka felelte ugyanezt, de a jobbikos, a DK-s és a momentumos választók is inkább oltáspártiak, mint a fideszesek. Igaz, az utóbbiak körében a Sinopharm és a Szputnyik igen népszerű, a kínait például 75 százalékuk választaná, míg az ellenzékieknek csak 33 százaléka.

Na és most?

A Népszavában frissen közzétett adatok hétfő reggelre valószínűleg elavultak. A hétvégén több hírügynökség közölte a nagyvilággal: a Kínai Járványügyi és Betegség-megelőzési Központ igazgatója, Gao Fu szombaton egy konferencián, Csengtu városában bejelentette, hogy az inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák, vagyis a Sinovacé, illetve a Sinopharmé, (amely utóbbit Magyarországon is használnak)

„nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget! Ezek a vakcinák nem eléggé hatékonyak a fertőzés és a betegség ellen.“

Erre a hírre Kínában és világszerte már szombaton több millió, kínai vakcinával beoltott ember kaphatta fel a fejét,

s a legszelídebbek is legalább annyit mondhattak ma-gukban is, de inkább hangosan: ezt már ugyan mire véljük?! A kínai oltóanyagot már Magyarországon is sokan megkapták, akik most kissé összeszoruló gyomorral emlékezhetnek a miniszterelnök és a külügyminiszter repülőtéri bokázására, amellyel legutóbb a 450 ezer adag kínai ampulla érkezését üdvözölték. A nagy kínai (és orosz) bevásárlások idején a sajtó éppen eleget foglalkozott a keleti vakcinákhoz kötődő aggodalmakkal, mert például a kínai gyártók a mai napig nem kérték az Európai Gyógyszerügynökség szakmai vizsgálatát és engedélyét gyógysze-reik európai forgalmazásához, s a vakcina dokumentációja mindmáig hiányos, jóllehet az oltóanyagot több országban már millióknak beadták. Vajon hogyan történhetett, hogy az OGYÉI, a magyar hatóság láthatóan különösen gyorsan kiadta az engedélyt a kínai vakcina használatára is?

Az idén januárban portálunkon ezt írtam a kínai akcióról:

A nemzet atyja, a kipcsak fősámán … azt mondta a rádióban, hogy „meghal naponta száz fölötti magyar ember. Nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy én mit csináljak”….Nekem meg erről az jutott eszembe, hogy már elég öreg és nyavalyás vagyok, tehát veszélyeztetett állampolgár, nekem ne mondja meg az istenverte jogász miniszterelnök, hogy mikor, melyik vakcinát kérjem, ha már lesz, mert azt az engem és a vakcinát is ismerő orvos tudja leginkább kiválasztani! – már természetesen abban az esetben, ha európai gyógyszerügynökség, meg a magyar gyógyszerügynökség a jogszabályban rögzített módon, alaposan megvizsgálta és engedélyezte a használatát. És nekem a miniszterelnök ne biztatgassa a hivatalokat a gyorsabb ügyintézésre, mert a hamari munka sose jó, gyógyszerügyben pláne nem!- és ha a kínai meg az orosz vakcina jó is, annak a szakértők kell, hogy bizonyságát adják, és semmiképp sem Szíjjártó Péter nagybani vevő! Ezeket írtuk januárban.

Az érintettek ezt a kis durcimat nyilván el sem olvasták,

de aligha szenteltek valami nagy figyelmet a valóban kompetens személynek sem. Február elején Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke levelet küldött dr. Szentiványi Mátyásnak, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának. Ebből idéztünk akkor néhány sort:

“Tisztelt Főigazgató Úr! A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a médiából értesült, hogy az OGYÉI kormány-rendelet alapján engedélyezte a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát. Ezen vakcinák alkalmazásával kapcsolatban semmilyen dokumentumot nem találunk az OGYÉI honlapján. A MOK elnöksége kéri …, hogy az OGYÉI honlapján hozzák nyilvánosságra a Szputnyik-V és kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos dokumentumokat, különös tekintettel az alkalmazási előiratra! Ennek hiá-nyában a MOK elnöksége nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani a kollégáinak a ké-szítmények alkalmazását, mert az alkalmazási előirat az alapfeltétele a készítmény be-tegbiztonságot garantáló alkalmazásának, és ez alapozza meg az orvos jogi és etikai biztonságát.
A Magyar Orvosi Kamara elnöksége nevében: Dr. Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke”

Vagyis amint az elnök úr is idézte – a vakcinák engedélyeztetéséről a döntést valójá-ban nem az OGYÉI, hanem a magas kormány hozta meg, talán maga a miniszterel-nök, esetleg a bevásárlókörútról nagy lihegve éppen hazatért, kiváló pandémia- és vírusszakértő, Szíjjártó Péter. Minden bizonnyal nekik kellett volna címezni a MOK… szolíd levelét, mert a határozatot ők hozták meg, és nem a főigazgató úr.

Annyit azért ehhez még érdemes hozzá tenni:

dr. Szentiványi Mátyás főigazgató úr tehetetlenségében (gondolom) hiába vonta meg a vállát, hiába, hogy a forgalmazási engedélyt kényszer hatása alatt adta ki, biztos lehet benne: ha bármelyik vakcina bár-mely időben bármely bajt okoz majd, rajta verik el a port, a felelős ő lesz! És hihetőleg nem ok, nem alap nélkül! Aki ugyanis igazán kényes a saját szakmai reputációjára, az a józan ész, nemkülönben pedig a szakmai követelmények szerint jár el ilyetén döntésekben és nem enged a kényszernek. Mert ahol a legszigorúbb szakmai kérdé-sekben is a(z ostoba és felelőtlen) politika dönt, ott minden megtörténhet. Orbánisztán pedig ilyen föld. Eddig az emlékeztető februári cikkünkből.

Közben pedig az ellenzék törvényjavaslatot nyújtott be,

hogy a kormány tiltsa meg a keleti vakcinák forgalmazását, amíg ezek gyártói nem szerzik meg (alapos szakmai ellenőrzés után) az Európai Gyógyszerügynökség és OGYÉI engedélyét. Na ettől váltak oltásellenessé.

Az egész ügy egyelőre nagyon zavaros és mindenképpen botrányos!

Orbánisztánban e sorok írásáig egyelőre nem történt semmi. A kínai vakcina alacsony hatékonyságáról felröppent hír hitelességét természetesen előbb ellenőrizni kell!. Aztán a virológusoknak és orvosoknak szakvéleményt kell alkotni, a laboratóriumoknak el kell végezni az eddig el nem végzett vizsgálatokat, s a fő-fő nem tudom kinek, ki kell adni az utasításokat, hogy miként kell, miként lehet kellően védetté tenni a kínai oltóanyagot már megkapott állampolgárokat. És fegyelmi úton ki kell rúgni állásuk-ból az iszonyatosan drágán talán vacak vakcinát bevásárló, felelőtlen politikusokat, fürkészeket és portyázókat, széltoló közvetítő cégek bő zsebű ügynökeit, és sajnos az OGYI eljárási szabályokat akár kénytelen-kelletlen, politikai nyomásra figyelmen kí-vül hagyó szakmai döntéshozóit, akik áldásukat adták a kínai vakcina használatára.

Na persze csak akkor, ha a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója, Gao Fu virológus professzor igazat mondott. Amúgy pedig a Sinopharm vakcina mindettől még lehet akár jó is, meccsre védettségi igazolással az is mehet majd júniusban, aki ezt kapta meg. Végtére is pártunk és kormányunk szerint veszélyes csak az lehet, amit ők annak minősítenek, naná, hogy ez elsősorban az oltásellenes ellenzék.

P.s.: Hétfőre meg is érkezett Gao Fu cáfolata: Ő nem úgy értette, amit mondott. És ezzel aligha van vége a történetnek!

2 thoughts on “Kétes értékű kínai vakcinák – Tűnődés egy elavult közvéleménykutatás és a nagy kínai-magyar oltakozási akció kapcsán

  • Valószínűleg a fidesznek tökmindegy, hogy a kínai cucc hatékony-e, ebben a bizniszben a nevesincs kis gyógyszercéget közbeiktatva, a fideszesek baromi nagyot kaszáltak, miután így háromszoros áron vették a vakcinát. Állítólag az állam csak gyógyszercégen keresztül vásárolhat,
    de nem világos, hogy kis idővel előtte az orosz vakcinát egyenesen a gyárból vették, közvetítő nélkül. Hogy is van ez? Menet közben megvilágosodtak, hogy közvetítő beiktatásával rengeteg pénzt kaszálhatnak. Remélem, mindegyik megkapja a méltó büntetését, aki csak egyszer is meglopta a népet. A karma működik, ez biztos….

  • Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük