Connect with us

Kerítésen innen

Ki ne szülne szívesen a Pintér Sándor-féle „bensőséges hangulatú szülészeten”, ahol nincs újszülöttgyógyász és szakápoló?

Ki ne szülne szívesen a Pintér Sándor-féle „bensőséges hangulatú szülészeten”, ahol nincs újszülöttgyógyász és szakápoló?
Megosztás

A Covid-járvány kapcsán kényszermegoldásként bevezetett „kérj telefonos segítséget az orvostól”-szisztémánál egy fokkal többet kínál a szülés előtt álló pároknak Pintér Sándor új ötlete, amit feltehetően az orvos-nővér-kapacitás hármas hiánya „szült”.

Csak, hogy nyugodt legyen az a kismama…?

Gyökeres átalakításra készül a szülészeteken a Belügyminisztérium

– írta a hvg.hu. A lap cikke szerint már zajlik az országban azoknak az intézményeknek a kiválasztása, ahol „bensőséges hangulatú szülészeteken”, kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek a nők. A kormány február utolsó napjaiban hozta nyilvánosságra az erről szóló jogszabálytervezetet, és az érintettek mindössze

nyolc napot kaptak rá, hogy elküldjék véleményüket.

A tervezettel bevezetnék az alacsonyabb, I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban. Ezek olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők.

Ezeken az osztályon nem lenne koraszülött intenzív sem, és neonatológus, azaz újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre

– írta a hvg.hu. Az I. szintű osztályoknak emellett biztosítaniuk kell a sürgősségi szüléslevezetést és az ambuláns jellegű szülészeti ellátást is.

BM: kifejezetten kérték….

A Belügyminisztérium a lappal közölte, hogy lakossági igények miatt hoznák létre ezeket az osztályokat, ahol

„intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” szülhetnek a nők.

A szakma a portál információi szerint megosztott abban, hogy a változtatásoknak egyáltalán mi a célja, és hozhatnak-e pozitív változást a sok problémával terhelt szülész-nőgyógyászati ellátásba.

Többen is arra tippeltek, hogy a kormány talán az egyre krónikusabbá váló szakorvoshiányt akarja így orvosolni

– írta a hvg.hu. Az Európai Unió több tagállamában is működnek olyan intézmények, ahol a kockázatmentes szüléseket kísérik, otthonosabb körülmények között.

Csak úgy…

Szerző